Politică

articolul anterior articolul urmator

Ministrul de Externe, discuţii cu omologii din Finlanda şi Suedia pe tema procesului de aderare a celor două state la Alianţa Nord-Atlantică

1
26 May 2022 15:03:51
Autor: Radu Eremia
Bogdan Aurescu FOTO EPA-EFE
Bogdan Aurescu FOTO EPA-EFE

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, joi, convorbiri telefonice cu ministrul Afacerilor Externe al Suediei, Ann Linde, şi cu ministrul Afacerilor Externe Finlandei, Pekka Haavisto, pe tema procesului de aderare a celor două state la Alianţa Nord-Atlantică, în urma depunerii de către acestea a cererilor de aderare la NATO, în data de 18 mai 2022, România declarându-şi susţinerea pentru cele două state

„În cadrul discuţiilor, ministrul român al afacerilor externe a reiterat aprecierea şi susţinerea României pentru demersurile Suediei şi Finlandei de aderare la NATO şi convingerea României că aderarea acestor state va contribui la întărirea securităţii Alianţei în ansamblul său, printr-o postură de descurajare şi de apărare mai eficientă, inclusiv a Flancului Estic, din sudul acestuia, la Marea Neagră, până în nordul său. Totodată, a arătat că demersul celor două state reprezintă expresia ataşamentului acestora la comunitatea de valori şi a spiritului democratic pe care Alianţa Nord-Atlantică le apără şi le promovează. Decizia autorităţilor de la Helsinki şi Stockholm vine în continuarea contribuţiei substanţiale  a celor două state în cadrul Alianţei, în calitate de Parteneri cu Oportunităţi Sporite ai NATO. Acest statut a presupus deja consolidarea dialogului politic şi creşterea nivelului de interoperabilitate practică, prin participarea la misiuni şi operaţii aliate”, se arată în comunicatul de presă. 
 
Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, în cadrul discuţiilor, faptul că România sprijină un proces rapid de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO, amintind că ţara noastră este un promotor activ al politicii aliate a „Uşilor Deschise", şi a evidenţiat rolul determinant al Alianţei de asigurare a păcii şi securităţii în spaţiul euroatlantic, mai ales în actualul context securitar afectat de agresiunea ilegală a Rusiei contra Ucrainei.
 
Totodată, şeful diplomaţiei române le-a comunicat celor doi omologi că „România va acţiona pentru menţinerea solidarităţii şi unităţii aliate cu privire la decizia de extindere, în vederea depăşirii divergenţelor actuale privind candidaturile celor două state la NATO. În context, ministrul Bogdan Aurescu a menţionat că acest subiect va fi ridicat inclusiv în cadrul discuţiilor pe care le va avea în cadrul reuniunii Trilaterale pe teme de securitate România-Polonia-Turcia, care se va desfăşura vineri, 27 mai 2022, la Istanbul”.
 
Nu în ultimul rând, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că decizia privind apartenenţa la această organizaţie reprezintă o opţiune pe care fiecare stat este liber să o asume, în baza deciziei sale suverane şi prin îndeplinirea criteriilor stabilite pentru acest proces.
 
Miniştrii de externe ai Suediei şi Finlandei au informat despre stadiul şi perspectivele demersurilor efectuate pentru facilitarea procesului de aderare şi au mulţumit ministrului Bogdan Aurescu pentru sprijinul acordat de România în acest proces, inclusiv în favoarea întrunirii consensului aliat şi realizării unui proces de aderare rapid. Cei trei miniştri au convenit să rămână în contact apropiat pe acest subiect important pentru cele două state nordice şi pentru Alianţă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Lucifer
26.05.2022, 15:28:40

În cazul Finlandei ar trebui să ne opunem fiindcă şi ei s-au opus intrării României în Schengen....

Modifică Setările