Mircea Diaconu a început mandatul cu o impostură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Diaconu a ajuns la Bruxelles printr-un larg concurs al întâmplărilor fericite
Mircea Diaconu a ajuns la Bruxelles printr-un larg concurs al întâmplărilor fericite

Europarlamentarul independent Mircea Diaconu şi-a asumat un raport european care alocă 3,57 milioane de euro şomerilor din Câmpia Turzii. De fapt, raportor era Siegfried Mureşan, europarlamentar PMP

Actorul Mircea Diaconu, ajuns la Bruxelles în urma unei decizii controversate a Curţii de Apel Bucureşti, s-a făcut repede remarcat în peisajul european, însă nu printr-un proiect de lege sau printr-o declaraţie susţinută în Plenul Parlamentului European, ci prin faptul că şi-a început mandatul minţind.

De la Strasbourg, unul din cele două sedii ale Parlamentului Europen, Mircea Diaconu a acordat un interviu ziarului „Ring“. Iată ce a spus. „Acum, la Strasbourg, sunt voturi de plen, voturi pe buget. A fost un amendament, în comisia de Employment (n.r.- Muncă), din care fac şi eu parte, şi unde am semnat şi am pledat pentru ca România să primească 3,5 milioane de euro, ca un fel de compensaţie pentru oamenii care au rămas cu ochii în soare după ce nişte ruşi şi-au bătut joc de ei. E vorba de industria sârmei, la Câmpia Turzii şi la Târgovişte. Era un proiect mai vechi, de doi ani şi jumătate, dar care nu era făcut foarte bine, nu cu toate hârtiile. Am pledat cât am putut de convingător în comisie şi i-am convins pe oameni“, a declarat, mândru, Mircea Diaconu.

Însă lucrurile nu stau nici pe departe în felul acesta. Proiectul despre care vorbeşte Mircea Diaconu îi aparţine, de fapt, lui Siegfried Mureşan, europarlamentar PMP. „Spun foarte clar, acesta este raportul meu, eu sunt raportor oficial al Parlamentului European, eu am prezentat raportul în Comisia de Buget, eu am fost în vizită la Câmpia Turzii“, a spus Siegfried Mureşan.

„A ridicat mâna“
Şi atunci, pentru ce a pledat „atât de convingător“ Mircea Diaconu? Aşa cum spunea chiar el, Diaconu face parte din Comsia de Muncă a Parlamentului European, comisie care a avizat şi raportul lui Siegfried Mureşan. Procedura seamănă cu cea din Parlamentul României, acolo unde toate proiectele de lege trec mai întâi prin comisiile de specialitate, apoi sunt votate în plenului Parlamentului. Mircea Diaconu, în calitate de „membru al comisiei de Employment“, a votat proiectul şi atât. Nu se pune problema de negocieri sau de discursuri convingătoare, pentru că în comisie se adoptă un simplu raport, europarlamentarii votează pro sau contra, în funcţie de propria conştiinţă sau de directiva primită de la partid. „Mircea Diaconu este membru supleant în Comisia de Muncă a Parlamentului European. Domnia sa poate a participat la acel vot şi a votat în favoarea avizului, nimic mai mult. A ridicat mâna la vot, alt merit nu are“, a mai spus eurodeputatul PMP Siegfried Mureşan.

„Eu sunt Mircea Diaconu“
Ieri, raportul a fost votat de Parlamentul European, însă Mircea Diaconu nu a fost prezent la şedinţă, pentru că a avut programat procesul cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), în România. „M-au dat în judecată să îmi desfiinţeze mandatul. Nu există nicio şansă să se mai schimbe ceva, doar dacă ţara e dementă“, a spus Diaconu. După ce a ieşit de la proces, Mircea Diaconu a postat pe Facebook un mesaj pe cât de împăciuitor, pe atât de egolatru. „Vă mărturisesc că nici măcar nu-l cunosc pe dl Mureşan. În altă ordine de idei, calitatea de raportor a domnului Mureşan pentru acest proiect, un succes pentru România, este foarte bine reglementată de mecanismele europene. Repet, nu l-am cunoscut încă pe colegul meu din PMP şi consider că este o copilărie, ca să nu spun răutate, să fie aşa de supărat pe mine pentru că un ziarist a scris un titlu cu exces de zel profesional. Eu sunt Mircea Diaconu şi niciodată nu a fost nevoie să fiu în umbra altcuiva“, a scris Diaconu.

Raportul a fost adoptat cu o majoritate covârşitoare: 614 voturi „pentru“, 71 „împotrivă“, 16 abţineri şi urmează a fi supus votului şi în Consiliul UE. Ulterior, în maximum două săptămâni, banii vor ajunge în România. „Mă bucur că primul meu raport ca europarlamentar va contribui în mod concret la sprijinirea muncitorilor de la Câmpia Turzii. În zonă, şomajul aproape s-a triplat după ce combinatul de sârmă s-a închis, deci acolo exista un risc major de criză socială. Este o a doua şansă pentru întreaga regiune“, a spus Mureşan.

Cum au „informat“ televiziunile
Din Comsia de Muncă mai fac parte europarlamentarii români Corina Creţu, ce va deveni în noiembrie comisar pentru Politici Regionale, şi Renate Weber, europarlamentar PNL, care a votat şi ea pozitiv. Voturile europarlamentarilor români din Comisia de Muncă a PE au fost tratate bombastic de posturile de televiziune şi site-urile „afiliate“ PSD, care, de altfel, l-au susţinut intens pe Mircea Diaconu în campania pentru alegerile europarlamentare. „Prima victoria a lui Mircea Diaconu în PE: România va primi 3, 5 milioane de euro pentru o păcăleală a ruşilor“, a titrat ziarul „Ring“. „Mircea Diaconu, prima mare victorie în Parlamentul European“, a scris şi stiripesurse.ro. Seara, la Antena 3, Mihai Gâdea „a dezvăluit că Mircea Diaconu şi Renate Weber au obţinut despăgubiri pentru românii rămaşi fără un loc de muncă după ţeapa dată de ruşi combinatelor din Câmpia Turzii şi Târgovişte“, iar România TV a dezinformat în aceeşi notă.

Destinaţia banilor

La sfârşitul lui 2012, grupul rusesc Mechel s-a confruntat, în cadrul operaţiunilor din România, cu dificultăţi financiare ca urmare a pierderilor cauzate de preţurile nefavorabile de pe pieţele europene ale oţelului.Astfel,  societatea Mechel Câmpia Turzii a recurs la concedieri colective. Disponibilizările au afectat, în special, oraşul Câmpia Turzii, întrucât societatea Mechel Câmpia Turzii a fost cel mai mare angajator din zonă, având 1.837 de salariaţi (în iunie 2012), adică aproximativ o treime din numărul total al salariaţilor din regiune.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite