Ministrul Ghinea anunţă care sunt primele proiecte care pot începe prin PNRR: „Acele proiecte la care ştim 100% că nu sunt probleme”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea. FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea. FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, a anunţat că unele proiecte introduse în PNRR pot fi demarate deja cu bani de la buget, urmând ca sumele să fie decontate din banii destinaţi României din acest plan european de relansare economică.

Cristian Ghinea a anunţat, luni, că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a fost depus oficial la Bruxelles, iar acesta urmează să fie aprobat de Comisia Europeană.

„Sunt absolut convins că la cât de mult am muncit şi ce dialog intens am avut cu Comisia în perioada de predepunere, planul va fi aprobat. Va mai dura câteva luni, este un proces de aprobare pe 11 criterii, întâi în Comisia Europeană, apoi în Consiliul UE şi la toamnă vom avea planurile aprobate”, a spus Ghinea.

Deşi primii bani din PNRR ar putea veni, cel mai devreme, în octombrie, ministrul a transmis că România nu trebuie să aştepte acest termen pentru a demara proiectele.

„Sunt proiecte care deja au început şi care, atunci când vor veni banii din PNRR, doar îi decontăm. A7, marele proiect de autostradă, este la procesul de licitaţie. Dacă va dura puţin şi vor începe să lucreze acolo, iată că putem avea un proiect. Autostrada din Transilvania, care este pusă în PNRR, poate să înceapă deja”, a spus el, conform Digi24.

Cristian Ghinea a mai adăugat că există proiecte depuse de primării pentru creşe, care pot să înceapă pe bugetul de stat şi apoi, când PNRR va fi aprobat, cheltuielile vor fi decontate din banii europeni.

„Pe regulament ni se permite să finanţăm şi proiecte care au început în acest an, deci nu trebuie să aşteptăm să avem aprobarea formală. Acele proiecte la care ştim 100% că nu sunt probleme – şi la creşe nu sunt probleme – pot să înceapă”, a adăugat el.

România va primi 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi şi 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Banii care vor fi alocaţi de Uniunea European prin PNRR trebuie accesaţi până cel târziu la 31 decembrie 2023, iar proiectele finanţate prin acest program trebuie finalizate până la 31 decembrie 2026. În caz contrar, sumele trebuie returnate. Primii bani din PNRR ar putea veni în octombrie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite