Politică

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Muncii vorbeşte despre posibilitatea înfiinţării unor sisteme de pensii pe categorii profesionale

9
20 Apr 2021 23:07:29
Autor: News.ro
Imagine/Foto/Facebook
Imagine/Foto/Facebook

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, lansează ideea înfiinţării unor fonduri pe pensii pe familii ocupaţionale, aşa cum se întâmplă în alte ţări. Turcan afirmă că nu se poate renunţa la pensiile de serviciu ale magistraţilor, dar nu susţine ideea ca în sistem pensia să depăşească valoarea salariului.

Întrebată marţi seară, la Digi 24, dacă nu ar fi oportună înfiinţarea unui fond de pensii pentru sistemul judiciar, Raluca Turcan a avansat ideea posibilităţii înfiinţării unor sisteme de pensii pe categorii profesionale.
 
"Aceasta este o discuţie foarte bine de lansat şi intenţionez să o lansez pentru că m-am uitat în sistemele de pensii din ţările din jurul nostru şi există foarte multe pensii pe categorii ocupaţionale şi îşi creează propriile sisteme de pensii. Pe de altă parte, şi aici trebuie abordată întreaga problemă cu cap astfel încât să nu destructurezi sistemul public de pensii. Deci dacă optezi pentru un sistem al unei familii ocupaţionale lucrurile nu se realizează de pe o zi pe alta, sau peste noapte, el se aşază în timp”, a afirmat Raluca Turcan.
 
Ea a vorbit şi despre principiile care ar urma să stea la baza acordării pensiilor de serviciu ale magistraţilor, arătând că pensiile ar trebui să fie cât mai aproape de valoarea salariului, dar să nu depăşească salariul. 
 
"În domeniul justiţiei avem o jurisprudenţă deja adunată care aduce acest principiu pe care şi l-a asumat şi domnul ministru al Justiţiei, şi anume pensiile să fie cât mai aproape de salariu, dar solicitarea noastră este ca pensiile să nu depăşească salariul. Adică este un principiu de bază, pentru că orice forţare, aşa cum am mai văzut, în Parlament, eliminarea totală, sau supraimpozitarea pensiilor speciale s-a dovedit a fi neconstituţională şi atunci pe mine, ca ministru al Muncii, nu mă interesează să simulez o modificare legislativă, că ne jucăm cu pensiile speciale şi mimăm echitatea în sistemul de pensii. Noi chiar vrem să aducem cât mai aproape echitatea în sistemul de pensii. Şi atunci acesta este un principiu bun pe care putem să îl susţinem”, a adăugat ministrul Muncii.
 
Turcan a vorbit şi despre al doilea principiu în ceea ce priveşte pensiile de serviciu ale magistraţilor, respectiv acela privind stimularea rămânerii în viaţa activă, cu beneficii pentru momentul pensionării. 
 
Ea a menţionat că Guvernul a solicitat "cu calm" propuneri privind viitoarele reglementări privind pensionarea din partea sistemului judiciar, în aşa fel încât să nu fie depopulat sistemul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Liviu Dumitru
21.04.2021, 04:55:04

Printre categoriile intelectuale care submineaza evolutia ,stabilitatea acestei tari regasim si pe acesti privilegiati de marca , multe actiuni, hotarari controversate in ultimii 30 de ani .Cel mai elocvent exemplu CCR ,''nteresul poartă fesul''.Asa ca : ''La culcuș găină, că ţi-e guşa plină.''

+1 (1 vot)
escu
21.04.2021, 08:09:57

pai daca art16 din constitutie,statua ,,EGALITATEA IN DREPTURI" despre ce vorbim?poate, dar eu nu am gasit,in constitutie e si un alt articol care e in contradictie cu art16! pai atunci (ne) onorabilii juzi ai ccr sa purceada la rezolvare....si sa scoata din constipatie art 16......sau sa il modifice:CU EXCEPTIA NOASTRA SAU A UNORA CARE SUNT.. ,,SMECHERI'' SI DREPT URMARE SUNT MAI EGALI DECAT ALTII!

+1 (1 vot)
G M
21.04.2021, 08:26:11

Ce înseamnă ”pensie de serviciu” ? Altă denumire pentru pensia specială ? Adică pensia mea nu-i ”de serviciu” ? N-am făcut un ”serviciu” pentru ea ? N-o mai tot scălda doamnă, desființați CCR-ul ăsta nenorocit și abrogați toate pensiile care nu sunt după contribuție. Și pentru ca viitorii dorneni să nu mai violeze Constituția cum vor mușchii lor, scrieți negru pe alb în ea că pensia este după contribuție pentru toată lumea, fără nici o excepție.

+2 (2 voturi)
muresan anna
21.04.2021, 08:46:33

Doamna au trecut 3 decenii de cand fel de fel de politruci ne spun ca ne vor binele. Doar binele vostru conteaza, iar faza de proiecte a trecut demult. Toti sunteti parca nascuti de aceiasi mama, plin de texte dar nimic concret pentru cei multi si fara inregimentare politica. Ne batjocoriti fiecare cand ajungeti la putere si va conservati sinecurile.

+2 (2 voturi)
mircea miricioiu
21.04.2021, 08:58:46

orice pensie, indiferent cum vreti sa o numiti, trebuie sa fie bazata pe contributie.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările