Ministrul Mediului cere intervenţia rapidă în cazul urşilor agresivi: Primăriile vor semna contracte cu asociaţiile de vânătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Mediului Tanczos Barna FOTO Tanczos Barna
Ministrul Mediului Tanczos Barna FOTO Tanczos Barna

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, anunţă că primăriile vor avea contract cu asociaţiile de vânătoare pentru a asigura intervenţie imediată. Ministrul a avut o întâlnire cu reprezentanţii ONG-urilor de mediu, pe tema intervenţiei rapide în cazul urşilor agresivi, în urma căreia participanţii au convenit că este necesară o procedură clară pentru a proteja viaţa şi integritatea persoanelor.

Update: 

Ministrul Mediului Tanczos Barna a mai anunţat că primăriile vor avea contract cu asociaţiile de vânătoare, în urma unei alte întâlniri. 

„Ieri după-amiază am avut o şedinţă cu primarii, reprezentanţii asociaţiilor de vânătoare şi asociaţiilor fermierilor din judeţul Harghita despre ordonanţa care ar permite intervenţia imediată în situaţiile de urgenţă cauzate de urşi. În cadrul întâlnirii am prezentat celor prezenţi cele mai importane puncte din proiectul de ordonanţă la care lucrăm:

- Conform căruia în funcţie de gravitatea situaţiei, urşii agresivi care atacă pe teritoriul localităţilor, să poată fi tranchilizaţi şi relocaţi sau împuşcaţi de o echipă formată de jandarmi şi vânători, în 24 ore după ce se semnalează prezenţa ursului.

- Am oferi primăriilor posibilitatea de a semna un contract cu asociaţiile de vânătoare în vederea rezolvării atacurilor urşilor prin intervenţie imediată.

- De asemenea în zonele de tampon ale localităţilor am oferi posibilitatea de prevenire prin alungarea, tranchilizarea şi relocare sau împuşcarea urşiilor agresivi”, a transmis Tanczos Barna pe Facebook.

Ministrul a mai adăugat că „pe baza datelor din luna iunie, sunt înregistrate chiar şi 30-40 de alerte pe zi la 112 din cauza atacurilor urşilor. Aproape că nu trece zi fără să auzim de victime omeneşti. Problema a luat amploare, iar ministerul trebuie să elaboreze cadrul legal pentru intervenţii imediate. Din fericire, sunt din ce în ce mai mulţi cei care conştientizează gravitatea situaţiei, atât la nivel parlamentar, cât şi la nivelul guvernului. În următoarele zile vom continua discuţiile pe acest subiect”.

”Reprezentanţii ONG-urilor au înţeles situaţia în care ne aflăm şi urgenţa cu care trebuie să acţionăm”, a declarat Tánczos Barna.

”Ministrul Tánczos Barna a convocat astăzi o întâlnire de lucru cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale pentru protecţia mediului, cu activitate relevantă în conservarea şi managementul speciilor protejate, în special a ursului brun. La întâlnire a participat, în calitate de invitat, viceprim-ministrul Kelemen Hunor, secretarul de stat pentru biodiversitate Robert Szep, alături de specialiştii din MMAP, precum şi reprezentanţii ONG-urilor WWF-Romania, ACDB, Milvus Group, Federatia Coalitia Natura2000 Romania şi Conservation Carpathia”, a transmis, marţi, Ministerul Mediului.

Potrivit sursei citate, în cadrul discuţiilor au fost prezentate propunerile pentru noul proiect de act normativ care vizează măsuri rapide de intervenţie - în maxim 24 ore - pentru cazurile de atacuri ale urşilor periculoşi.

”Toţi participanţii au apreciat, în unanimitate, necesitatea unei proceduri rapide şi eficiente de intervenţie, astfel încât integritatea şi viaţa omului să fie protejată. În acelaşi timp, reprezentanţii societăţii civile au solicitat informaţii suplimentare cu privire la modul în care se va realiza intervenţia de urgenţă şi la criteriile care vor diferenţia acţiunile de prevenţie si cele de intervenţie”, au precizat reprezentanţii Ministerului Mediului.

Potrivit acestora, participanţii au convenit să sprijine iniţiativa MMAP şi să contribuie, după caz, la elaborarea şi finalizarea proiectului de act normativ, în vederea gestionării eficiente a situaţiilor de criză provocate de urşii-problemă.

”A fost o întâlnire deosebit de constructivă şi mă bucur că reprezentanţii ONG-urilor au înţeles situaţia în care ne aflăm şi urgenţa cu care trebuie să acţionăm. Am auzit multe idei foarte bune astăzi şi le-am cerut colegilor din Minister să le integreze de îndată. Suntem pe calea cea bună, vom continua să lucrăm alături de adevăraţii specialişti din societatea civilă şi vom veni împreună cu un pachet de măsuri care să rezolve această problemă care, din păcate, afectează zi de zi o bună parte din populaţia României”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite