Politică

articolul anterior articolul urmator

Ministrul dezvoltării, Cseke Attila: comunităţile locale pot cere de astăzi finanţare prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”

1
23 Sep 2021 17:47:06
Autor: Maria Dinu
Cseke Atilla FOTO Facebook
Cseke Atilla FOTO Facebook

Ministerul Dezvoltării a anunţat comunităţile locale că pot transmite cererile de finanţare pentru proiectele de construcţie şi modernizare a drumurilor, a reţelelor de apă şi canalizare prin programul Anghel Saligny. „Recomand tuturor să elaboreze proiecte bine gândite, argumentate profesional, care răspund nevoilor comunităţilor locale”, a mai transmis ministrul.

>>Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei pune, de astăzi, la dispoziţia autorităţilor locale, platforma digitală https://investitii.mdlpa.ro/, special creată pentru depunerea cererilor de finanţare pentru proiectele de construcţie şi modernizare a drumurilor, a reţelelor de apă şi canalizare, finanţate prin Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny”<<, transmite Ministerul Dezvoltării, conform unui comunicat de presă.

Ministrul a preciza că recomandă primăriilor să trimită proiecte ce răspund nevoilor comunităţilor.  „Recomand tuturor să elaboreze proiecte bine gândite, argumentate profesional, care răspund nevoilor comunităţilor locale”. 

Sursa citată arată că >>pentru asigurarea coeziunii teritoriale şi în vederea dezvoltării echitabile a localităţilor din România, sunt prevăzute sume prealocate pentru fiecare localitate. Astfel, prin Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny”, vor fi alocate cel puţin 140 de milioane de lei pentru fiecare judeţ, minimum 4 milioane pentru fiecare comună şi cel puţin 7 milioane de lei pentru fiecare oraş. De asemenea, pentru fiecare municipiu vor fi alocate minimum 10 milioane de lei şi cel puţin 43 de milioane de lei pentru reşedinţele de judeţ. Fiecare sector al municipiului Bucureşti poate accesa fonduri în valoare de cel puţin 35 de milioane de lei pentru proiecte prin Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny”<<.

Potrivit comunicatului de presă, „fondurile alocate vor fi destinate construcţiei a 12.000 km de reţele de alimentare cu apă şi canalizare construite/extinse, 700.000 de branşamente individuale la sistem de alimentare cu apă/racorduri individuale la sistem de canalizare, construcţia sau modernizarea a 2.000 km de drumuri judeţene şi variante ocolitoare şi 3.000 km de drumuri comunale. Cererile de finanţare se pot depune în 45 de zile, respectiv până la data de 08.11.2021, atât electronic, pe platforma pusă la dispoziţie de MDLPA, cât şi fizic, însă doar cu programare prealabilă în aceeaşi platformă digitală menţionată mai sus”.

Ministerul transmite că vor „fi luate în considerare datele demografice, bugetele primăriilor, numărul de obiective aflate în derulare pe fiecare judeţ”.

>>Normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii "Anghel Saligny", pentru categoriile de investiţii prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. a) – d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 95/2021 au fost publicate, ieri, în Monitorul Oficial. Conform metodologiei de aplicare, vor fi luate în considerare datele demografice, bugetele primăriilor, numărul de obiective aflate în derulare pe fiecare judeţ din totalul investiţiilor aflate în derulare la nivel naţional, sau necesarul de fonduri pentru finalizarea obiectivelor de investiţii începute şi nefinalizate, sau indicatorii statistici. ”Toate aceste date ne vor determina să alocăm bani în mod transparent şi echilibrat pentru proiecte în toată ţara”, a adăugat ministrul<<

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

laur laur
23.09.2021, 18:29:44

Liber la FURAT pentru Ciuma rosie galbena verde ! Hai baieti ca e fara puscarie.

+8 (8 voturi)
Modifică Setările