Politică

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Muncii, despre greva profesorilor: Venim totuşi după doi ani de îngheţări în sistemul de salarizare

7
19 Jan 2022 13:25:23
Autor: Andreea Ghiorghe
FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Marius Budăi, ministrul Muncii, este de părere că greva profesorilor de miercuri este îndreptăţită. Social-democratul a precizat că „venim totuşi după doi ani de îngheţări în sistemul public de salarizare”.

„Alţi lucrători din sistem spun că «măcar profesorilor le-aţi dat ceva», profesorii sunt nemulţumiţi şi au dreptate să fie nemulţumiţi, venim totuşi după doi ani de îngheţări în sistemul public de salarizare. Suntem în situaţia în care s-a agreat la nivel de coaliţie şi constituim acel comitet interministerial să căutăm soluţii şi să rezolvăm problema, pentru că pe oameni asta îi interesează. Eşti la guvernare? Trebuie să găseşti soluţii!”, a declarat ministrul, miercuri, de la sediul PSD.

Sindicaliştii din învăţământul preuniversitar au organizat o grevă de avertisment miercuri, fiind nemulţumiţi de „refuzul” guvernanţilor de a negocia cu aceştia unele solicitări, precum acordarea salariilor de bază şi alocarea a 6 la sută din PIB pentru Educaţie. Aproximativ 175.000 de cadre didactice din 4.000 de şcoli au anunţat că îşi vor opri activitatea între orele 11.00 şi 13.00. 

Tot miercuri, reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică (INS) au protestat în faţa sediului PSD pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă şi pentru a cere aplicarea majorărilor salariale conform legii salarizării. După discuţiile cu salariaţii INS, ministrul Budăi a transmis:

„Am avut o discuţie, spun eu, constructivă şi am apreciat în primul rând dispoziţia la dialog a reprezentanţilor salariaţilor din Institutul Naţional de Statistică. Discuţia s-a axat pe ceea ce noi am început deja să lucrăm de la 1 ianuarie: se va organiza la nivel de Guvern un comitet interministerial care va avea ca obiectiv principal analiza asupra a ceea ce mai este de implementat din legea salarizării”

Totodată, ministrul Muncii a subliniat că se bucură că oamenii au venit la sediul Partidului Social Democrat. „Înseamnă că aici găsesc un sprijin şi au o speranţă că vom avea o perspectivă. Am agreat de la Consiliul Naţional Tripartit cu partenerii sociali această analiză pe care o vom face împreună cu partenerii sociali şi soluţiile le vom construi împreună şi le vom comunica transparent tuturor lucrătorilor. Au nevoie de acea perspectivă asupra a ceea ce se va întâmpla cu veniturile dumnealor, ţinând cont şi de criza socială, criza economică, criza preţurilor din energie. Suntem extrem de deschişi la dialog”, a mai precizat ministrul. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

muresan anna
19.01.2022, 13:33:26

De ce nu sunt corelate salariile la buget cu performanta? Doar faptul ca esti la "stat" ai asteptari? Nu vedeti ce haos ati creat si ati falimentat si umplut de coruptie tot ce este de stat? Treziti-va odata politrucilor!

+2 (2 voturi)
lucian Marius
19.01.2022, 14:57:16

Nici asa nu-i corect cum e acum.Un profesor are o facultate terminata de bine de rau si unul cu 25 ani vechime si gr.1 castiga jumatate cat o asistenta medicala cu un curs de nu stiu cate luni.

+1 (1 vot)
Paun Al
19.01.2022, 13:42:05

Este adevarat ca salariile sunt mai mici decat la bugetarii de lux ai tarii, sau decat la medici de ex.. Dar de cand le tot cresc si lor salariile, ati vazut vreo imbunatatire a nivelului de educatie? Vreo scadere a numarului de analfabeti, pe care ii "produce " anual sistemul de invatamant? Din contra rata de analfabetism a crescut. O spune si dl Campeanu. De trebuie crescute salariile la toti profesorii? Si ce vor face in plus, in bine.. pentru elevi, daca le cresc salariile? Le cresc salariile asa la gramada..la toti dascalii? Si la cei din scolile unde foarte putini, sau nimeni iau testarile nationale, bacalaureatul..? Legati salariile de rezultate si atunci este in regula sa creasca , daca cresc si rezultatele. Ce societate poate functiona in epoca inovatiei tehnologice, stiintifice.. cu apropape 50% "rebuturi" in sistemul de educatie?

+1 (1 vot)
ADani
19.01.2022, 14:49:10

Bugetul educational per elev si salariile profesorilor au tot crescut un ultimii ani (exceptie in pandemie) dar rezultatele sunt zero. Insa marii educatori de la noi, cei care ar trebui sa invete elevii sa se uite la dovezi si fapte concrete, nu ii intereseaza statisticile care nu arata ca maririle aiurea de venituri nu au produs decat cheltuieli mai mari pt buget! Evident, daca spui asta, te acuza ca esti impotriva educatiei, ca asa se rezolva problemele educatiei, aruncand cu bani!

+1 (1 vot)
Mironov George
19.01.2022, 14:41:51

PSD- scoate banii si plateste. Ai legiferat in acest sens, acum esti responsabil.

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările