Ministrul de Externe Titus Corlăţean, despre scandalul votului din diaspora: Au fost oameni care au generat violenţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat, la Digi 24, în contextul scandalului izbucnit după neregulile înregistrate la secţiile de votare din străinătate, că au fost mai mulţi români care au provocat în mod intenţionat "alegătorii de bună-credinţă".

Principalele declaraţii:

Avem mâine o întâlnire cu BEC, ideea asta, pe baza unei analize pe care am făcut-o, să facem propuneri pentru fluidizarea procedurii de vot. Ani de zile, din păcate, am trăit în ţara asta sub obsesia fraudării alegerilor.

Ştim istoria lui 2009 şi ce s-a întâmplat la Ambasada de la Paris. Chiar dacă nu existau indicaţii privind existenţa unui număr crescut de români în Franţa, noi am dublat secţiile de votare de la Paris, pentru că în 2009 a fost o singură secţie de votare cu şase stampile. A fost un aflux foarte mare, datorită procedurii care a securizat votul, dar care a generat întârzieri.

Aici este foarte interesant, la ambele secţii de votare cu un aflux constant de dimineaţa până târziu, au fost cam 2000 de voturi pe fiecare secţie de votare.

Asta voiam să spun, au fost două secţii de votare, deci capacitatea de absorbţie a voturilor a fost mult mai mare.

Am discutat de această speţă de la Paris, dar luaţi în considerare că, deşi a fost criticată această procedură mai lentă,  şi regret profund această situaţie, dar procedura a securizat votul. Vorbim de 160.000 de votanţi, mult mai mulţi. Dincolo de emoţiile de bună-credinţă sau emoţiile viscerale, interesate, ale unora care au susţinut nişte candidaţi, mult  mai mulţi au reuşit să voteze.

Mâine, MAE va face o propunere către BEC ca să simplificăm procedura legată de declaraţie, să poată fi descărcată din timp de cetăţeni, să completeze declaraţia în linişte, doar semnătura să fie înscrisă în interiorul secţiei de votare.

  Trăim în România şi ştim comunităţile româneşti, foarte mulţi oameni de bună-credinţă au dorit să voteze şi, evident, au fost nemulţumiţi, dar au fost şi oameni care au susţinut candidaţi ieşiţi din cursă şi care au generat violenţe, cum a fost la Paris. Lucrurile nu sunt alb şi negru, sunt şi gri.

Din informaţiile pe care le am, au fost grupuri de oameni care au venit în mod special pentru a îngroşa rândul, în Germania, de exemplu, în anumite secţii de votare.

Am avut surpriza să constatăm că din secţii au lipsit, nu o dată, reprezentanţii partidelor politice. Diplomaţii au fost toţi prezenţi. Cei care au lipsit au fost reprezentanţii partidelor desemnaţi. În loc să avem şase sau şapte membri cu şase sau şapte ştampile, am avut cu doi sau trei mai puţin. 

Au fost oameni care au provocat, în mod deliberat. A fost o incitare care, în anumite situaţii, a dat anumite rezultate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite