Ministrul german de Externe: „Chemaţi Comisia de la Veneţia“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul german de Externe cere Guvernului României să rezolve problemele din justiţie şi să se concentreze pe pregătirea Preşedinţiei Consiliului UE.

Faceţi anticorupţia să funcţioneze şi protejaţi drepturile civile! Întăriţi-vă statul de drept! Aceste mesaje au fost transmise la Bucureşti de ministrul german de Externe Heiko Maas, invitatul special al Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române. „Ne îngrijorează polarizarea accelerată a societăţii româneşti“, a transmis şeful diplomaţiei de la Berlin, într-un discurs rostit în faţa ambasadorilor reuniţi la Bucureşti.

Dosare europene grele pentru o ţară divizată

În ciuda garanţiilor pe care ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a încercat să le transmită, îngrijorările Germaniei cu privire la mandatul semestrial al României la Preşedinţia rotativă a Uniunii Europene au reieşit din toate mesajele de încurajare rostite de Heiko Maas. A vorbit despre dosarele grele (Brexit, cadrul financiar multianual, migraţia) pe care autorităţile de la Bucureşti nu sunt obligate - sau abandonate - să le rezolve singure, pentru că au alături Austria şi Finlanda, ţări ce vor administra afacerile europene înainte şi după România. Mai mult: Berlinul este pregătit să ofere specialişti şi sprijin logistic-organizatoric care să asiste guvernul României în faţa provocărilor „cu adevărat ieşite din comun“. Discursul ministrului german s-a întors, însă, de fiecare dată, la actualitatea românească: „Urmărim dezbaterile din România referitoare la reforma Justiţiei şi ne îngrijorează divizarea accelerată. Într-o democraţie liberală, dezbaterea este de la sine înţeles. Dar când polarizarea dintre politic şi societate se accentuează, e tot mai greu să porţi un dialog.“

image

Îngrijorări de prieten

Europa nu îşi permite să dea adversarilor argumente de exploatat, iar unul dintre acestea ar fi dublul standard, a explicat Maas, ducând apoi discuţia înapoi în zona valorilor fundamentale ale Uniunii - democraţia, statul de drept, drepturile omului şi libertatea presei: „Fiecare stat este responsabil pentru asta. Ne îngrijorează, ca prieteni şi parteneri, că tocmai o dispută despre aceste valori polarizează societatea românească de un an şi jumătate, ducând chiar la confruntări violente“. Îngrijorarea este cu atât mai mare cu cât se apropie Preşedinţia Consiliului UE, când „România are nevoie de forţele unite pentru a se putea concentra pe marile teme europene“. Ministrul federal a venit cu ofertă de mediere din partea Guvernului german pentru consolidarea statului de drept. Sau, a completat şeful diplomaţiei de la Berlin, utili ar putea fi şi „experţi internaţionali cum sunt cei din Comisia de la Veneţia“. De un dialog deschis ar profita cu toţii, pentru că şi „noi, germanii, avem nevoie de o Românie partener puternic în Europa şi în lume - acum mai mult ca oricând.“

Meleşcanu dezvuează derapajele anti-germane

Vizita ministrului social-democrat german la Bucureşti vine într-un moment în care foşti şi actuali miniştri social-democraţi români au ieşit la rampă cu declaraţii denigratoare la adresa minorităţii germane din România. A fost, probabil, şi motivul pentru care ministrul de Externe de la Bucureşti, reprezentant - e drept - al partenerului minor, liberal-democrat din coaliţia de guvernământ a simţit nevoia să evoce rolul istoric jucat de etnicii germani la crearea statului român modern şi respectul de care se bucură în România membrii comunităţii germane. „Dezavuez cu fermitate orice fel de luări de poziţie care pot aduce atingere imaginii minorităţii germane“, a spus, de două ori, chiar, Teodor Meleşcanu. Nici un social-democrat nu a fost, însă, prezent pentru a întări această luare de poziţie şi nimeni nu s-a dezis public, în PSD, de aceste derapaje xenofobe ale unora dintre cei mai vizibili politicieni din partidul de guvernământ.

În faţa diplomaţilor români, Heiko Maas a vorbit despre nevoia de a aborda pe o singură voce toate temele europene de securitate şi politică externă. Şi asta nu înseamnă doar relaţia transatlantică, pe care ministrul - a pomenit-o de mai multe ori - şi-o doreşte reparată, ci şi chestiunile aparent minore care însă, nerezolvate, fac Europa să pară că ar avea fisuri şi nu o voce comună şi solidară. Chiar dacă ministrul Maas nu a intrat în amănunte, la Bucureşti, primul lucru care îţi trece în acest context prin minte este opinia separată făcută de România în dosarul sediului ambasadei din Israel.

Cristian Ştefănescu - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite