Ministrul Mediului, despre cazul bărbatului rănit de urs: „Soluţiile magice trâmbiţate de unii agenţi iresponsabli nu apără de fiecare dată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Un bărbat de 53 de ani a fost rănit de urs într-o localitate din Harghita, iar duminică a fost operat după acest incident. Este al doilea atac din judeţ în ultimele 48 de ore, după ce, vineri, un alt bărbat a ajuns la spital în stare gravă. Ministrul Mediului spune că e nevoie de intervenţii prompte şi că „soluţiile magice trâmbiţate de unii agenţi iresponsabili” (aluzie la activiştii de mediu), nu apără întotdeauna omul.

Într-o intervenţie la Digi24, ministrul Tanczos Barna a reamintit că a început în urmă cu două săptămâni, în minister, pregătirea modificării legislaţiei.

„Vedem zi de zi cum creşte aproape exponenţial numărul de apeluri la Ro-Alert, este un fenomen care se generalizează şi este nevoie de intervenţie promptă, imediată, pentru a salva vieţile omeneşti. Din păcate, au venit aceste două cazuri care arată complexitatea fenomenului şi riscurile la care se expun fermierii, în primul şi-n primul rând, în zonele unde sunt stâne, în zonele unde schimbă, de exemplu, gardul electric, aşa cum s-a întâmplat în ultimul caz, când proprietarul gardului electric s-a dus să amenajeze sau să repare ceva. Era exact gardul electric pus ca să apere omenii de urs şi lângă gardul electric a fost atacat. Deci, aceste soluţii „magice” trâmbiţate de unii agenţi iresponsabili nu sunt magice şi nu te apără de fiecare dată în cazul în care un urs atacă. Este un fenomen extrem de periculos, sunt zeci, sute de cetăţeni care se tem pentru viaţa lor, pentru viaţa copiilor şi trebuie să existe o responsabilitate la nivel instituţional şi statul trebuie să-şi apere cetăţenii în primul rând şi după aceea, desigur, şi animalele trebuie strict protejate”, a declarat Tanczos Barna, duminică seara, la Digi24.

Tanczos Barna: Nu pot lăsa urşii în ferme şi pensiuni

În mediul online au circulat informaţii referitoare la libertatea pe care o vor avea vânătorii de trofee în urma mofificării legislaţiei. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a spus că nu poate lăsa urşii în ferme şi în pensiuni, dar nici nu oferă o libertate vânătorilor.

„Am spus de fiecare dată că intervenţia se face de către personalul tehnic al asociaţiei de vânătoare. Nu cred că în cazul în care ursul atacă, nu cred că în cazul în care omul este în pericol, nu cred că în cazul în care un femier, un copil, o familie este în pericol, vreo asociaţie (de activişti) poate să apere viaţa umană. Viaţa umană trebuie apărată de statul român, de instituţiile responsabile, care trebuie să intervină prompt, pentru că eu nu pot să explic niciunui cetăţean că am ascultat o asociaţie şi am lăsat toţi urşii în pensiuni, în case, în ferme, atacând şi omorând oameni. Este nevoie, în cazurile de forţă majoră, de intervenţie, inclusiv de extrageri prin împuşcare; de tranchilizare, dacă ursul nu este periculos şi nu atacă sau de alungare, în cazul în care ursul de plimbă prin lanul de porumb şi nu atacă şi nu vine spre gospodării. Acestea sunt propunerile pe care le voi face şi le voi înainta guvernului. Vor fi aplicate în cel mai scurt timp posibil”, a menţionat ministrul Mediului.

Tanczos Barna  a declarat joi la Digi24 că ordonanţa ar urma să fie aprobată în Guvern în luna iulie. Principala modificare a legislaţiei vizează introducerea unei proceduri imediate, aplicate în maximum 24 de ore de la sesizarea unei probleme cu urşii. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite