Politică

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Mediului critică decizia Comisiei Europene de a trimite România în judecată: Este ciudat modul în care s-a acţionat

9
3 Dec 2021 17:14:51
Autor: Maria Dinu
Ministrul Mediului Tanczos Barna FOTO Arhivă
Ministrul Mediului Tanczos Barna FOTO Arhivă

Ministrul Mediului Tanczoş Barna a declarat pentru Digi24 că România a închis două dintre cele trei centrale de mare ardere pentru care a fost trimisă în judecată, precizând că de aceea este ciudat modul în care a acţionat Comisia Europeană. Declaraţiile ministrului vin în contextul în care România a fost trimisă de Comisie în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru nerespectarea normelor privind combaterea poluării şi neîndeplinirea unei obligaţii.

„Este vorba despre o trimitere în judecată pe un caz de infringement pe cele trei instalaţii de mare ardere - Centrala Govora şi cele două centrale de la Deva”, a explicat ministrul Mediului Tanczos Barna pentru Digi24.

Ministrul a explicat că două dintre cele trei instalaţii de ardere pentru care Comisia Europeană ia această hotărâre sunt închis, explicând faptul că cea de-a treia nu a fost înnchisă de proprietar, nefiind fonduri pentru modernizările ce trebuiau făcute. 

„Din cele trei instalaţii de ardere două sunt închise definitiv de România. Tocmai de aceea este ciudat modul în care s-a acţionat ieri, pentru că cele două centrale sunt închise definitiv. Oamenii au fost disponibilizaţi, s-au plătit salarii compensatorii. Într-adevăr, în cazul Govora este o problemă specială, pentru că o mare parte din oraş este în continuare conectată la sistemul de încălzire centralizat. Zeci de mii de familii primesc, iarnă de iarnă, căldură din această centrală. Tocmai de aceea, Consiliul Judeţean în calitate de proprietar al acelei centrale nu a închis, neavând fonduri de modernizare în ultimii ani. Am avut o perioadă de tranziţie până în 2013, ce nu a fost respectată. Nu au fost făcute modernizările care trebuiau să fie puse în practică şi Comisia Europeană a decis trimiterea în judecată a României”, a mai explicat ministrul. 

„În cele două cazuri de centrale închise definitiv nu sunt probleme. În al treilea caz vom încerca să explicăm Comisiei că acolo retehnologizarea trebuie făcute cu condiţia ca acele persoane să nu rămână fără căldură pe timpul iernii”, a mai declarat Tanczos Barna.

România a fost trimisă de către Comisia Europeană în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din două motive: nerespectarea normelor UE privind combaterea poluării industriale şi neîndeplinirea obligaţiei de a adopta un program de control al poluării atmosferice.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Ionel Marcu
3.12.2021, 17:38:45

Centrala de la Govora trebuia modernizată până în 2013 (!) dar nu au fost bani! Pentru pomeni electorale și pensii speciale de ce au fost?

+11 (11 voturi)
Pisicul Tunetului
3.12.2021, 17:52:50

Mai bine ar da-o pe Greta in judecata...a intoxicat multi pustani cu propaganda ei neo bolshevica....Bine cei de la CE sunt si ei tot neo marxisti...

0 (2 voturi)
Ţepeş
3.12.2021, 20:32:36

Greta și gașca sunt neo bolșevici, dar ai noștrii sunt de-a dreptul idioți. Cum să închizi centrale pe cărbune când Germania deschide altele noi? Sigur că trebuie retehnologizate, și pentru așa ceva trebuia cerut bani prin PNRR. La Cluj am apartament cu centrală. E ok. Deocamdată. Dar la țară am sobă/șemineu pe lemne. Cu ce naiba am să mă încălzest peste doi ani? Îmi poate răspunde Ghinea?

-22 (24 voturi)
Ţepeş
3.12.2021, 20:34:53

De la Iohannis nu mai am nici o pretenție.

-23 (23 voturi)
Pisicul Tunetului
3.12.2021, 20:46:18

Tepes Aceste mine din Bazinul Motru-Rovinari cu exploatari de lignit la suprafata ar trebui urgent redeschise si nu vom mai avea probleme cu pretul energiei...repornim centralele pe baza de lignit, de acolo din toata Oltenia si vom exporta energie...si noi vom putea face ce preturi vrem noi..dar pt asta tb-ie un guvern competent care sa nu se mai ia dupa Bruxellezi, si sa nui mai lase nici pe smecherii de la noi sa mai faca preturile..ca cica s-au liberalizat....

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările