Politică

articolul anterior articolul urmator

Mitingul PSD şi uriaşa lui manipulare

18
11 Jun 2018 11:41:04
Adrian Niţă

Desfăşurat în acelaşi timp cu finala de la Roland Garros (felicitări, Simona Halep!) şi cu marşul minorităţilor sexuale, mitingul organizat de PSD a demonstrat nivelul periculos de scăzut la care se află (firava) democraţie românească.

Deşi este adevărat că la miting au existat şi câţiva oameni simpli, simpatizanţi ce susţin din convingere partidul de guvernământ, deşi este adevărat că mulţi alţii au fost forţaţi (direct sau indirect) să participe, ideea cea mai importantă este că PSD este partidul cel mai bogat şi cu cea mai bună organizare.

            Se va spune că au existat multe abuzuri, că au fost forţate multe legi ca să se ajungă la această uriaşă mobilizare. Poate că unele au fost chiar ilegale. Ajungem astfel la nevoia de a se răspunde la altă întrebare dificilă: cine va constata aceste abuzuri şi/sau ilegalităţi? Vedem cu toţii că în România legile sunt fie nerespectate, fie ocolite prin tot felul de tertipuri. Ajungem astfel la justiţie, problema problemelor.

            La nivel declarativ, mitingul a fost de apărare a justiţiei, respectiv a fost clamat dreptul oricărui cetăţean de a se bucura de prezumţia de nevinovăţie. S-a cerut (de către Dragnea şi Tăriceanu) să nu se mai ancheteze, să nu se mai condamne, ba chiar să fie apăraţi infractorii.

            Ceea ce nu s-a spus este însă mult mai important. Nici Dragnea, nici Tăriceanu nu au susţinut dreptul justiţiei de a apăra legea. Justiţia, spus în general, nu este despre oameni, ci despre legi. Legea este instanţa supremă, căci stat de drept exact asta înseamnă: domnia legii. Fie bună, fie rea, fie uşoară, fie dură, legea trebuie să fie respectată în litera şi spiritul ei. Faptul că o anchetă începe la o anumită oră, sau faptul că unii procurori cheamă televiziunile nu înseamnă că legea ar trebui să nu fie respectată. Faptul că există procurori sau judecători ce fac abuzuri sau ilegalităţi nu înseamnă că întreaga justiţie trebuie pedepsită (ci numai persoanele care au săvârşit acele abuzuri sau ilegalităţi). Faptul că sunt achetate persoane bogate, influente, politicieni etc. nu înseamnă că justiţia greşeşte, dimpotrivă, persoanele respective au greşit, iar, dacă faptele sunt demonstrate în faţa judecătorului că sunt de natură penală, persoanele respective trebuie să suporte consecinţele legii. Tocmai în acest sens justiţia înseamnă dreptate: ai făcut o faptă ce încalcă legea penală, vei suporta concecinţele penale; dacă, judecătorul decide că eşti nevinovat, atunci înseamnă că nu ai încălcat legile.

            Lucrul cel mai grav de semnalat cu privire la mitingul PSD este cel cu privire la statul paralel. Dragnea, Tăriceanu şi alte persoane certate cu legea şi cu moralitatea au pretins că denunţă statul paralel şi că militează împotriva lui. Cu alte cuvinte, aceste persoane se erijează în apărătorii statului de drept.

            Avem aici cea mai mare şi cea mai neruşinată minciună. Mai mult, proporţia mitingului, transformarea lui în spectacol de către unele televiziuni a reuşit să conducă la o uriaşă manipulare şi dezinformare.

            După ce s-au modificat în Parlament toate legile justiţiei în favoarea unui mic grup de infractori (condamnaţi definitiv şi irevocabil, adică penali - deşi termenul şi-a pierdut definitiv conotaţiile negative, căci, acum câteva zile, PSD a modificat regulile jocului în ce priveşte apelul), după ce şi-au subordonat toate instituţiile, după ce violează zilnic justiţia, Dragnea şi Tăriceanu au tupeul să aducă mii de oameni la Bucureşti într-o mineriadă a penalilor şi să declare că ei susţin statul de drept.

            Care stat de drept îl apără Dragnea şi Tăriceanu? Atâta vreme cât e lipsit de justiţie, ceea ce apără ei e un simulacru de stat de drept. Ceea ce apără ei (şi alte două mii de persoane din spatele lor) este exact ceea ce declară că vor să distrugă: statul paralel.

            Toată ţările civilizate văd că România lui Dragnea nu are la bază domnia legii, ci domnia legii lui Dragnea: România nu se mai bazează pe forţa argumentului juridic, ci pe argumentul forţei.

            Această uriaşă manipulare pusă la cale de minţi diabolice reprezintă bomboana de pe coliva democraţiei româneşti. Din păcate, România s-a întors nu cu 15 ani în urmă, când justiţia marca primele momente de independenţă, ci cu 30 de ani: România lui Dragnea arată izbitor de asemănător cu România lui Ceauşescu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

White McGreen
11.06.2018, 12:02:26

Comentariu considerat abuziv.

🖕
11.06.2018, 12:13:00

Nu tocmai, mai mult cu o țară bananieră. Dragnea se obnubilează cu fantasma „Eu, Supremul Dictator al Republicii...” Să nu ne îmbătăm cu apă rece, precum miile de troglodiți care-i admiră și-i votează pe tîlharii Dragnea-Tăriceanu et Co, termenii „democrație”, „stat de drept”, „Domnia Legii” sînt pervertiți în folosul lor politic, anti-juridic și mai ales pecuniar. Oare ar putea înțelege vreodată ignarii votanți ai PSDALDE că au instalat derbedeii și hoții la putere? Sau îi admiră și-i iubesc?

+5 (5 voturi)
Scorilo
11.06.2018, 13:37:44

Care-i manipularea ? Mitingul a demonstrat ca,in tara asta,sunt si oameni care sprijina stanaga... Altfel aveati senzatia (voi cei de dreapta) ca sunteti majoritari...Va-ti ambalat aiurea...Acum ar trebui sa reveniti cu picioarele pe pamant ! La alegerile anticipate (care se intrevad) nu veti obtine nici macar cat ati avut anterior...Vreau sa va reamintesc momentul cand USL-ul a castigat alegerile si PDL-ul se milogea sa i se dea si lor cateva locuri in Parlament. De dragul imaginii (extern) USL-ul a acceptat si,prin mantzocarirea alegerilor,in Parlament au intrat si membrii "de vaza" ai PDL-ului... De pe locul 3 sau 4 in alegeri ! Dupa aceea,si-au luat-o in cap si au inceput sa latre ... Au latrat si la Bruxelles,la Stasbourg si latra si acum ! Si stelele ii asculta in continuare ! Din interes !

-7 (7 voturi)
Scorilo
11.06.2018, 13:39:17

rectificari,,, "stanga", "v-ati"...

-1 (1 vot)
Lamuritorul
11.06.2018, 14:00:15

Un esec gigantic, vitele rumegau pasiv seminte, ciobanii turmentati de pe scena incercau sa dea bice, si behaiau apatic cativa juncani, lumea a intors fundul conducataurilor iubiti si s-a tirat cand se canta imnul, iar ceata ametita de pe scena a zis si ea CHIX, in loc de mare branza, cand a mai facut poza cu luminitele de la doar cateva mii de inparicopitate obosite. A fost o mani-pulare!

+7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (18)