Ministrul de Externe ungar i-a mulţumit lui Meleşcanu pentru votul dat de europarlamentarii ALDE împotriva activării Articolului 7 în cazul Ungariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Externe ungar, Péter Szijjártó.
Ministrul de Externe ungar, Péter Szijjártó.

Ministrul de Externe ungar, Péter Szijjártó, i-a transmis lui Teodor Meleşcanu, după întâlnirea de vineri, că îi mulţumeşte pentru faptul că eurodeputaţii ALDE din Parlamentul European nu au susţinut activărea Articolului 7 în cazul Ungariei. Norica Nicolai şi Renate Weber sunt cei doi europarlamentari ALDE care au dat chiar vot de susţinere.

Omologul ungar al ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, şi-a arătat, vineri, aprecierea faţă de reînfiinţarea Liceului  Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş, dar şi pentru modificarea Legii învăţământului şi reglementarea manualelor. 

„Apreciem în mod deosebit că Guvernul României a reuşit, conform promisiunilor, reînfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş, astfel că la Târgu-Mureş din septembrie copii maghiari pot învăţa, din nou, în şcoala catolică maghiară, şi că în ceea ce priveşte modificarea Legii învăţământului din România a fost elaborată o lege care să includă în mod corespunzător şi propunerilor UDMR. Şi reglementarea manualelor a fost amendată în România în aşa fel încât manualele destinate copiilor maghiari să fie elaborate de pedagogi maghiari, iar toate acestea indică o direcţie pozitivă din perspectiva comunităţii naţionale maghiare din România”, a transmis, printr-un comunicar de presă, Péter Szijjártó. 

Ministrul de Externe Ungar a ţinut să îi mulţumească lui Teodor Meleşcanu şi pentru suportul arătat de europarlamentarii ALDE în plenul Parlamentului European la momentul votului pentru activarea Articolului 7 în cazul Ungariei. Acesta a continuat prin a-l asigura că România va fi susţinută la rândul ei de Ungaria în cazul vreunui conflict asemănător. 

„L-am asigurat pe domnul ministru de externe că nici Ungaria nu va sprijini, din niciun motiv politic, niciun atac bazat pe opinii subiective ale unor organizaţii non-guvernamentale îndreptat împotriva României”, a subliniat Szijjártó.

Mai mulţi eurodeputaţi români din Parlamentul European s-au poziţionat, în septembrie, alături de ţări din UE care nu au respectat statul de drept, libertatea ONG-urilor şi a presei, cum sunt Polonia şi Ungaria, având un discurs mai degrabă împotriva Uniunii, în contextul în care liderii europeni cer continuarea luptei anticorupţie.

Doi dintre europarlamentarii români, Norica Nicolai şi Renate Weber, aparţinând grupului ALDE, nu şi-au arătat susţinerea abţinându-se de la vot, ci chiar au votat împotriva activării Articolului 7 în cazul Ungariei. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite