Ministrul Mediului Costel Alexe s-a întâlnit cu comisarul european pentru mediu Virginijus Sinkevicius

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Mediului, Costel Alexe, s-a întâlnit, vineri, cu comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevicius, discutând despre soluţiile asumate de Guvern pentru închiderea procedurilor de infringement declanşate de Comisia Europeană. "În ceea ce priveşte tăierile ilegale de pădure, din păcate, Comisia Europeană, la fel ca societatea românească, şi-a pierdut răbdarea.

Am aşteptat trei ani, timp în care nu a existat altceva decât un ping-pong între autorităţile române şi Comisie, fără să constatăm progrese reale în acest sector. Astăzi suntem însă optimişti (...) şi nu am niciun motiv să mă îndoiesc că veţi realiza ceea ce v-aţi asumat", a afirmat Sinkevičius.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a avut, vineri, o întrevedere bilaterală cu comisarul european pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius, cei doi discutând despre soluţiile asumate de Guvernul României pentru închiderea procedurilor de infringement declanşate de Comisia Europeană împotriva ţării noastre în domeniul tăierilor ilegale de lemn şi pentru nefinalizarea, în termen, a Programului naţional de control al poluării atmosferice. 

De asemenea, au fost abordate aspecte privind conservarea biodiversităţii, extinderea reţelei Natura 2000 în România, dezvoltarea sistemului de monitorizare a calităţii aerului, managementul deşeurilor şi programele de finanţare din domeniul mediului, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Mediului.

"Domnule ministru, am urmărit şi am apreciat discursul dumneavoastră transmis săptămâna aceasta, după anunţul declanşării celor două proceduri de infringement. Din partea noastră aveţi toată deschiderea şi vă puteţi baza pe sprijinul Comisiei. În ceea ce priveşte tăierile ilegale de pădure, din păcate, Comisia Europeană, la fel ca societatea românească, şi-a pierdut răbdarea. Am aşteptat trei ani, timp în care nu a existat altceva decât un ping-pong între autorităţile române şi Comisie, fără să constatăm progrese reale în acest sector. Astăzi suntem însă optimişti şi vrem să vedem aceeaşi determinare pe care aţi manifestat-o de la preluarea mandatului şi în continuare, în eforturile României de a soluţiona problemele care au dus la această situaţie şi nu am niciun motiv să mă îndoiesc că veţi realiza ceea ce v-aţi asumat”, a declarat comisarul european Virginijus Sinkevičius.

La rândul său, ministrul român al Mediului l-a asigurat pe oficialul european că stoparea tăierilor ilegale de pădure se află în topul priorităţilor Guvernului României.

"Vă asigur că noul Guvern este foarte determinat să rezolve toate disfuncţionalităţile constatate de Comisie. De fapt, încă din prima zi de mandat am vorbit despre blocajul total din acest sector, care a caracterizat ultimii trei ani. Din păcate, oricât mi-aş dori, nu am puterea să redau României aceşti trei ani pierduţi. Ceea ce pot însă să fac, este să vă garantez că ştim ce avem de făcut şi că obiectivul meu, ca ministru, este să elimin aceste tăieri ilegale, care au făcut şi fac încă atât de mult rău ţării mele”, a transmis ministrul Costel Alexe.

El i-a prezentat comisarului european planul de acţiune pentru combaterea tăierilor ilegale, între care dezvoltarea şi operaţionalizarea de urgenţă a sistemului electronic de urmărire a trasabilităţii lemnului – SUMAL, monitorizarea tăierilor prin imagini satelitare, înăsprirea sancţiunilor, întărirea capacităţii de control şi renunţarea la practica vânzării de masă lemnoasă pe picior.

În ceea ce priveşte elaborarea Programului naţional de control al poluării atmosferice, ministrul Alexe a informat Comisia cu privire la demararea procedurilor pentru obţinerea finanţării studiului care va fundamenta acest Program, termenul asumat pentru finalizare fiind sfârşitul acestui an.

În domeniul Biodiversităţii, ministrul a transmis că una dintre priorităţile Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor este de a se asigura că proiectele de infrastructură nu aduc atingere obiectivelor de conservare specifice în evaluările adecvate realizate pentru proiectele cu impact asupra siturilor Natura 2000.

”Salutăm disponibilitatea Comisiei în ceea ce priveşte organizarea recentă a reuniunii de lucru cu experţii români referitoare la autostrada Sibiu-Piteşti şi ne exprimăm încrederea că acţiunile şi calendarul care au fost agreate pentru perioada imediat următoare vor conduce la deblocarea finanţării acestui proiect”, a precizat Costel Alexe.

În privinţa calităţii aerului din marile aglomerări urbane, ministrul român a amintit despre recentele întâlniri cu autorităţile locale din localităţile care se află în procedură de infringement sau care înregistrează depăşiri, în vederea îndrumării acestora pentru realizarea planurilor de calitate a aerului şi implementarea rapidă a măsurilor. De asemenea, ministrul a anunţat investiţii în modernizarea şi extinderea reţelei naţionale de monitorizare, cu 30 de noi staţii.

În domeniul deşeurilor, Costel Alexe a amintit strategia naţională privind creşterea procentului de colectare separată şi reciclare, eforturile Guvernului privind închiderea depozitelor municipale şi industriale neconforme, precum şi acţiunile concrete pentru implementarea principiilor economiei circulare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite