Politică

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Justiţiei admite că este nevoie de o reformă la Curtea Constituţională. Predoiu a explicat pe blog la ce ar trebui să se limiteze judecătorii CCR

22
17 Oct 2020 12:46:10
Autor: Ionuţ Mureşan
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, declară că este de acord cu premierul Ludovic Orban în legătură cu reforma Curţii Constituţionale a României (CCR), susţinând că, uneori, „jurisprudenţa recentă a CCR îi ultra-activează competenţele”.

„Sunt de acord cu prim-ministrul când spune că se impune o reformă a CCR. Şi nu numai. Uneori, jurisprudenţa recentă a CCR îi ultra-activează competenţele. În optica mea, potrivit Constituţiei, CCR trebuie să se oprească în marginea controlului constituţionalităţii actelor normative cu rang de lege şi a conflictului constituţional. Uneori, jurisprudenţa CCR a trecut din sfera controlului constituţionalităţii legilor şi cea a contenciosului constituţional, în sfera contenciosului administrativ rezervat instanţelor de judecată şi chiar a mers până la a sugera şi chiar impune Parlamentului legiferarea într-un sens sau altul, substituindu-se practic punctual acestuia. O astfel de 'conduită' jurisprudenţială împinge CCR în jocul politic sau, cel puţin, tinde, chiar şi fără intenţie, la influenţarea jocului politic şi nu este în regulă”, a scris ministrul Justiţiei, sâmbătă, pe blogul său.
 
Predoiu precizează pe blogul său că aceasta este o opinie politică, transmite Agerpres.
 
Cătălin Predoiu subliniază că opiniile politice exprimate în legătură cu funcţionarea CCR trebuie dezbătute între politicieni, aşa cum opiniile juridice sunt rezervate juriştilor.
 

Critici în Raportul MCV cu privire la deciziile CCR

 
Ministrul Justiţiei opinează că preşedintele CCR „expune Curtea implicându-se în polemici de natură politică”.
 
„Opiniile CCR legate de propria funcţionare ar trebui exprimate impersonal şi strict principial, nu ca o replică politică la o opinie politică. În fine, poziţia CCR de jurisdicţie exclusivă şi supremă în materie constituţională nu exclude şi nu împiedică critica unor decizii ale CCR sau analiza efectelor acestora asupra echilibrelor din stat, funcţionării justiţiei sau echilibrelor macro-financiare publice. De altfel, critici la adresa CCR se pot citi şi în Raportul de ţară MCV. La rândul său, dl. preşedinte al CCR a criticat în 2017 deciziile de condamnare penală a unui fost lider PSD, calificându-le ca fiind greşite şi pronunţate prin 'lentilă politică', ceea ce i-a atras o hotărâre a Plenului CSM (...) care a stabilit că declaraţiile preşedintelui CCR încalcă independenţa justiţiei”, a mai scris Predoiu.
 
El arată că va încerca să iniţieze un dialog instituţional cu CCR privind această chestiune pentru a găsi cele mai bune formule de dialog în astfel de împrejurări.
 
„Şi poate că nu ar fi lipsită de interes organizarea unei conferinţe ştiinţifice în legătură cu marginile puterilor constituţionale ale CCR prin prisma Constituţiei şi a jurisprudenţei Curţii”, conchide Cătălin Predoiu.
 

Ludovic Orban: „Trebuie eliminaţi politrucii din CCR”

 
Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că decizia CCR privind legea care dă dreptul Parlamentului să stabilească data alegerilor i se pare „abracadabrantă” şi „o încălcare flagrantă a Constituţiei de către organismul care trebuie să fie paznicul Constituţiei”.
 
„Trebuie schimbat ceva. Nu se mai poate aşa. Trebuie schimbată componenţa CCR, trebuie eliminaţi politrucii de acolo, trebuie să intre numai magistraţi cu cariere în spate. (...) Ca să nu spun că multe dintre deciziile de acolo vin împotriva intereselor fundamentale ale României. Dau exemplu numai decizia legată de lipsirea autorităţilor sanitare şi a Guvernului de orice mijloc de a opri răspândirea virusului, care a provocat cea mai spectaculoasă creştere a numărului de cazuri. (...) Nu pot să înţeleg o asemenea decizie. Noi, guvernul, am atacat la CCR legea prin care parlamentul, o majoritate parlamentară şi-a arogat dreptul de a stabili data alegerilor. (...) Ce se întâmplă dacă o majoritate parlamentară nu pune pe ordinea de zi proiect de lege privitor la stabilirea datei alegerilor? Că nimeni nu răspunde. Care e interesul unui parlamentar dintr-o majoritate? Să prelungească mandatul cât mai mult, mai ales dacă nu va mai fi pe listă în alegerile parlamentare", a afirmat Orban.
 

Valer Dorneanu: „Atac suburban la adresa CCR”

 
Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a declarat în replică, joi, că premierul Ludovic Orban incită opinia publică împotriva CCR.
 
„Îmi pare rău că răspândeşte asemenea idei în spaţiul public şi incită opinia publică împotriva CCR, care ea ar fi cea care e vinovată de răspândirea pandemiei, de nerespectarea hotărârilor aleşilor. (...) Vreau să-i amintesc domnului prim-ministru că noi, instituţia CCR, suntem una dintre cele mai importate instituţii care apără statul de drept şi promovează statul de drept. În nicio ţară din Europa un prim-ministru nu-şi permite să aibă un asemenea limbaj şi asemenea atacuri suburbane la adresa Curţii Constituţionale”, a afirmat Dorneanu.
 
El a spus că are în vedere sesizarea organismelor internaţionale în legătură cu declaraţiile premierului.
 
„O să discut cu colegii mei, am mai avut asemenea discuţii şi am tot avut rezerve asupra oportunităţii de a face un demers. Cred acum că lucrurile au luat o amploare care impune neapărat o asemenea intervenţie la Comisia de la Veneţia, la Consiliul Europei, la Asociaţia Curţilor Constituţionale. (...) Avem în vedere să sesizăm Comisia de la Veneţia şi Consiliul Europei şi, în mod sigur, Asociaţia Curţilor Constituţionale din Europa”, a spus Dorneanu. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

leuldinpanjshir99
17.10.2020, 13:27:25

Ce vrea Predoiu nu se poate face decât prin modificarea Constituției. Dorneanu & co nu-și vor schimba stilul. Poate după 2022 când Dorneanu, Pivniceru si Morar vor zbura din CCR, noii judecatori sa aibă alta abordare.

-2 (8 voturi)
Ovidiu Olariu
17.10.2020, 17:51:33

„Sunt de acord cu prim-ministrul când spune că se impune o reformă a CCR" a afirmat ministrul justitiei, Catalin Predoiu. Vai de mine, ce afirmatie gravā, cum sa se limiteze judecatorii CCR numai la atributiile la care legea ii indreptateste ? ! Ei au competentze generale, mult mai mari decat apreciazā premierul si ministrul justitei ! Se vor plange la Comisia de la Venetia si, daca este nevoie, vor face o petitie si la divinitate ! Cum altfel ar mai putea altfel judecatorii CCR sa mai tragā sforile in politica nationalā si cum altfel si-ar mai putea ei dovedi importanta in viata social-politica a Romaniei ? l Doar se stie ca toti judecatorii CCR au un trecut, iar unii dintre ei au un trecut inclusiv de ordin politic, iar acest trecut nu poate sa fie uitat si nici ingropat in spatele unor norme si reguli juridice, care, la urma urmei, pot sa fie oricand uitate, sterse sau corectate ! In plus -sau, mai presus de aceste lucruri- 8, din cei 9 judecatori ai CCR, beneficiazā si ei de pensii "speciale", pentru mentinerea carora ei sunt cei indrituiti sa decidā daca raman sau nu in vigoare ! In consecintā, aceste "pensii speciale", asadar si pensiile judecatorilor CCR, trebuie, in ochii natiunii, sa fie justificate. Si, probabil, poporul va vedea ca aceste pensii se vor bucura de o "judecare" pe masurā, cu o concluzie previzibilā, aceea ca "specialele" sunt foarte "speciale", iar acordarea lor a fost si este, in continuare, pe deplin justificatā ! Prin urmare, trebuie sa fie limpede pentru toatā lumea ca pensiile speciale trebuie mentinute cu sfintenie, cā doar de aceea sunt "speciale" ! Celelalte opinii exprimate, adeseori, public despre judecatorii CCR, care, desigur, ii nemultumesc, inclusiv critica formulatā de premierul Orban, sunt realitati nedorite, care nu trebuie, desigur, acceptate. Doar, nu intamplator, judecatorii constituionali sunt inamovibili si mai presus de lege ! Inaintea tuturor acestor lucruri, nu trebuie sa le fie afectat prin nimic "dreptul" de a decide cum vor in problemele politice ale tarii si, mai presus de orice, "dreptul" de a beneficia, pe vecie, de pensii speciale !

+3 (5 voturi)
imsi imsi
17.10.2020, 15:08:02

Ce sa te astepti de Orban cind consilierul luui de comunicare n are nici o scoala, iar mesajele i le compune soferul suedez. Probabil ca suedia il mai potenteaza in exprimari prin Bitter ul Suede. asta i premierul golanilor Orban Ludovic.

-3 (9 voturi)
StefanB
17.10.2020, 17:18:21

Hopa! S-a trezit domnul Predoiu ca vrea sa faca reforme. Unde o fi dormit pana acum? Despre criteriile de numire ale magistratilor cu functii de conducere nimic. Tot politic vreti sa-i numiti, da?

+1 (5 voturi)
Ramona Georgescu
17.10.2020, 18:01:26

"Dau exemplu numai decizia legată de lipsirea autorităţilor sanitare şi a Guvernului de orice mijloc de a opri răspândirea virusului.." Decizia in cauza este numai in capul lui.

0 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările