Ministrul român de Externe a discutat cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, despre securitatea din regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu preşedintele Turciei, la Istanbul. FOTO: Facebook/ MAE
Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu preşedintele Turciei, la Istanbul. FOTO: Facebook/ MAE

Şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, a fost primit, vineri, de către preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, în contextul participării la reuniunea Trilateralei pe teme de securitate a miniştrilor afacerilor externe din România, Polonia şi Turcia, desfăşurată la Istanbul. Discuţiile s-au concentrat pe securitatea din regiune.

Ministrul român de Externe a menţionat necesitatea reflectării în documentele Summitului de la Madrid, inclusiv în noul Concept Strategic, a importanţei strategice a regiunii Mării Negre pentru securitatea euroatlantică, având în vedere şi contextul de securitate generat de invazia Rusiei în Ucraina şi a arătat că România contează pe sprijinul Turciei pentru acest obiectiv, potrivit unui comunicat transmis de MAE vineri seară. 

„Preşedintele turc a exprimat apreciere pentru modul în care România, respectiv Polonia au gestionat situaţia umanitară provocată de agresiunea rusă, în acest cadru ministrul român de externe prezentând eforturile depuse de România în favoarea refugiaţilor ucraineni care au intrat în ţara noastră. Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat apreciere pentru rolul Turciei ca stat riveran la Marea Neagră, ţinând cont şi de faptul că Marea Neagră este o importantă cale de transport pentru mărfuri, inclusiv din Ucraina, fiind necesară o cooperare apropiată a statelor riverane şi aliate pentru asigurarea transportului şi a securităţii navelor, inclusiv în ceea ce priveşte riscul indus de minele în derivă. In acest cadru, ministrul s-a referit la eforturile de a sprijini exportul cerealelor ucrainene prin porturile dunărene şi prin portul Constanţa.  Preşedintele Erdoğan a informat la rândul său despre demersurile diplomatice turce pentru asigurarea transportului de cereale din Ucraina”, a transmis MAE.  

Miniştrii României şi Poloniei şi-au exprimat, în faţa preşedintelui turc, susţinerea pentru aderarea Finlandei şi Suediei la NATO

Ministrul Aurescu şi-a exprimat, alături de omologul său din Polonia, susţinerea pentru politica NATO a Uşilor Deschise, respectiv pentru aderarea Suediei şi Finlandei la Alianţă, în contextul în care Turcia s-a opus aderării celor două state nordice.

„A prezentat, în acest cadru, elementele rezultate din discuţiile recente cu omologii suedez şi finlandez şi a exprimat speranţa că procesul de negocieri în curs va duce la un rezultat pozitiv. La rândul său, Preşedintele Turciei a prezentat pe larg poziţia ţării sale faţă de acest dosar. Totodată, ministrul român a exprimat interesul deosebit pentru continuarea şi aprofundarea cooperării în cadrul Trilateral România – Polonia – Turcia, aspect de relevanţă strategică, mai ales în actualul context de securitate şi al sprijinului celor trei state pentru Ucraina, Preşedintele Erdoğan considerând că formatul a dobândit o bază strategică foarte amplă”, se mai arată în comunicat.  

Ministrul român de Externe a subliniat relevanţa Parteneriatului Strategic dintre România şi Republica Turcia, semnat în 2011, inclusiv în circumstanţele geopolitice actuale. La rândul său, preşedintele Turciei şi-a exprimat „deplina apreciere pentru relaţia cu România”. Nu în ultimul rând, Aurescu a făcut referire şi la rolul „deosebit de importat” al Turciei pentru securitatea energetică a Europei, pe fondul eforturilor comune la nivel UE de a reduce dependenţa de Rusia şi de diversificare a ratelor şi surselor de aprovizionare cu gaz, şi a exprimat dorinţa României de aprofundare pe mai departe a cooperării bilaterale în acest domeniu, având în vedere calitatea Turciei de ţară de tranzit pentru gazul natural azer sau din alte surse. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite