Politică

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Muncii: În România se munceşte cinci ani de zile după speranţa de viaţă sănătoasă

3
27 Nov 2021 11:54:55
Autor: Maria Dinu
Marius Budai FOTO Facebook
Marius Budai FOTO Facebook

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat la Digi24 că în prezent nu se poate discuta de o prelungire a vârstei de pensionare, afirmând că în România se munceşte cinci ani de zile peste speranţa de viaţă sănătoasă. Social-democratul a subliniat că asta nu înseamnă că oamenilor nu le este permis să muncească după împlinirea vârstei de pensionare.

„Este necesar să ne ocupăm iniţial de speranţa de viaţă din România şi de traiul românilor că apoi să discutăm de o eventuală prelungire obligatorie a vârstei de pensionare. Asta nu înseamnă că dacă nu prelungim vârstă nu permitem oamenilor să lucreze după ce împlinesc vârstă standard de pensionare”, a declarat social-democratul la Digi24. 

Potrivit ministrului, mai întâi ar trebui să ne ocupăm de ridicarea speranţei de viaţă sănătoase. 

„Am făcut comparaţie şi am analizat date Eurostat, speranţa de viaţă a unui bărbat din România e de 70 de ani şi 6 luni. Păi dacă ridicăm vârstă la 70 de ani, degeaba îl mai punem pe omul ăla să contribuie undeva la 40 - 45 de ani dacă îi acordăm drepturile doar 6 luni de zile. Speranţa de viaţă sănătoasă în România e în jurul vârstei de 59 - 60 de ani. La noi în România se munceşte cinci ani de zile după speranţa de viaţă sănătoasă. Deci mai întâi să ne ocupăm de ridicarea speranţei de viaţă sănătoase, că apoi să ne gândim să le prelungim viaţă activă", a completat Marius Budăi.

Ministrul Muncii a mai subliniat că pensiile şi alocaţiile vor ajunge la timp şi că nu vor fi probleme.„În şedinţa de ieri am aprobat OUG cu rectificarea, iar ce ţine de Ministerul Muncii, prestaţii sociale, pensii, alocaţii etc vor ajunge la timp fără sincopă. S-au echilibrat sumele necesare, nu e nicio problemă”, a mai spus Marius Budăi. 

Social-democratul a explicat că „după şedinţa de ieri a fost discuţie informală, am vorbit cu premierul, cu vicepremierul, cu ministerul de finanţe şi am hotărât că în perioada următoare, după minivacanţa, să începem la Ministerul Muncii să lucrăm la actele necesare care să stea la baza construcţiei bugetului pentru 2022”. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Popescu Stela
27.11.2021, 12:28:37

Oricine are dreptul sa își aleagă angajatorul. Când angajatorii din România vor fi ocoliți cu orice preț, o sa impozitati praful de pe toba. Toti tinerii care merg la studii au un singur vis: un job in America sau in vestul Europei. Voi jefuitorilor de serviciu, va trebui sa furați din alta parte. Mergeți la Moscova și dați lovitura. Jefuiți pe cineva de măsura voastră.

-8 (10 voturi)
muresan anna
27.11.2021, 12:49:17

Dar nu spune nimic de cei care se pensioneaza la 40-50 de ani de la stat! Iar discurs de dragul discursului........

+8 (8 voturi)
Orm
27.11.2021, 16:46:20

Ai dreptate in privinta asta, nu i-a pomenit pe pomanagii dar... Pentru ca exista un "dar". Dar (desi nu imi place deloc PSD-ul...) de data asta are dreptate... Trebuie luata in calcul si speranta de viata sanatoasa. La faza asta: jos palaria, a adus pentru prima oara in discutie subiectul asta. Ati fost in concedii pe afara? Ati vazut pensionari din alte tari ? Ati vazut cat de sanatosi sunt si cat de plini de viata ? ... Despre asta e vorba. Iesi la pensie cat timp te mai poti bucura de ea, nu doar cand o vei cheltui pe medicamente ... sau nu o vei mai chelui deloc, pentru ca sub doi metri de pamant nu mai ai nevoie de pensie.

Modifică Setările