Ministrul Culturii: Includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO va aduce pierderi de câteva miliarde de dolari statului român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Breaz, ministrul Culturii. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Daniel Breaz, ministrul Culturii. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Culturii, Daniel Breaz, a declarat, la Alba24, că România risca să piardă procesul cu compania canadiană Gabriel Resources dacă localitatea Roşia Montană ar fi inclusă în patrimoniul UNESCO.

„O altă mare trăznaie a Guvernului Cioloş, vizavi de includerea în patrimoniul UNESCO, aşa cu forţa, pe repede-înainte. Nu poţi, ca să incluzi în patrimoniul UNESCO ceva de importanţa Roşiei Montane, să faci un dosar într-un birou, peste noapte şi UNESCO să accepte. Eu văd, lucrăm la «Taraf», se lucrează de aproape doi ani de zile pentru dosarul UNESCO, mergem pe cămaşa cu altiţă, este de durată. În momentul de faţă noi ne luptăm, şi e implicat şi Ministerul Culturii aici, să câştigăm acel proces, prin care, dacă reuşea trăznaia respectivă, haideţi să facem România patrimoniu UNESCO, să fie toată situri arheologice, să blocăm ţara, să nu mai construim nimic, să nu mai dezvoltăm infrastructura. Aşa este în mintea unora. Nu se poate aşa ceva. Includerea în patrimoniul UNESCO a Roşiei Montane va aduce pierderi de câteva miliarde de dolari statului român“, a declarat ministrul Culturii, pentru Alba24

Daniel Breaz a precizat faptul că partea română se luptă să câştige procesul cu Gabriel Resources, iar includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO însemna pierderea din start a acestuia.„Ne luptăm să câştigăm acel proces, un proces ce trebuie câştigat de statul român, nu este un proces care să aducă beneficii României, trebuie să ne luptăm până la capăt şi cu siguranţă Roşia Montană, aşa cum a fost pregătit dosarul respectiv, total aiurea, nu are ce să caute în patrimoniul UNESCO. Suntem în judecată tocmai pentru a discuta şi a reuşi să blocăm acest lucru. A fost acceptat să fie retras. Dacă Roşia Montană ajungea să fie sit UNESCO, practic era un proces de câteva miliarde de dolari, pierdut din start de către România“, a completat Breaz. 

Ministerul Culturii a trimis pe 4 ianuarie 2017 la UNESCO dosarul “Peisajul Cultural Minier Roşia Montană”, pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial, înscrierea fiind făcută cu asumarea ministrului Culturii de atunci, Corina Şuteu, cu toate că mai mulţi membri ai Guvernului s-au opus. 

Ulterior, Guvernul Dăncilă a retras dosarul Roşia Montană, susţinând că includerea sa în Patrimoniul Mondial ar pune România în situaţia riscantă de a plăti 4,4 miliarde de dolari canadienilor de la Gabriel Resources, potrivit ziare.com.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite