Ministrul Muncii: În România se munceşte cinci ani de zile după speranţa de viaţă sănătoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Budai FOTO Facebook
Marius Budai FOTO Facebook

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat la Digi24 că în prezent nu se poate discuta de o prelungire a vârstei de pensionare, afirmând că în România se munceşte cinci ani de zile peste speranţa de viaţă sănătoasă. Social-democratul a subliniat că asta nu înseamnă că oamenilor nu le este permis să muncească după împlinirea vârstei de pensionare.

„Este necesar să ne ocupăm iniţial de speranţa de viaţă din România şi de traiul românilor că apoi să discutăm de o eventuală prelungire obligatorie a vârstei de pensionare. Asta nu înseamnă că dacă nu prelungim vârstă nu permitem oamenilor să lucreze după ce împlinesc vârstă standard de pensionare”, a declarat social-democratul la Digi24. 

Potrivit ministrului, mai întâi ar trebui să ne ocupăm de ridicarea speranţei de viaţă sănătoase. 

„Am făcut comparaţie şi am analizat date Eurostat, speranţa de viaţă a unui bărbat din România e de 70 de ani şi 6 luni. Păi dacă ridicăm vârstă la 70 de ani, degeaba îl mai punem pe omul ăla să contribuie undeva la 40 - 45 de ani dacă îi acordăm drepturile doar 6 luni de zile. Speranţa de viaţă sănătoasă în România e în jurul vârstei de 59 - 60 de ani. La noi în România se munceşte cinci ani de zile după speranţa de viaţă sănătoasă. Deci mai întâi să ne ocupăm de ridicarea speranţei de viaţă sănătoase, că apoi să ne gândim să le prelungim viaţă activă", a completat Marius Budăi.

Ministrul Muncii a mai subliniat că pensiile şi alocaţiile vor ajunge la timp şi că nu vor fi probleme.„În şedinţa de ieri am aprobat OUG cu rectificarea, iar ce ţine de Ministerul Muncii, prestaţii sociale, pensii, alocaţii etc vor ajunge la timp fără sincopă. S-au echilibrat sumele necesare, nu e nicio problemă”, a mai spus Marius Budăi. 

Social-democratul a explicat că „după şedinţa de ieri a fost discuţie informală, am vorbit cu premierul, cu vicepremierul, cu ministerul de finanţe şi am hotărât că în perioada următoare, după minivacanţa, să începem la Ministerul Muncii să lucrăm la actele necesare care să stea la baza construcţiei bugetului pentru 2022”. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite