Mizele alegerilor interne din PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virgil Popescu şi Dan Motreanu FOTO Colaj Mediafax / Inquam Photos
Virgil Popescu şi Dan Motreanu FOTO Colaj Mediafax / Inquam Photos

Alegerile din PNL vor arăta cât de deschisă e conducerea partidului să accepte oameni din facţiuni diferite de cele ale „echipei câştigătoare“ din 2021, adică dacă este gata de o pace internă sau va lăsa opoziţia în continuare nereprezentată.

Aproximativ 1.000 de liberali aleg vineri mai multe funcţii-cheie ale conducerii partidului. Dacă pentru funcţia de secretar general nu sunt emoţii, Lucian Bode fiind singurul pretendent, nu la fel se întâmplă în cazul poziţiei de prim-vicepreşedinte. Candidaţii cu şanse sunt Virgil Popescu (ministrul Energiei) şi Dan Motreanu (eurodeputat). Modul de realizare a alegerilor şi rezultatul vor arăta şi linia spre care se îndreaptă partidul: o concentrare a partidului doar în jurul unui nucleu din apropierea lui Ciucă sau o acceptare şi a unei persoane care a ieşit uneori din rând şi a criticat formaţiunea pentru direcţia greşită în care merge. Surse din tabăra Motreanu susţin că dacă la alegeri nu vor fi indicaţii de vot şi vor fi lăsaţi delegaţii să decidă liber, liderul celei mai performante filiale de la parlamentare ar trebui să ia peste 60%. Pe de altă parte, potrivit informaţiilor „Adevărul”, ceilalţi prim-vicepreşedinţi şi o parte a liderilor din teritoriu vor merge pe varianta Popescu, dată fiind poziţia acestuia, dar şi relaţia bună pe care o are atât cu premierul Ciucă, cât şi cu şeful statului, Klaus Iohannis.

De ce e aşa importantă funcţia de prim-vicepreşedinte? Liberalii de pe această poziţie sunt mandataţi de fiecare dată de partid să meargă la negocieri în Coaliţie, la consultările cu Klaus Iohannis sau la alte întâlniri sensibile. Prim-vicepreşedinţii şi secretarul general, alături de preşedintele formaţiunii, sunt cercul restrâns de decizie. Să nu uităm că inclusiv forţarea demisiei lui Florin Cîţu au făcut-o, iniţial, prim-vicepreşedinţii. De asemenea, în caz de demisie sau demitere a preşedintelui, prim-vicepreşedinţii asigură pe rând şefia formaţiunii, până la un congres extraordinar. Un caz concret al importanţei funcţiei de prim-vicepreşedinte este inclusiv semnarea listelor de candidaturi pentru unele alegeri. În 2016, după ce Vasile Blaga a aflat că are probleme cu justiţia şi şi-a dat demisia din funcţia de copreşedinte, prim-vicepreşedintele Daniel Buda a fost mandatat să semneze listele de candidaturi la parlamentare, alături de Alina Gorghiu.

Cealaltă competiţie

Potrivit informaţiilor „Adevărul”, Ciucă nu a vrut să se implice în cazul competiţiei pentru vicepreşedinte pentru apărare. Cursa pentru funcţia aceasta este una între patru bărbaţi – Vergil Chiţac, Virgil Guran, Ben Oni Ardelean şi Sorin Moldovan. Toţi cei patru candidaţi au încercat să-şi facă lobby intern. Surse din formaţiune au precizat pentru „Adevărul” că prima şansă ar avea-o acum Vergil Chiţac, însă orice se poate întâmpla. Cu o percepţie bună şi o carieră în PNL e şi Virgil Guran, vicepreşedinte al Senatului, fost candidat în echipa Orban la Congresul din toamna trecută. De altfel, Guran a fost singurul liberal din echipa Orban care a fost la un pas să producă o surpriză, fiind învins de Ciprian Pandea la o diferenţă de 19 voturi. 

Campania publică pentru funcţii a fost foarte discretă. Niciunul dintre pretendenţii pentru o funcţie în conducere nu s-a promovat în rândurile partidului prin acţiuni în filiale, ci au mizat pe telefoane date votanţilor. Printre puţinele mesaje de susţinere date public a fost cel al senatorului de Giurgiu, Toma Petcu, referitor la candidatura lui Motreanu: „Cu experienţa sa, de vechi liberal, Dan Motreanu a demonstrat întotdeauna echilibru, păstrându-şi corectitudinea în toate funcţiile deţinute în partid şi deciziile pe care le-a luat. Dan Motreanu este liberalul care  analizează şi înţelege în profunzime orice situaţie, a demonstrat asta inclusiv prin reconstrucţia filialei Giurgiu a PNL, lucru care garantează că va avea grijă de toate filialele din ţară”, a fost mesajul transmis pe Facebook de preşedintele Comisiei de transporturi din Senat.

Primul „opozant“, favorit pentru şefia LAL

La Liga Aleşilor Locali au fost deschise procedurile pentru organizarea alegerilor pentru noul şef al acestei structuri, cel mai probabil în luna septembrie. Favoritul pentru această funcţie este Adrian Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov şi preşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene. La ultimul Congres ordinar al PNL, Veştea a candidat pentru funcţia de prim-vicepreşedinte al formaţiunii, dar a fost învins de Rareş Bogdan. Veştea a rămas om de partid, în ciuda eşecului de la congres şi a tensiunilor din partid. Cu toate acestea şi că inclusiv în cazul Programului „Anghel Saligny” are printre cele mai slabe alocări de bani, Veştea a bătut palma cu o parte a conducerii din partid, fiind încheiate conflictele cu centrul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite