Politică

articolul anterior articolul urmator

Ministrul ungar de Externe, atac la ambasadorul României la Budapesta: Este şocantă isteria mincinoasă. Probabil de aici nu se poate coborî mai jos

100
25 Apr 2020 16:44:09
Autor: Sebastian Zachmann
Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto FOTO EPA
Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto FOTO EPA

Ministrul ungar de externe, Szijjártó Péter, l-a atacat, sâmbătă, pe ambasadorul român la Budapesta, Marius Lăzurcă, după ce acesta a trimis un mesaj de susţinere unei deputate a opoziţiei maghiare despre care afirmă că a fost atacată într-o dezbatere în Parlament, după ce a cerut explicaţii cu privire la materialele sanitare pe care Ungaria le-a trimis maghiarilor din România.

Szijjártó Péter a publicat, sâmbătă, pe Facebook, un mesaj pe care ambasadorul român Marius Lăzurcă l-a trimis într-un grup de WhatsApp, manifestându-şi solidaritatea cu deputata Szabó Tímea, desprecare susţine că a fost atacată într-o dezbatere în Parlament, după ce a cerut explicaţii cu privire la materialele sanitare pe care Ungaria le-a trimis maghiarilor din România.

„Dragi colegi, cu certitudine ştiţi că, urmare a unei dezbateri în Parlament, Ms. Szabo Timea a primit un şir nesfârşit de de insulte şi chiar ameninţări. Am considerat acest lucru inacceptabil şi, ca urmare, am decis să-mi exprim solidaritatea”, le-a scris Marius Lăzurcă ambasadorilor din grupul respectiv, după care a postat mesajul pe care l-a transmis deputatei maghiare.

În acesta, Lăzurcă afirmă că are obligaţia de a rămâne „în afara competiţiei politice din Ungaria” şi nu intenţionează să renunţe la această regulă, însă nu poate abdica de la „principiile fundamentale ale decenţei umane şi ale bunului simţ”.

„Vă rog să-mi permiteţi, aşadar, să vă trimit acest modest, dar profund simţit semn al solidarităţii mele, alături de cele mai bune urări”, i-a transmis Lăzură deputatei maghiare.

Ministrul ungar de Externe l-a atacat pe ambasadorul român şi a afirmat că „maghiarii din afara graniţelor sunt parte a naţiunii maghiare”.

Potrivit traducerii G4Media, Szijjártó Péter a afirmat: „Probabil de aici nu se poate coborî mai jos, ambasadorul român i-a luat apărarea lui Szabó Tímea”.

„Ambasadorul României i-a trimis o scrisoare lui Szabó Tímea, prin care îşi exprimă solidaritatea cu ea şi în care îşi exprimă speranţa că Szabó Tímea va rezista după aceste insulte. (...) Este şocantă isteria mincinoasă evidentă a ambasadorului român, dar este şi mai ruşinos că opoziţia din Ungaria şi ambasadorul român au ajuns pe o platformă comună împotriva maghiarilor din afara graniţelor. Să clarificăm faptul că opoziţia maghiară, cu Szabó Tímea în rândurile ei, şi ambasadorul român trebuie să înţeleagă limpede ca apa că maghiarii din afara graniţelor sunt parte a naţiunii maghiare. De aceea, şi în viitor îi vom ajuta exact cum am făcut-o şi până acum”, a mai afirmat ministrul ungar.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Ba! ciudă
25.04.2020, 16:55:06

Deci ar trebui să nu se amestece în dezbaterile parlamentare din Ungaria, dar dacă s-a ivit ocazia, o face. Diplomat, ce mai!

-23 (43 voturi)
Ba! ciudă
25.04.2020, 17:05:48

...după ce: https://evz.ro/ungaria-ne-a-facut-o-surpriza-placuta-sute-de-mii-de-romani-sunt-interesati.html

-11 (27 voturi)
Dorin Popa
25.04.2020, 17:07:54

Numai analfabetii incep frazele cu "deci".

+17 (33 voturi)
Victor Nagy
25.04.2020, 17:11:07

„ ambasadorul român la Budapesta, Marius Lăzurcă, ” Parcă numele Lăzurcă , un nume mai rar , era și prin dosarele caselor lui Johanis ....ceva în legătură cu d-na Carmen . Este la modă astăzi ... ca ambasadorii să sufere de limbrici ...săraciii ... ? O fi boală profesiională ?

-13 (31 voturi)
Păcală
25.04.2020, 17:11:42

Szabo Timea una dintre șefii co-fondatori ai partidului pitic în opoziție de 5% din Ungaria "Párbeszéd", simpatizanți ai gangsterului financiar Șoroș, a criticat guvernul lui Orbàn Viktor în parlament din cauza ajutoarelor(măști, mănuși de protecție) trimise în țările vecine unde trăiesc minorități de naționalitate maghiară. Acest gest a reprezentantei nu a fost primit deloc favorabil de marea majoritate a cetățenilor Ungariei, primind și foarte multe critici, chiar și din partea altor partide din opoziție. Gestul ambasadorului român rămâne totuși deplasat, sorry, dar de înțeles din moment ce șansa României de a ieși basma curată din mizeria economică produsă de coronavirus sa redus enorm și acest lucru ar putea duce la un decalaj economic și financiar mai mare în favoarea Ungariei. Acest lucru nu este văzut și dorit la București, care ar putea intensifica ambițiile Budapestei și a secuimii pentru autonomia teritorială, părerea mea.

-6 (28 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările