Mircea Geoană, de Ziua Naţională: Este nevoie de reclădirea proiectului naţional. Să investim şi mai mult în ancora noastră occidentală, în NATO şi UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. FOTO Arhivă
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. FOTO Arhivă

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a transmis miercuri, de Ziua Naţională a României şi la 103 ani de la Marea Unire, un îndemn la „reinventarea, de reinvestiţia şi de reclădirea proiectului naţional”, fiind subliniat faptul că ţara noastră trebuie să fie mai prezentă în Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană.

„1 decembrie, Ziua Naţională a românilor, cel mai luminos moment din această lungă şi agitată istorie a naţiunii noastre. Momente de glorie şi triumf, dar şi momente de deznădejde şi tristeţe. Întotdeauna, în această lungă şi complicată istorie, am avut două ingrediente fundamentale care au condus la succesul nostru naţional”, a spus Geoană, într-un mesaj video înregistrat la sediul NATO de la Bruxelles.

Cele două „ingrediente” invocate de fostul ministru de Externe şi fost candidat la prezidenţiale din 2009 sunt „fructificarea unor condiţii geopolitice favorabile” şi “încredere, încăpăţânare şi investiţie în proiectul naţional românesc”.

„Să ne gândim ce a însemnat preşedintele Woodrow Wilson pentru noi prin promovarea principiului de autodeterminare, dar şi un alt ingredient, la fel de puternic şi poate chiar mai puternic, care este această încredere, încăpăţânare şi investiţie în proiectul naţional românesc. De la Tudor Vladimirescu la liderii Revoluţiei de la 1848 la Alexandru Ioan Cuza, la Regele Carol, la Regele Ferdinand, la Iuliu Maniu sau Brătieni şi mulţi alţii. Întotdeauna a existat această relaţie simbiotică între momentul în care istoria îşi schimbă dinamica şi această dorinţă de a avea devenire naţională, împlinire naţională şi o naţiune românească puternică”, a afirmat Geoană.

Fostul minsitru de Externe a arătat că nici la momentul actual, lucrurile nu sunt mult diferite faţă de perioada precedentă. „Geopolitica a început din nou să funcţioneze cu turaţie maximă, competiţie între marile puteri, revoluţie tehnologică, pandemii, momente sociale şi economice foarte delicate, lipsă de încredere şi, de multe ori, o lipsă de orizont şi de speranţă. Dar în astfel de momente şi întotdeauna, iar 1 decembrie este lecţia supremă pentru noi toţi, cei care trăim astăzi şi cei care vor trăi mâine şi poimâine în această ţară minunată a noastră. Atunci când istoria devine tulburată, trebuie să reinvestim în ideea naţională, într-un nou nivel de ambiţie pentru ţara noastră. Să ne adunăm, să încercăm să depăşim ceea ce ne divizează, să încercăm să lăsăm deoparte gâlceava şi mizele mici, pentru că, într-adevăr, este nevoie din nou de reinventarea, de reinvestiţia şi de reclădirea acestui proiect naţional. Să investim şi mai mult în ancora noastră occidentală, în NATO şi în Uniunea Europeană, unde trebuie să fim şi mai influenţi şi mai respectaţi”, a adăugat secretarul general adjunct al NATO.

În final, Geoană a adus un omagiu celor care s-au jertfit pentru momentele de devenire naţională. „Nu avem nevoie să uităm o secundă în astfel de momente aniversare de cei care au luptat şi s-au jertfit pentru această devenire naţională. Pentru soldaţii noştri, pentru militarii noştri, pentru veteranii noştri. Fără ei, fără jertfa lor de sânge nu am fi avut astăzi ctitoria pe care ne putem baza. 1 decembrie este ziua cea mai frumoasă a naţiunii române, s-o onorăm aşa cum se cuvine, să avem un cuvânt de rugăciune pentru cei care ne-au dat această ţară şi un moment de încredere şi de speranţă pentru noi cei care astăzi trebuie să ducem ţara mai departe. La mulţi ani România!”, a mai spus Mircea Geoană.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite