Politică

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Culturii face vizite de lucru

4
27 Nov 2018 08:49:52
Mircea Morariu

Săptămâna trecută, mi-am exprimat în câteva rânduri stupefacţia faţă de decizia desemnării d-lui Daniel Breaz în funcţia de ministru al Culturii.

Mă întrebam ce caută un matematician sau, mă rog, un profesor de Matematică, în fruntea literelor şi artelor din România, ce competenţe îl recomandă pe rectorul Universităţii „1 Decembrie“ din Alba Iulia să stea pe scaunul unde, imediat după Revoluţie, a stat un om, o personalitate de anvergura intelectuală şi calibrul cultural ale d-lui Andrei Pleşu. Iar mai apoi, între anii 1996-2000, marele actor Ion Caramitru.

Atoateştiutorul şi la atoate răspunzătorul preşedinte al PSD, dl. Liviu Nicolae Dragnea, ne-a oferit răspunsul - fermitatea, un argument cam de acelaşi calibru şi cu aceeaşi forţă de convingere precum acela potrivit căruia doamna Viorica Vasilica Dăncilă se califică pentru înalta demnitate de premier al României prin faptul că este o femeia neconflictuală.

În cele două sau trei editoriale în care am vorbit despre bizareria reprezentată de prezenţa d-lui Daniel Breaz în fruntea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale îmi îngăduiam şi câteva profeţii sumbre. Mi-l imaginam pe noul culturnic şef al României care, după Lucian Romaşcanu, face o nedorită legătură cu Tamara Dobrin, Suzănica Gâdea sau, mai îndepărtatele în istorie Constanţa Crăciun şi Ofelia Manole, scoţând pe gură noian de aberaţii. Ca, de pildă, atunci când va vizita un Teatru să întrebe unde sunt birourile actorilor ori dacă va poposi la vreo Filarmonică să se mire de ce sunt atâţia violonişti în schemă când mai puţini ar putea, pur şi simplu, să cânte mai tare.

Au trecut doar câteva zile şi dl. Daniel Breaz mi-a confirmat profeţiile. Aflu din ziarul Adevărul că sâmbăta trecută sus-numitul ins a făcut „o vizită de lucru“ la Alba Iulia, acolo unde se află noul şi controversatul monument al Marii Uniri, creaţie a sculptorului Mihai Buculei.

Carevasăzică, dl. Daniel Breaz, rector al Universităţii din Alba Iulia, în structura căreia există şi facultăţi de alte profiluri decât Ştiinţele Exacte, dar şi parlamentar de Alba a aşteptat să fie desemnat ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale spre a face „o vizită de lucru“ într-un loc aflat chiar în oraşul domniei-sale. Aceasta în pofida faptului că în jurul creaţiei altminteri respectatului sculptor Mihai Buculei se creaseră controverse de natură estetică, dar se iscaseră şi scandaluri referitoare la posibilitatea ca ea să nu fie gata la timpul oportun. Şi aceasta din cauza delăsării firmei care a contractat executarea lucrării şi a neimplicării autorităţilor locale şi judeţene.

Sunt gata să pariez că dl. Breaz s-a dus să vadă ce şi cum ca urmare a consideraţiilor deloc flatante la adresa aspectului monumentului cu pricina făcute într-o emisiune a postului de televiziune Digi 24 de jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu Cel care, după ce a comparat creaţia cu simbolul Facebook la cub, ne-a furnizat şi informaţia că alegerea proiectului d-lui Buculei a fost impusă „de sus“. Adică de cei cocoţaţi la conducerea ţării şi care au în domeniile pe care le conduc competenţe similare cu cele pe care le are în cel al culturii matematicianul, mă rog, profesorul de Matematică, Daniel Breaz. Metamorfozat în mare critic de artă, dl. Breaz a edictat că sculptura facebook la cub ar fi impresionantă. Fiindcă aşa vrea el, alesul, aliatul şi sprijinătorul la ananghie al d-lui Dragnea, deoarece aşa i-a spus să spună partidul care e din nou în toate. Şi care, prin reprezentanţii săi unul mai nepriceput ca altul, face vizite de lucru precum făcea odinioară repauzatul întru Satana Ceauşescu Nicolae.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Vanatorul/d.c.
27.11.2018, 09:12:41

Propagandistii celor 2 tabere politico-mafiote care-si disputa hegemonia in Romania, au un..element comun in discursul lor..De vreo 28 de ani sustin ca ministri trebuie sa fie neaparat ”experti” proveniti din domeniul pe care urmeaza sa-l..păstoreasca. Evident, o gargara tipic maoist-comunistoida, pentru ca in mod real niciun ”expert ” pus ministru in domeniul din care provine profesional, nu poate ”acoperi” cu stiința lui toate profesiile si specializarile din acel domeniu..! In tarile DEZVOLTATE ministri trebuie sa fie in primul rand BUNI MANAGERI, si nicidecum somitati stiintifice culturale, etc, in domeniul pe care ar urma sa-l pastorească din functia de ministru. Deci, un ministru trebuie sa fie un un bun manager, consiliat de speciallisti..! Atat..! Nu vad de ce, pus ministru la cultura, un prof, de matematica ar fi un manager mai prost decât un filosof sau un actor..!

0 (4 voturi)
herr v.5.02
28.11.2018, 00:23:32

Cu toate ca pozeaza in neutru, "vanatorul" ataca sistematic bloggerii care critica pe pesediti, cautand nod in papura articolelor. In fond, pentru asta il platesc peseditii.

Mircea Lupan
27.11.2018, 13:47:06

Dupa cum l-am vazut, va fi un bun comisar pentru cultura. Asemenea acelui elefant african care intra in fuga intr-un salon de portelanuri fine. Nu va sta mult.

dorin valeriu domuta
28.11.2018, 11:20:18

Banuiesc totusi ca Monumentul a fost rezultatul unui concurs, nu cred ca-si permite cineva o hotarire politica intr-un asemenea caz. Despre competentele artistice ale inginerului atotstiitor CTP ce sa spun ? Ca si despre bunul simt al cuiva de la Adevarul care face, azi, o alta "analogie" ... Mie, un roman obisnuit, mi se pare frumos, simbolic, crestinesc.

Modifică Setările