Miza în „războiul steagului“: voturi din Ardeal pentru Viktor Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tensionarea relaţiilor româno-ungare pe seama steagului secuiesc i-ar putea adduce premierului ungar Viktor Orban aproape 400.000 de voturi ale etnicilor maghiari din România care au şi cetăţenie ungară

„Războiul steagului” din secuime a încins relaţiile diplomatice dintre România şi Ungaria. Guvernul de la Bucureşti acuză Budapesta de implicare în problemele interne ale României, în timp ce Ungaria ne acuză că nu respectăm drepturile maghiarilor.

În ultimele zile, am asistat la un adevărat război al declaraţiilor, la nivel politic. Secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe, Zsolt Nemeth, a declarat că „Ungaria va lua măsuri diplomatice în privinţa interzicerii de către România a arborării steagului secuiesc pe clădirile oficiale”.

Ambasadorul maghiar la Bucureşti, Oszkar Fuzes, a precizat că România trebuie să ia măsuri în ceea ce priveşte problema steagului din România. „Fără îndoială, România este într-o poziţie în care trebuie să ia măsuri; procedurile judiciare iniţiate în legătură cu arborarea steagului secuiesc în România trebuie abandonate", a declarat el. Poziţia lui Fuzes a fost confirmată şi de ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi. Acesta a anunţat, joi, că această declaraţie "nu deviază de la poziţia Guvernului ungar", relatează MTI.

Trebuie să fim foarte atenţi să nu ne lăsăm prinşi în jocurile politice din Ungaria (Victor Ponta)

Premierul Victor Ponta a explicat însă că tot acest scandal este unul creat artificial şi are scopul de a prinde România în jocurile politice de la Budapesta. „Problemele de legislaţie internă sunt problemele noastre. Nu are importanţă poziţia premierului din Ungaria pe această temă. Trebuie să fim foarte atenţi să nu ne lăsăm prinşi în jocurile politice din Ungaria”, a explicat premierul Victor Ponta.

Titus Corlăţean, ministrul de Externe roman, şi Janos Martonyi, ministrul de Externe din Ungaria, au avut o conversaţie telefonică în cursul zilei de ieri. La finalul convorbirii, cei doi demnitari au căzut de acord asupra faptului că interesul cooperării dintre cele două state impune evitarea escaladării atitudinilor şi declaraţiilor publice formulate în cele două ţări.

Care este situaţia politică la Budapesta

Guvernul de la Budapesta este condus de partidul Fidesz, al cărui lider este premierul Viktor Orban. Fidesz a venit la putere în mai 2010, pe un val de popularitate similar cu cel al USL în România, în anul 2012. Au câştigat alegerile cu 52,73% şi detin o majoritate parlamentară de 73%. Criza şi o serie de decizii ale Guvernului de la Budapesta au dus însă la scăderea partidului în sondaje. Conform ultimelor date publicate de casa de sondare Szazadveg, Fidesz are o intenţie de vot de sub 40%.

În anul 2014 vor avea loc alegeri în Ungaria, iar acest procent de 40% nu le-ar permite celor de la Fidesz să facă o majoritate parlamentară. Nici cu partidele din opoziţie nu pot face o alianţă pentru că în perioada guvernării au avut relaţii extrem de tensionate. În plus, Fidesz este partid de dreapta, în timp ce opoziţia este constituită din partide de stânga.

Care este strategia Fidesz

Pentru Viktor Orban, voturile venite de la maghiarii din România sunt esenţiale. Sprijinul venit din România ar putea fi decisiv pentru a hotărî noua putere de la Budapesta, iar mizele în „războiul stegului” sunt majore. Pentru Fidesz este esenţial să-şi reafirme politica naţionalistă şi tocmai de aceea Guvernul de la Budapesta vine energic în sprijinul maghiarilor din România. 

Ungaria va lua măsuri diplomatice în privinţa interzicerii de către România a arborării steagului secuiesc pe clădirile oficiale (Nemeth Zsolt)

Partidul condus de Viktor Orban şi-a relevat intenţiile încă de la venirea la guvernare. La mai puţin de o lună de la câştigarea alegerilor, noua majortiate parlamentară a schimbat Constituţia. O modificare importantă a fost reformularea Articolului 6 din Constituţie, alianeatul 3. „Republica Ungară are un sentiment de responsabilitate pentru soarta maghiarilor care trăiesc în afara graniţelor ţării şi promovează reluarea legăturilor acestora cu Ungaria”, se arată în noul articol din Constituţie.

 Această modificare a atras după sine şi modificarea legii de acordare a cetăţeniei care a fost simplificată. Din această lege s-a eliminat prevederea care cerea ca un cetăţean care solicită cetăţenia maghiară să aibă rezidenţa în Ungaria.  Începând din anul 2010, românii de etnie maghiară au fost favorizaţi de legea Fidesz şi au putut obţine cetăţenia mult mai uşor.

Efectele schimbării Constituţiei

La finalul anului 2012, Semjén Zsolt, vicepremierul Ungariei anunţa că în ultimii doi ani peste 370.000 de români de etnie maghiară au primit cetăţenia din partea Ungariei. El a ţinut să precizeze că se aşteaptă ca în anul 2013 această cifră să crească considerabil.

Care este miza lui Orban

Viktor Orban, liderul FIDESZ, a fost unul dintre artizanii modificării legii de acordare a cetăţeniei. El a promovat această mişcare prin ideologia naţionalistă promovată de FIDESZ. Partidul se bazează pe ideea naţionalistă de reformare a Ungariei mari, iar unul dintre obiective este repatrierea românilor de etnie maghiară din Ardeal.

Viktor Orban a profitat de această situaţie pentru a creşte scorul electoral al partidului. El mizează pe sprijinul maghiarilor din România pentru a-şi maximiza şansele la alegerile din 2014.

Partidul lui Viktor Orban se află în acest moment la 40%, dar dacă ar reuşi să obţină voturilor maghiarilor din România, ar putea creşte cu peste 5%. Singurul partid cu care Fidesz ar putea face o alianţă este Partidul Creştin  din Ungaria. Acesta este un partid care are aproximativ 5% din opţiunile eletoratului.

Cei doi aşi din mânecă i-ar putea aduce lui Viktor Orban majoritatea şi un nou mandat de premier al Ungariei.

Simbolistica steagului secuiesc

Simbolurile actualului steag arborat de secui se leagă de Moise Secuiul. În anul 1599, Mihai Viteazul declanşează războiul împotriva principelui transilvănean Andrei Báthory, prin bătălia de la Şelimbăr. El a câştigat bătălia alături de iobagii conduşi de Moise Secuiul, care au luptat sub actualul steag arborat în secuime.

Simbolistica steagului este următoarea: auriul simbolizează pâmântul, în timp ce albastrul simbolizează pacea. Luna şi steaua simbolizează echinocţiile. Steaua este în şase colţuri şi simbolizează cele şase microscaune din secuime formate după înfrângerea lui Andrei Báthory.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite