Mircea Geoană, numit de Ponta Înalt Reprezentant al Guvernului. Ce presupune funcţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul PSD Mircea Geoană FOTO Eduard Enea
Senatorul PSD Mircea Geoană FOTO Eduard Enea

Premierul Victor Ponta l-a numit pe senatorul PSD Mircea Geoană Înalt Reprezentant al Guvernului, post înfiinţat în cadrul Cancelariei premierului.

Mircea Geoană va avea ca obiective principale: „promovarea unor proiecte economice regionale ale României, ţinând seama de interesul mediului de afaceri din România de a accesa noi pieţe, inclusiv din perspectiva iniţiativei de creare a unui coridor economic denumit generic „Noul Drum al Mătăsii“, organizarea în România a unor conferinţe anuale în domeniul economic, care să atragă personalităţi din domeniul politicii internaţionale şi mediului de afaceri, participarea la proiectele Guvernului privind promovarea ţării în străinătate în vederea atragerii investiţiilor străine, cooperarea cu organizaţii ale mediului civic, economic şi academic pentru promovarea relaţiilor României cu ţări cu economii emergente, promovarea oportunităţii de afaceri în România în cadrul unor evenimente din mediul economic sau în relaţie cu organizaţii internaţionale“.

Geoană va beneficia de sprijin logistic şi financiar din partea Cancelariei premierului şi va conlucra cu ministere şi instituţii cu atribuţii în domeniu, în special cu Ministerul de Externe, Ministerul Economiei, Departamentul pentru Energie şi Departamentul pentru Infrastructură şi Investiţii Străine.

Premierul a anunţat încă din noiembrie că senatorul PSD Mircea Geoană va deveni Înalt reprezentant al Guvernului Ponta şi se va ocupa de proiecte strategice şi de diplomaţie publică.

„De mai mult timp am discutat cu domnul Geoană toate temele importante de politică externă, şi sigur că simt nevoia – alături de ministrul de externe Corlăţean şi de consilierii mei – a unei persoane cu experienţa şi pregătirea lui Geoană, pentru că este extrem de utilă“, a afirmat Ponta, într-o intervenţie la Antena 3.

Senatorul PSD nu a stat prea mult pe gânduri şi a răspuns pozitiv invitaţiei premierului. „Sunt discuţii despre diverse formule în care să pot să aduc diverse servicii ţării. Dacă va fi nevoie de mine, o voi face fără ezitare, doar să fiu solicitat şi să pot să dau bruma de experienţă si de contacte pe care le am. Dacă este un loc în echipă, îl ocup cu dragă inimă“, a răspuns, timid, Mircea Geoană.

Antonescu, neîntrebat

Nu toată lumea a primit cu bucurie noua veste. Crin Antonescu, partenerul de guvernare al social-democraţilor, a fost luat prin surprindere de jurnalişti, în noiembrie, neavând nicio informaţie despre numirea lui Geoană în Guvern. „Nu cred. Nu a fost numit înalt reprezentant, când să fie numit? Trebuia să fie o şedinţă de Guvern. Şi mă îndoiesc, înalt-înalt, dar nu e clar al cui reprezentant, pentru ce probleme şi faţă de cine.

Asta nu mi-e clar, dar nu e un subiect serios, zău, întrucât pentru o astfel de funcţie trebuie să fii un om serios“, a reacţionat Antonescu.

Dacă propunerea premierului Ponta se va concretiza, Mircea Geoană va deveni cel de-al doilea politician care va ocupa funcţia de Înalt reprezentant al Guvernului. Primul care a purtat această titulatură a fost Petre Roman, care a fost numit, în 2008, Înalt Reprezentant al Guvernului României pentru românii din străinătate, de către premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Petre Roman a explicat sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească un Înalt reprezentant al Guvernului. „Aceasta înseamnă o funcţie specială cu o ţintă specială, care are o misiune clară. Dacă va fi cu titlu onorific, atunci nu mai putem vorbi de o misiune“, a declarat Petre Roman, pentru „Adevărul“.

Fostul premier a arătat în continuare că Geoană ar intra în incompatibilitate dacă ar ocupa în acelaşi timp funcţia de senator cu cea de Înalt reprezentant al Guvernului.  „Dacă este o funcţie onorifică, atunci nu este incompatibilitate, dacă este cu misiune, atunci ar fi incompatibilitate“, a adăugat Petre Roman. Activitatea lui Mircea Geoană va fi onorifică şi neremunerată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite