Ministrul Turismului: Unele firme folosesc banii din turism în alte scopuri. Patronul Omnia juca pe bursă. Statul va fi parte a garantării pachetelor turistice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Dobre, ministrul Turismului, a explicat, la Adevărul Live, ce poate face statul pentru a împiedica un nou caz Omnia, cea mai mare pagubă adusă de o agenţie de turism românească după Revoluţie: 7,5 milioane de euro. De asemenea, Mircea Dobre a vorbit despre brandul de ţară, în condiţiile în care în primăvară a propus, informal, ca frunza să fie înlocuită cu oaia.

Rămâi pe adevarul.ro pentru a urmări emisiunea.

Despre cazul Omnia

Paguba pe care aţi auzit-o e din partea Departamentului de vânzări de acolo. Noi am fost acolo şi am văzut ce s-a întâmplat. Paguba e de 7,5 milioane de euro. Aproximativ 400.000 de euro erau servicii până la sfârşitul anului 2017, restul era pe 2018. Erau bani daţi inclusiv pentru Revelionul din 2018. Există o cutumă: circuitele turistice nu se vând ca early booking. 

Este o directivă care trebuia implementată din 1990, dar statul a implementat-o prin Ordonanţă de urgenţă în 1999. Noi am început din februarie 2017 pentru a găsi varianta cea mai bună pentru a garanta pachetele de servicii turistice. Prima dată s-a găsit o soluţie pe partea de asigurare. Apoi, altele. Acum suntem în discuţii avansate pentru ca statul român să vină să asigure această parte de garantare a serviciilor turistice. 

Cazul Omnia afetează şi alte agenţii de turism. Deocamdată se gestionează, dar e destul de gravă situaţia. Omnia era cea care organiza pachete şi le oferea mai departe. Cei care le-au luat au plătit, dar Omnia nu a dat mai departe. E o temă complicată. Vor fi amendamente clare la ordonanţa aflată acum în Parlament, mai precis la Camera Deputaţilor. 

Cea mai importantă parte e repatrierea. Am văzut şi acum, când erau oameni în Asia. A încercat Air France să ne ajute, dar şi ei aveau aproape toate locurile ocupate.

Agenţiile de turism lucrează pe un capital social de 200 de lei. Ele lucrează cu banii altora, ale cetăţenilor. Ori te ocupi de acel obiect de activitate ca agenţie de turism şi te achiţi de treburi, ori îi foloseşti în alte părţi şi nu cred că mai e legal. Dacă ne uităm la agenţia Omnia vedem că ea a jucat pe bursă. La alte agenţii s-au folosit bani în alte scopuri.  

Despre circuitul garantării

Firmele ar trebui să accepte rolul statului. Procentul e foarte mic al celor care au păgubit. S-ar face şi o cernere a firmelor. cred că sunt acum 2.600 de agenţii de turism, fără subsidiare. Nu putem să le luaăm pe cele 2.600 că sunt de rea-credinţă. Nu suntem singurul stat căruia i se întâmplă asemenea lucruri. Doar că statul trebuie să intervină. 

Până acum eu nu am fost păcălit de vreo agenţie de turism. De obicei am plecat în grupuri mai mari. Nu m-am ocupat eu de acest lucru. 

Oaia, ca brand de ţară

Nu există un brand de ţară. E un logo. Pentru acel logo s-au investit aproximativ 75 de milioane de euro. Nu ştiu câţi cunosc din Europa că acela e logo-ul României. Aceste fonduri europene s-au organizat de obicei pentru târguri. De şase ani nu s-a schimbat partea de materiale de promovare. Mă refer la tot. În online nici nu existăm. Eu nu am văzut promovare în sistem online. Mai întâi trebuie să existe creaţia, apoi să vină partea de diseminare. Eu am zis: dacă noi începem creaţia acum, automat va câştiga şi compania de diseminare. Ce va face acea companie. Am zis să facem fotografii noi, pentru că avem fotografi români. Acum nu lucrăm nici la brand, nici la logo. Până în 2020 nu putem schimba. În 2015 am semnat ultimul contract pe fonduri europene pe acastă parte. 

Eu nu am avut ideea cu oaia. Eu am zis să o folosim pentru partea de legende. Nu avem doar Mioriţa, sunt şi altele. Ca să discutăm despre un logo, despre un brand, trebuie să avem nişte studii. În acest moment avem un memorandum cu statul spaniol pentru a face un schimb de experienţă. Ei au brand cunoscut la nivel mondial. Eu spun să folosim ceea ce avem. Aceşti spanioli vor fi colegi din partea de turism. Nu vor fi plătiţi deloc de statul român. 

Despre taxa de 1% pe cifra de afaceri

Depinde cum tratăm chestiunea. Mulţi care spun că ar fi împotriva acestui lucru ar fi agenţiile de turism. A rămas să discutăm şi săptămâna această despre acest lucru. Lucrurile sunt perfectibile. 

Despre relaţia cu patronatele 

Depinde care dintre patronate. Eu ştiu că majoritatea patronatelor din România se critică uneori între ele. Dânşii se criticau că sunt de 20 de ani şi nu s-a întâmplat nimic. Eu aş spune că sunt mai multe probleme la asociaţiile de turism. Nu vreau să fiu iubit de patronate. Eu vreau să respect programul de guvernare. 

Despre Centenar

Majoritatea ministerelor sunt implicate direct sau indicrect. Noi vom fi implicaţi mai mult indirect în chestiune. Noi ne axăm mai mult pe info-tripuri. Avem exemplul Croaţiei. Ei au adus în ţară câteva sute de jurnalişti francezi. Noi am început din primăvară un lucru asemănător pentru a aduce câţi mai mulţi specialişti care scriu pe turism. Am făcut modificări pentru a aduce câţi mai mulţi turişti. Cred că suntem pe un trend pozitiv. 

Relaţia cu Tudose, mai bună faţă de cea cu Grindeanu? 

Amândoi sunt colegi. Nu am avut niciun incident nici cu Mihai Tudose, nici cu Sorin Grindeanu. Eu nu am avut probleme. Sunt membru de partid din 1999. Partea aceasta de centru-stânga a fost întotdeauna pro-România, în schimb cei de pe partea dreaptă, adică PPE, acolo s-a vorbit împotriva României. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite