Mircea Basescu, lapsus de trei ani al justiţiei. Se impun explicaţii de la Morar şi Kovesi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eugen Iacobescu este un procuror aproape necunoscut. Numele lui nu e rostit cu religiozitate şi nu e însoţit de superlative, cum se întâmplă în cazul altora. În 2011 a devenit un paria în sistemul de justiţie: cariera lui a intrat în declin simultan cu începuturile dosarului Mircea Băsescu.

Timp de mai bine de trei ani, informaţiile despre mita luată de Mircea Băsescu au fost ţinute ca literatură de sertar la Parchet, în timp ce Iacobescu, primul procuror care a instrumentat cazul, a fost plimbat prin anchete pentru că a pronunţat numele de nepronunţat: Băsescu

Să facem apel la fapte, aşa cum au fost ele relatate în presă. 

În august 2011, Adevărul cita declaraţia unei surse anonime: "Avem informaţii că Mircea Băsescu ar fi primit de la Bercea 300.000 de euro într-un proces şi urma ca Bercea să-i mai dea alte 400.000 de euro. Dar să vedem". Sursa anonimă era Eugen Iacobescu, procurorul de la Parchetul Olt care a lucrat la dosarele de crimă organizată ale lui Bercea Mondial de la începutul anilor 2000.

Adevărul relatează în continuare că, după câteva ore de la publicarea informaţiei,  Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunţa transferul dosarului de la procurorul de caz Eugen Iacobescu, la procurorii Curţii de Apel din Craiova „ca urmare a suspiciunilor emise în spaţiul public privind soluţionarea obiectivă a cauzelor".

La scurt timp după apariţia comunicatului Eugen Iacobescu a negat totul: "Vreau să vă informez pe dumneavoastră şi opinia publică că domnul Mircea Băsescu nu este implicat în acest dosar, că inculpatul Anghel Sandu niciodată nu a vorbit despre Mircea Băsescu nici în arest şi nici cu alte persoane, cu avocaţii săi". Mircea Băsescu a contestat acuzaţiile, iar scandalul s-a stins ca un foc de paie.

În februarie 2012 Eugen Iacobescu a fost sancţionat disciplinar de către Consiliul Superior al Magistraturii pentru divulgarea de informaţii confidenţiale cu mutarea pentru trei luni la Parchetul Mehedinţi. Raportul inspecţiei disciplinare a CSM din 2011 confirmă însă veridicitatea spuselor pe surse ale lui Iacobescu:

"Din cercetarea disciplinară efectuată în cauză a rezultat că aceste afirmaţii au fost cunoscute de către procurorul Iacobescu din notele de redare a convorbirii interceptate în baza autorizaţiilor emise de către Tribunalul Olt".

Parchetul şi DNA sunt însă mute, oarbe şi surde.

Timp de mai bine de trei ani acest caz cade sub radarul public. În 13 iunie 2014 familia lui Bercea Mondial îl reclamă pe Mircea Băsescu la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, pentru trafic de influenţă aducând ca probă inregistrările cu Mircea Băsescu. Dosarul a fost preluat imediat de DNA Bucureşti. Cazul devine public pentru a doua oară şi nu povestit de măruntul procuror Iacobescu, pensionat la cerere de către Traian Băsescu în februarie 2014, ci chiar prin vocea protagoniştilor identificabilă în înregistrările făcute de familia lui Bercea Mondial şi difuzate de Antena 3 pe 18 iunie. Pe 19 iunie Mircea Băsescu este reţinut, iar a doua zi arestat preventiv pentru 29 de zile.

Parchetul General şi DNA trebuie să răspundă de ce procurorii nu au investigat afirmaţiile lui Bercea Mondial privitoare la Mircea Băsescu (explicaţiile trebuie să vină de la Daniel Morar, şeful de atunci al anticorupţiei!), de ce procurorul Eugen Iacobescu a fost prigonit pentru că le-a făcut publice, iar Mircea Băsescu protejat până în ultimele luni din preşedinţia lui Traian Băsescu. Adică apusul puterii instituţionale a şefului statului: ce straniu şi ce coincidenţă!

Traian Băsescu încearcă să ne convingă că între independenţa justiţiei şi apărarea fratelui său a ales independenţa justiţiei. Dacă evenimentele sunt chiar aşa cum par, Parchetul şi DNA au ales, timp de trei ani, între independenţa justiţiei şi apărarea fratelui preşedintelui, apărarea fratelui preşedintelui.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite