Politică

articolul anterior articolul urmator

Mizele fuziunii PNL – PMP

26
25 Jan 2022 07:18:46
Raluca Boboc

Anul 2022 a debutat în mod furtunos cu un mare scandal care a cuprins tabla politică de joc din primele sale săptămâni. Tensiunile mocnite, aprinse încă de la finalul anului trecut în interiorul formaţiunii politice create de fostul preşedinte Traian Băsescu, au izbucnit din nou, de data aceasta cu o violenţă care are potenţialul de a transforma Partidul Mişcarea Populară, al treilea partid în ierarhia puterii locale, doar în cenuşă şi scrum.

Între numeroasele teme care au generat discuţii şi contre foarte aprinse între diversele tabere care s-au format în interiorul formaţiunii, discuţii care s-au transformat rapid într-un război de gherilă în toată regula, purtat inclusiv prin intermediul reţelelor de socializare şi al mass-media, se numără şi problema fuziunii PMP cu Partidul Naţional Liberal. O fuziune care ar îngropa definitiv ultimul proiect politic care mai poartă amprenta lui Traian Băsescu.

Contrar punctelor de vedere exprimate de unii pseudo-analişti, ajunşi într-un mod cu totul accidental să-şi plimbe şi ei cartea de muncă pe la Palatul Cotroceni, situaţia politică a Partidului Mişcarea Populară nu este una catastrofală. Din contră. Ultimele sondaje de opinie date publicităţii (sondajul CURS – decembrie 2021) indică faptul că, la nivel naţional, PMP şi-a conservat scorul politic în intenţia de vot, deşi activitatea partidului a fost mult umbrită de scandalurile politice guvernamentale care au ocupat întreaga agendă mass-media.

Mai mult, tot conform unui sondaj CURS, realizat în perioada 14 – 20 ianuarie, la nivelul Municipiului Bucureşti, Partidul Mişcarea Populară este în top primele cinci partide, cu 6% intenţie de vot, în contextul în care atât PNL, cât şi USR s-au prăbuşit total în intenţiile de vot ale bucureştenilor. Astfel, Capitala rămâne în continuare unul dintre fiefurile băsiste dure, deşi fostul preşedinte Traian Băsescu s-a retras total în ultimul an de zile din activitatea publică.

Peste toate acestea, la acest moment, PMP este singurul partid frecventabil de pe scena politică care promovează valorilor conservatore, creştin-democrate. Or, conform sondajului INSCOP (din data de 28 iunie 2021) – 59,5% dintre români ar vota un partid naţionalist care promovează valorile religioase şi susţine familia tradiţională. Deci, culoar electoral de creştere pentru PMP există din plin. Însă, liderii aflaţi în fruntea filialelor PMP nu au navigat pe mare prin furtuni năpraznice, înfruntând valuri ameninţătoare, aşa că mulţi ar prefera să abandoneze vasul şi să sară într-o barcă de salvare care să-i ducă în siguranţă la mal. Ceea ce este de înţeles. Nu toţi bărbaţii se nasc având sânge rece în instalaţie, precum celebrul marinar.

Mai puţin de înţeles este, însă, interesul liberalilor pentru această fuziune. PNL este un partid aflat pe un trend descendent în preferinţele electorale, iar situaţia internă a partidului este una extrem de tensionată. Preşedintele PNL este erodat electoral până aproape de marja de eroare a sondajelor şi nu mai are autoritatea necesară în faţa activului de partid. Premierul, al doilea pol de putere care începea să se contureze în partid, de asemenea, are imaginea extrem de şifonată în urma acuzaţiilor privind presupusul plagiat din lucrarea de doctorat. Iar restul liderilor aşteaptă cu nerăbdare congresul extraordinar care să limpezească apele în partid.

Fuziunea PNL – ALDE este una cât se poate de firească. Deşi la nivel local încă mai are reprezentare, în urma unor decizii eronate de strategie politică, ALDE nu mai are în acest moment reprezentare parlamentară şi nici nu mai beneficiază de subvenţia care se alocă partidelor politice. De asemenea, ALDE nu mai este afiliat la niciun grup politic la nivel european – un aspect deosebit de important. Nu în ultimul rând, foştii alde-işti sunt la rândul lor foşti liberali – cei care s-au desprins din PNL în anul 2014 şi l-au urmat pe Călin Popescu Tăriceanu – un detaliu care vine în sprijinul acestei manevre politice.

În acest moment, cu cei 50 de primari şi aproximativ 2.204 consilieri locali şi judeţeni, PMP este a treia forţă politică la nivel local. O imagine care se traduce într-un singur cuvânt: orgolii. Prin urmare, o eventuală fuziunea PNL – PMP va genera doar tensiuni în interiorul organizaţiilor de la nivelul ambelor partide. Ceea ce acum pare o poveste foarte frumoasă, se va transforma într-un coşmar plin de nervi, frustrări şi nemulţumiri mai ales în tabăra liberalilor. Care nu vor ceda foarte uşor poziţii politice în favoarea popularilor.

De asemenea, din punct de vedere electoral, fuziunea PNL – PMP nu va aduce niciun beneficiu în sondaje în dreptul liberalilor. În politică se întâmplă foarte rar ca din unu plus unu să rezulte doi. Iar fuziunea PNL – PDL este cel mai grăitor exemplu în acest sens. Iar în cazul acestei fuziuni, o mare parte a electoratului PMP se va reorienta în mod natural către AUR, ceea ce va fi un adevărat câştig pentru partidul lui George Simion.

În acest context, apare întrebarea legitimă în legătură cu interesul care îi mână pe liberali să tragă mai departe sforile pentru ca fuziunea cu PMP să se realizeze cu orice preţ. Deşi, conform tuturor analizelor, din punct de vedere electoral, liberalii nu au niciun câştig de pe urma acestei manevre. Iar răspunsul are legătură cu intenţia mai veche a liberalilor de a părăsi barca PPE (Partidul Popular European) pentru a sări în cea a progresiştilor de la Renew Europe.

Anunţul făcut de Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, în legătură cu trupele pe care Franţa este dispusă să le aducă pe teritoriul României a fost primit cu multe urale şi sticle de şampanie deschise. Potrivit tuturor sondajelor de opinie, Emmanuel Macron, este creditat cu o victorie în turul doi al alegerilor prezidenţiale indiferent de scenariu. O victorie care îl poate încorona drept noul lider al Europei. Iar liberalii de la vârful PNL se pregătesc intens pentru acest scenariu.

Klaus Iohannis se „încălzeşte” pe margine prin înfiinţarea la nivelul Administraţiei Prezidenţiale a celebrului grup de lucru pe tema „Combaterea schimbărilor climatice: o abordare integrată”, o iniţiativă care „face parte din angajamentul Preşedintelui României de a se implica în efortul naţional de combatere a schimbărilor climatice”. În timp ce Rareş Bogdan, pupilul său, îl imploră pe Macron în Parlamentul European să fie „fratele nostru mai mare”.

Trecerea liberalilor de la PPE la Renew Europe va simboliza genunchiul plecat de PNL şi Klaus Iohannis în faţa noului lider. Însă, această mişcare politică, gândită şi ca un rebranding care să mai redreseze prăbuşirea PNL în sondajele de opinie, riscă să producă şi pierderi foarte mari la nivelul partidului. Prin migrarea conservatorilor din PNL direct în Partidului Mişcarea Populară.

Chiar săptămâna trecută Emil Boc, un fost apropiat a lui Traian Băsescu şi PDL-ist de frunte, a dat un semnal destul de semnificativ în acest sens. Evident, Boc nu poate părăsi PNL deoarece şi-ar piarde mandatul de primar, dar parlamentarii pe care acesta îi controlează pot pleca fără probleme. Pentru liberali, singura soluţie pentru a preîntâmpina un asemenea scenariu este dispariţia Partidului Mişcarea Populară de pe scena politică. O mişcare care se poate face doar printr-o fuziune prin absorbţie.

Dacă rămân fermi pe poziţii şi nu dau curs cântecelor de sirene venite din Aleea Modrogan, PMP-iştii au şanse foarte mari să fie marii câştigători ai schimbării de macaz pe care o pregătesc cei din PNL. Şi ca în anul 2024 să intre în alegeri cu un partid de cel puţin 25%. Va rămâne PMP un bastion al PPE în România sau se va încolona ca un soldat umil în armata lui Renew Europe? Rămâne de văzut ce vor alege cei din PMP.  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

Ludwig
25.01.2022, 07:58:03

PMP-ul lui Petrov cu valori conservatoare? desi il prefer in loc de AUR. Au ratat la senat la mustata intrarea in parlament cu 4,97%. Mi-a placut de Ioana Constantin, dar nu mai e in partid. Diaconescu, un tip destept, dar traseist fost psd, fost unpr-ul generalului plagiator Oprea. De ALDE, aliatul PSD in guvernarea trecuta nu e altceva decat dorinta fripturistilor liberali de a veni la putere. Asa cum au fost tot felul de aripi PL93, PNL-at, aripa tanara, ALDE, acum aripa orban vs catu, etc In opiniea mea sa nu se alieze PMP cu PNL, desi s-ar putea sa rateze intrarea in parlament si data viitoare. Singura speranta este Cristian Diaconescu ce este prezidentiabil, unicul al opozitieie. Altfel psd va castiga tot: locale inclusiv capitala (Firea sau Baluta), parlament si presedentie cu Rafila-prima data de la ion iliescu incoace. Sa ne aducem aminte ca a fost nevoie de coalizarea intregii opozitii ca Firea sa fie batuta.

+6 (6 voturi)
Vanatorul/dc
25.01.2022, 08:21:47

Duetul hegemonic mafiot postdecembrist PSD+PNL, a fost mereu preocupati sa piarda monopolul avut pe putere si ..devalizarea avutiei nationale (jafuri de tot felul). Asa se explica de ce atunci cand a aparut un partid nou dar cu evidente sanse de a intra in parlament sau a obtine posturi de primari. consilieri locali, etc si a le submina monopolul, PSD sau PNL au incerca sa desfiinteze partidele respective prin..”absortie”..! Personal cred ca Basescu a lasat PMP pe maini..gresite..! Insa nu ma indoiesc ca marinarul va..reveni cand va trebui si va face ceea ce trebuie..! Nu-i genul de om care..abandoneaza. Ramana in continuare cel mai bun si mai patriot politician pe care la- data tara asta dupa revolutie..! Tocmai de aceea a fost si este cel mai..atacat politician de catre cele doua Mafii nationale (PSD si PNL) precum si catre ”rîmele” lor din mass media, sau catre prostacii si trolii pe care propagandele celor doua mafii le-au trimis sa se ”produca” pe net..! De ce este si continua sa fie Basescu cel mai bun si mai patriot politician din Romania..? Cititi in continuare.. Oricat s-ar chinui lichelele penale ale PSD si PNL si trompetele lor din mass media sa-i demolezele lui Basescu mandatele si sa-i coafeze imaginea mazetei lor teutonice pe care au adus-o la Cotroceni intru linistea mafiilor celor 2 organizatii mafiote, Marinaru' ramane in continuare singurul ..mascul alfa din politica romaneasca, iar realizarile lui - adevarate tururi de forta avand in vedere "atmosfera" politica interna si externa in care si-a dus pana la capat mandatele, o dovedesc fara putinta de tagada. Practic adevarata revolutie a avut lor datorita lui Basescu si in timpul mandatelor lui Basescu.Cateva repere ale acestei revolutii: alungarea agentilor KGB-isti (pesedisti) de la putere, intrarea in NATO si UE, parteneriate geostrategice cu SUA si UK, condamnarea comunismului, "eliberarea" Justitiei, reforme legislative, dezvoltarea sectorului privat al economiei, etc, etc... Haideti sa v-arat eu ce inseamna un presedinte de tip "fapte, nu vorbe", un presedinte patriot, demn si curajos: - in anul 2004 a smuls tara din mainile lui Iliescu, ale lui Nastase si ale rusilor, in anul 2005 a semnat Acordul de Aderare la UE in anul 2007 Romania a devenit membru UE (cine stie cum merg lucrurile, isi da seama ca numai un presedinte credibil, impetuos si respectat, poate realiza un astfel de tur de forta..politica si diplomatica in numai 3 ani, mai ales ca "a tras" si Bulgaria dupa noi); - a reusit intr-un timp foarte scurt sa incheie acorduri de Parteneriat Strategic cu SUA si Marea Britanie (ganditi-va ce s-ar fi intamplat cu Romania in vara lui 2012, cu tentativa de lovitura de stat a USL-lui sustinut de Rusia si Putin, dar si azi, cand Rusia ameninta intreg estul Europei, in cazul in care tara nu era in UE si nu avea parteneri strategici de forta unor aliati ca SUA si UK..!); - a desecretizat dosarele a peste 3 milione de romani, dosare aflate pana atunci in arhiva securitatii; - a fost primul presedinte al tarii , care a condamnat regimul comunist si faradelegile acestuia; - insistand curajos pe dreptul international, a reusit sa aduca tarii o suprafata teritoriala, foarte importanta si prin faptul subsolul acesteia contine zacaminte de gaz, care vor asigura independenta energetica a Romaniei, plus exporturi aducatoare de bani la buget; - a sustinut si incurajat reforme printre care si cea din Justitie, iar datorita lui, azi procurorii nu se mai tem de politicieni mafioti ci politicienii mafioti se tem de procurori; - sfidand opozitia KGB-ist-comunista si cozilele de topor pro-ruse, a reusit sa impuna in constiinta Europei si SUA faptul ca romanii de pe ambelor maluri ale Prutului sunt un singur popor, facilitand si accelerand pe diferite canale diplomatice (dar si direct, prin discutiile avute cu liderii europeni in cadrul reuniunilor bilaterale sau ale Consiilor Europene) semnarea acordului de preaderare intre Republica Moldova si UE, intr-un timp record. Faptul ca romanii de peste Prut beneficiaza azi de redobandirea cetateniei romane si ca astfel pot circula liber in Europa, fara ca statele membre ale UE sa se fi opus, se datoreaza aceluiasi presedinte , care a reusit sa-i convinga pe partenerii europeni ca romanii au tot dreptul la reintregirea neamului. - a infruntat cu succes si aproape de unul singur, complotul pus la cale in vara lui 2012 de catre Rusia si cozile ei de topor din PSD si PNL, complot caruia, daca i-ar fi reusit lovitura de stat, ar fi readus Romania la pieptul generos al Mamei Rusia, transformand-o totodata intr-o feuda peste care ar fi domnit fara frica de puscarie baronii penali si PSD si PNL; Si ar mai fi foarte multe de spus..Trecerea prin criza, reforma sistemului de pensii, liberalizarea pietei fortei de munca, etc..etc..etc.. Sigur, toate acestea au adus dupa sine investitori straini, credite ieftine si cresterea economica, crestere economica care, din nefericire, nu s-a regasit pe deplin si in cresterea calitatii vietii cetateanului, dar asta tocmai pentru ca mafiile unor partide precum PSD si PNL, in alianta, de doua ori (guvernele Tariceanu-Nastase si Ponta-Antonescu), au avut in mana lor adminstrarea tarii, adica jaful avutiei nationale si a bugetelor de stat, jafuri pe care presedintele le-a reclamat si adus mereu la cunostiinta opiniei publice. Mafiilor celor doua partide li s-a adaugat si gasca pedelista mafiota a lui Blaga, gasca impreuna cu care mafiotii liberali au format recent Noul PNL, formatiunea politico-infrationala care a dat actualul presedinte al tarii, Klaus Iohanis, el insusi bugetar dar posesor la un moment dat a nu mai putin de 6 case (ca si Nastase), suspectat de escrocherii imobiliare, care deja fusese reclamat si pierduse doua procese, si caruia i s-a amanat un proces de incompatibilitate pana cand l-a castigat la masa verde, decizia ICCJ fiind influntata evident de rezultatul alegerilor prezidentiale..! Practic insa, atunci cand a luat tara din mana rusilor si a lui Iliescu, in 2004, Romania avea un PIB de 61,4 miliarde de euro si o inflatie de peste11%, iar la sfarsitul celui de-al doilea mandat a lasat o Romanie cu un PIB de peste 150 miliarde de euro si o inflatie cu foarte putin peste 1%. In doar 10 ani PIB-ul Romaniei a devenit de 2 si jumate mai mare pe fondul unei inflatii reduse de la 11% la 1%..! Iar toate acestea au fost realizate pe fondul unei opozitii infernale facuta de catre mafiotii celor doua partide, PSD si PNL, de catre securistii, activistii PCR si progeniturile lor parazite, care au constituit aceste 2 organizatii infractionale tradatoare ale intereselor romanilor si Romaniei, partide care. pana la plantarea la Cotroceni escrocului liberal cu 17 dosare penale Klaus Iohann si cocolosirea mafiotilor liberali de catre magistratii care s-au gudurat pe langa el, dadeau grosul puscariasilor, aproape la paritate..! Inchei spunandu-va ca presedintele despre care am vorbit mai sus , e cu adevarat un presedinte al faptelor si nu al vorbelor, un presedinte al lucrurului excelent facut avand in vederea conditiile in care si-a dus mandatele pana la capat, iar numele acestui presedinte e Traian Basescu. Pe langa el, Klaus Iohannis, produsul electoral al trocului dintre mafiile PNL si PDL, cel pe care Ponta si Antonescu il plimbau in 2009 ca pe-un pudel in lesa pe la mitingurile USL si prin studiourile lui Voiculescu, de dovedeste pe zi ce trece doar o imitatie palida a ceea ce ar trebui sa fie un sef de stat, un presedinte de tara..Un kitsch..!

-39 (49 voturi)
Vanatorul/dc
25.01.2022, 08:29:33

erata: ”Duetul hegemonic mafiot postdecembrist PSD+PNL, a fost mereu preocupati sa nu piarda monopolul avut pe putere..”

-36 (38 voturi)
Vanatorul/dc
25.01.2022, 08:50:18

.. ”mereu preocupat”, ”au incercat”, ”Ramane in continuare”, ”l-a dat tara”, ”de catre prostacii”, ”i-au trimis”. Graba , bat-o vina!

-37 (37 voturi)
Targetted Individuall
25.01.2022, 08:34:35

Nu era de ajuns că mi-au mîncat viaţa pînă la 45 de ani dar, în pragul eliberării, au venit cu găselniţa "salvatoare" de a-mi îmbogăţi ancheta cu încă ceva absolut inutil. Cum îşi bat joc de mine! Fără conştientizate, fără remuşcari pentru drama în care mi-au transformat viaţa. Cît de uşor dau sentinţe şi ordine de anchetă pentru nimicuri; ca pe bomboane împărţite cu generozitate. Orice numai să nu mă elibereze, să rămîn "în lucru". Oamenii înţeleg să se răfuiască cu mine şi atît. Nu le e clar pentru ce dar trecuie, din moment ce sunt "în mijloc". Aşa simt ei în vezică iar restul, achiziţiile obţinute în timp cu tortură cruntă, nu-i conving. Nu concep ancheta fără mine. N-are sare şi piper, n-ar avea sens.

Vezi toate comentariile (26)

Modifică Setările