Misterul alianţei Morar - Voiculescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD a preluat, ieri, Ministerul Justiţiei după o zi de dispute pentru şefia parchetelor care au implicat partidele politice şi CSM.

Premierul Victor Ponta şi liderul PNL Crin Antonescu au decis, ieri, ca PSD să îşi asume Ministerul Justiţiei, liberalii fiind de acord şi spunând că nu solicită alt portofoliu în schimb.

Ponta a explicat că a cerut, în şedinţa conducerii USL, să îşi asume din partea PSD Ministerul Justiţiei şi, pentru a păstra actualul echilibru din Guvern, PNL să preia alt portofoliu. În schimb, liderul PNL, Crin Antonescu, a anunţat că liberalii nu cer niciun portofoliu la schimb.

„Rămân în responsabilitatea exclusivă a domnului Ponta şi probabil a domnului Băsescu propunerile care s-au făcut. PNL nu se asociază la această combinaţie“, a explicat Crin Antonescu.

Decizia USL a survenit după o zi de dispute în jurul numirilor şefilor parchetelor. Poziţionările de ieri conturează existenţa a trei tabere care se luptă în jurul acestei mize.

În plan politic, numirea rapidă a noilor procurori generali este dorită de preşedintele Traian Băsescu şi de premierul Victor Ponta. În schimb, liderul PNL, Crin Antonescu şi cel al PC, Dan Voiculescu, se opun numirii Laurei Codruţa Kövesi la DNA. Obiectivele taberei PNL-PC se suprapun, temporar, cu cele ale Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care a propus, ieri, un calendar al numirilor, eşalonat până în luna mai. De altfel, preşedintele CSM, Oana Hăineală, s-a pronunţat, încă de marţi, pentru o procedură prelungită de selecţie. La rândul său, Daniel Morar, membru CSM, a contestat numirea Laurei Codruţa Kövesi la DNA.

„Mi se pare normal ca procuror şef al DNA să fie unul dintre procurorii care au făcut mari dosare şi au obţinut mari condamnări. Doamna Kovesi nu a avut atribuţii în activitatea investigativă. Ideea este că noi trebuie să-i alegem pe cei care au făcut performanţă în antocorupţie. Nu mi se pare normal ca şef al DNA să fie altcineva decât un om care a lucrat în DNA“ a spus, tranşant, Morar.

CSM propune un calendar eşalonat

Victor Ponta a anunţat, ieri, propunerile pentru şefii parchetelor: Laura Codruţa Kövesi pentru Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Tiberiu Niţu la Parchetul General.

Propunerile au fost avansate de către premier, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, printr-o scrisoare adresată preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Decizia lui Victor Ponta a provocat reacţii atât în mediul juridic, cât şi în cel politic. Pe de o parte, CSM a anunţat un calendar potrivit căruia candidaţii la funcţiile de conducere din cadrul Ministerului Public vor fi intervievaţi la sfârşitul lunii mai.

Avizele CSM vor fi transmise Ministerului Justiţiei la 3 iunie, se precizează în calendar.

Traian Basescu

Criticile lui Crin Antonescu

Pe de altă parte, anunţul lui Victor Ponta a provocat tensiuni în interiorul USL.

Câţiva dintre miniştrii liberali nu au fost prezenţi la şedinţa de ieri a Guvernului, unii dintre ei părăsind Palatul Victoria pentru a merge către sediul USL, iar alţii, deşi aflaţi în clădirea Executivului, au rămas pe holuri pentru a discuta la telefon. Au absentat ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mihai Voicu, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, şi ministrul Internelor, Radu Stroe.

În paralel, Crin Antonescu a organizat o conferinţă de presă în care s-a disociat de Victor Ponta.

„Pentru prima dată de la înfiinţarea USL-ului, nu ne-am consultat pentru această decizie. Premierul mi-a adus la cunoştinţă decizia, iar eu am luat act. Asta nu înseamnă ruperea alianţei“, a anunţat Antonescu.

Antonescu l-a acuzat pe Victor Ponta că a făcut un „troc politic“ cu Traian Băsescu.

„Nu putem accepta acest troc politic, în care procurorii se împart, iar preşedintele impune un om al său. Nu acesta a fost angajamentul nostru. În niciun caz nu suţinem compromisul cu Traian Băsescu“, a mai spus liderul liberal.

Preşedintele PNL a făcut clarificări referitoare la relaţia sa cu Victor Ponta şi cu PSD, avertizând că nu se va baza pe sprijinul social-democraţilor dacă i se vor cere „compromisuri inacceptabile“. ;

Comisia Europeană aşteaptă reacţia CSM

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene (CE), Mark Gray, a declarat ieri pentru Mediafax că CE a luat notă de numele avansate de Guvernul român pentru ocuparea funcţiilor de procuror general şi şef al DNA. Ba, mai mult, Gray a precizat că nu renunţă la ideea privind necesitatea unei proceduri de selecţie, dar că aşteaptă şi punctul de vedere al CSM. „Am luat notă de evoluţiile din ultimele două zile de la Bucureşti cu privire la procesul de ocupare a funcţiilor de procuror general şi procuror-şef al DNA. Sunt funcţii de cea mai mare importanţă şi am luat notă de numele avansate. Evident, este un proces care este în desfăşurare şi trebuie să vedem cum reacţionează şi CSM şi cum vor evolua lucrurile. Subliniez că Comisia Europeană nu a renunţat la opiniile sale privind desfăşurarea unei proceduri de selecţie a candidaţilor, exprimată şi în rapoartele MCV şi în discuţiile cu oficialii români“, a afirmat Gray.

Ce se va întâmpla mai departe?

 Preluarea Ministerului Justiţiei de către PSD dă undă verde, din punct de evdere politic,  propunerilor lui Victor Ponta pentru şefia Parchetului General şi DNA. Practic, în acest fel, dispare varianta ca viitorul ministru al Justiţiei să propună alte nume decât cele avansate de Victor Ponta.

În schimb, Victor Ponta ar putea avea probleme cu CSM, care a stabilit un calendar eşalonat pentru numirea procurorilor-şefi.

Candidaţii la funcţiile de conducere din cadrul Ministerului Public vor fi intervievaţi la sfârşitul lunii mai, potrivit calendarului pentru examinarea propunerilor, stabilit ieri, de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Potrivit calendarului astfel stabilit, în perioada 3 - 30 aprilie vor fi solicitate documentele ce trebuie să însoţească candidaturile şi vor fi procesate aceste documente cerute de lege şi regulament.

Ulterior, până în 21 mai, vor fi puse în dezbatere publică proiectele de management ale candidaţilor şi vor fi făcute verificări asupra celor înscrişi în cursa pentru funcţiile de conducere.

Între 21 şi 28 mai vor fi analizate rezultatele demersului anterior (dezbatere publică a proiectelor şi verificarea candidaţilor), iar în zilele de 28, 29 şi 30 mai va avea loc intervievarea candidaţilor, potrivit calendarului.

Avizele CSM vor fi transmise Ministerului Justiţiei la 3 iunie, se precizează în calendar.

Calcule politice

Potrivit legii, ministrul Justiţiei este cel care face propunerea de numire a procurorului-şef, CSM dă un aviz consultativ, iar preşedintele ţării este cel care emite decretul de învestire în funcţie. De asemenea, decizia de ieri a USL nu echivalează cu oprirea războiului politico-mediatic din interiorul Alianţei. Atât PSD, cât şi PNL îşi caută majoritate parlamentară pe cont propriu. PSD colaborează cu UDMR, în timp ce Vasile Blaga nu a făcut un secret că ar dori ca PDL să se apropie de PNL. Deocamdată, nici PSD, nici PNL nu pot forma o majoritate pe cont propriu şi asta este una dintre explicaţiile compromisului de ieri.

Pe de altă parte, Dan Voiculescu a părăsit şedinţa de ieri a USL vizibil nemulţumit şi este puţin probabil ca
atacurile postului Antena 3 la adresa lui Victor Ponta să înceteze. ;

Săptămână fierbinte în justiţie

26 martie

Mona Pivniceru a fost numită judecător la Curtea Constituţională, în urma votului dat de plenul Senatului.

27 martie

După şedinţa de Guvern, Mona Pivniceru şi-a anunţat demisia din fruntea Ministerului Justiţiei. La scurt timp, Băsescu şi Ponta au convenit, într-o discuţie telefonică, preluarea interimatului de către premier căruia i-a cerut să definitiveze numirile procurorilor.

28 martie

Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul prin care premierul este numit interimar la Justiţie.

29 martie

Premierul Victor Ponta a declarat la Antena 3 că pentru şefia DNA nu exclude niciun nume, cu excepţia lui Daniel Morar. El nu a respins însă nicio clipă posibilitatea ca Laura Kövesi să fie numită la DNA.

31 martie

Crin Antonescu a declarat că, în cazul în care premierul o va desemna pe Kövesi la şefia DNA, se pune întrebarea ce se întâmplă în continuare, adică dacă se rupe USL, el spunând că „poate e şi asta o variantă“, deşi are îndoieli.

1 aprilie

Ponta a declarat că a stabilit o întâlnire cu cei din secţia de procurori a CSM pentru a discuta despre procedură, pentru a numi cât mai rapid două persoane pentru a ocupa funcţiile din fruntea parchetelor. „Legea prevede foarte clar: premierul propune, preşedintele decide, iar avizul CSM este consultativ. Vreau să am o discuţie între nişte instituţii care, obligatoriu, trebuie să colaboreze“, a adăugat premierul. Ponta a respins expres ideea unei proceduri lungi.

2 aprilie

Premierul a anunţat la finalul discuţiei cu secţia de procurori a CSM că şefii parchetelor nu pot fi numiţi rapid, ci în urma unei selecţii în etape, condusă de viitorul ministru al Justiţiei.

3 aprilie

Victor Ponta a anunţat, ieri, propunerile pentru şefii parchetelor: Laura Codruţa Kövesi la DNA şi Tiberiu Niţu la Parchetul General. PSD va prelua Ministerul Justiţiei de la PNL. (A contribuit Alina Boghiceanu)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite