Politică

articolul anterior articolul urmator

Mobilizarea rezerviştilor – o socoteală greşită a CSAT şi a preşedintelui Traian Băsescu

83
24 Apr 2014 09:53:58
Marius Diaconescu
„Care sunt valorile pentru care rezerviştii ar trebui să lupte, domnule Preşedinte?“
„Care sunt valorile pentru care rezerviştii ar trebui să lupte, domnule Preşedinte?“

Preşedintele României, Traian Băsescu, a recunoscut ieri, în cadrul unei emisiunii Adevărul LIVE de pe adevarul.ro, că România ar avea probleme cu mobilizarea rezerviştilor, deoarece mulţi sunt plecaţi în străinătate la muncă. Nu plecarea românilor la muncă în străinătate este adevărata piedică într-o eventuală mobilizare a rezerviştilor, ci distrugerea oricărei motivaţii patriotice de către politicienii iresponsabili.

Legea privind rezerviştii e o soluţie discutată. S-a pus problema unei analize a capacităţii noastre de a chema rezerviştii sub arme. Avem o mare problema pentru ca foarte mulţi rezervişti sunt la muncă în străinătate. Va trebui să ne refacem capacitatea de a ne aduce rezerviştii sub arme dacă e nevoie.”.

Desigur, preşedintele răspunde de coordonarea tuturor activităţilor necesare pentru apărarea ţării şi este firesc să îşi pună astfel de probleme. Nu cred însă că până la actuala criză ucraineană să se fi discutat vreodată, după renunţarea la recrutarea obligatorie, despre capacitatea de mobilizare a rezerviştilor. Este o problemă a membrilor CSAT, care, printre alte sarcini, ar fi trebuit să evalueze impactul sărăciei şi a polarizării economice a românilor asupra capacităţii de luptă a României.

Probabil că mulţi generali, de obicei oameni de o anumită vârstă, care au făcut şcoala generală în Epoca de Aur, încă mai sunt influenţaţi de prostiile din cărţile de istorie despre mobilizarea oastei mari de către domnitorii Ţării Româneşti sau ai Moldovei pentru apărarea ţării faţă de turci. Unii ofiţeri din armată, pasionaţi de istorie (până la a fi specialişti mai trebuie să citească mult) chiar au scris “studii” despre oastea cea mare în revistele de istorie militară, dovadă că încă mai sunt unii naivi care cred în aceste poveşti despre “mobilizarea întregului popor pentru apărarea ţării”.

Toate armatele neprofesioniste au fost întotdeauna, din antichitate până în secolul XX, doar carne de tun, care avea un singur rol: de a impresiona adversarul prin număr. Însă la primul atac serios al inamicului ţăranii cu furci şi coase o luau la sănătoasa.

Care sunt valorile pentru care rezerviştii ar trebui să lupte, domnule Preşedinte?

Să nu uităm că cei mai mulţi mobilizabili au familie cu copii de crescut. Ce le oferă statul familiilor, dacă ei mor pentru ţară: o pensie amărâtă de văduvă de război? Sistemul de pensii e oricum la pământ şi nu are capacitatea necesară pentru a susţine un asemenea efort financiar. Nu cred că veţi fi de acord să puneţi la dispoziţie fondul de pensii speciale ale armatei sau ale altor structuri specializate. Că doar Dvs. aveţi privilegii la pensie, muritorii de rând trebuie să lupte să supravieţuiască şi la pensie, la fel cum a făcut toată viaţa. Înaintea oricărei analize despre mobilizare interogaţi-vă câţi români ar opta pentru varianta unui patriot mort, cu văduvă şi copii care nu vor avea din ce să se întreţină.

Discursul patriotic a fost confiscat de politicienii naţionalişti şi, în ciuda succesului lor iluzoriu de moment, a cam răsuflat. Dovadă: procentajele partidelor naţionaliste în România! Un discurs patriotic ar trebui să mobilizeze în jurul unor valori.

A trecut vremea în care versurile despre apărarea sărăciei mai puteau mobiliza. Când toată ziua vezi la televizor sau pe internet opulenţa politicienilor corupţi, credeţi că mai este dispus vreun rezervist să se sacrifice? Pentru cine?

Când viaţa a ajuns o luptă zilnică pentru supravieţuire pentru majoritatea românilor, sărăciţi de datorii, cu salarii mizerabile şi fără perspectiva unei vieţi normale în România, credeţi că mai găsiţi rezervişti dispuşi pentru sacrificiul suprem?

Ce trebuie să apăr, domnule Preşedinte? Sărăcia, corupţia, opulenţa, nesimţirea?

Vreau să îmi apăr ţara, dar ce să apăr? O cloacă de hoţi cocoţaţi pe scaunele Parlamentului sau Guvernului? O groapă de sărăcie, în care peste 90% dintre români luptă pentru supravieţuire? Vise şi speranţe deşarte pentru o viaţă normală? Ce să apăr, domnule Preşedinte?

Toate guvernările postdecembriste s-au străduit să creeze instrumente pentru îmbogăţirea clientelei de partid. Niciun prim-ministru nu a luat nicio măsură şi nu a prevăzut în programul de guvernare dezvoltarea unei clase de mijloc. Aici este marea problemă, domnule Preşedinte şi domnilor generali din fruntea armatei române! O clasă de mijloc suficent de numeroasă ar fi asigurat stabilitate economică în această ţară. Aceeaşi clasă de mijloc ar fi fost motivaţia speranţei pentru cei săraci că se pot realiza în această ţară. Aceeaşi clasă de mijloc ar fi oferit baza mobilizării, pentru că ar fi avut ce să apere.

Domnule Preşedinte, înainte de a căuta legi care să îi aducă pe rezervişti acasă, gândiţi-vă unde au greşit politicienii români care au sărăcit această ţară, care s-au îmbuibat în timp ce majoritatea românilor luptă pentru supravieţuire.

Oare vreun general sau membru CSAT şi-a pus vreodată problema valorilor pe care le-ar apăra românul mobilizat?

Entuziasmul patriotic scade odată cu vârsta. Ultimii recruţi sunt deja familişti

Îmi amintesc de zilele Revoluţiei. Majoritatea celor care eram în stradă, suficient de naivi încât să nu sesizăm pericolele, eram tineri, cu vârste între 16-30 ani, necăsătoriţi. Cei mai mulţi dintre familişti stăteau cuminţi la televizor. Atunci nu i-am înţeles, dar acum ştiu de ce aşteptau derularea evenimentelor şi se ascundeau sub masă la primul foc de armă pe stradă.

Nu e vorba de frică, ci de responsabilitate. Oare câţi români ar opta să devină un tată erou, decorat post mortem, cu văduvă şi orfani fără viitor asigurat? Desigur că în declaraţii patriotice, mai ales sub pavăza anonimatului pe internet, nimeni nu ne întrece. Când ai familie şi copii de crescut, ai responsabilităţi. Nu îţi poţi lăsa viitorul familiei pe seama promisiunilor unor politicieni mincinoşi. Nu pot să cred în promisiunile că ţara îţi va fi recunoscătoare pentru sacrificiul suprem.

Oare o lege a mobilizării, invocată de domnul preşedinte, va fi aplicabilă? Există oare în România respectul faţă de lege? E un vis chiar şi în armată. Oare câţi ofiţeri din armată respectă legile? Ce uşor se uită şpaga dată de candidaţii la recrutare pentru misiunile din Afganistan, Irak, Kosovo sau aiurea! Mai mulţi foşti soldaţi în aceste misiuni mi-au spus că era achivalentul unei solde lunare. Dar nu avem voie să ne atingem de integritatea morală a armatei. E un subiect tabu.

Domnule preşedinte, vreau să am ce să apăr în ţara mea! Dar ce să apăr? Sărăcia? Hoţia? Minciuna? Opulenţa? Pe Voiculescu, Voicu, Cioabă, Ponta, Antonescu şi alţii ca ei?

Înainte de a inventa legi ale mobilizării trebuie să creaţi un sistem de valori în care să credem! Vina decredibilizării valorilor poporului român o poartă toată clasa politică, pentru care principala grijă este îmbuibarea ei şi a clientelei politice.

Domnilor generali din CSAT! Obligaţi politicienii să dea legi şi să urmărească cu consecvenţă obiectivul dezvoltării unei clase de mijloc şi abia apoi faceţi socoteli în legătură cu rezerviştii. Chiar dacă lucraţi cu scenarii ipotetice, nu uitaţi de necesitatea unui sistem de valori care ar trebui apărat. Vrem să ne apărăm ţara, dar un sistem de valori, nu doar vorbe în vânt!


Traian Băsescu, preşedintele României, la Adevărul Live  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

83 Comentarii

TransFor
24.04.2014, 10:07:46

Presedintele Romaniei nici usturoi n-a mincat, iar de mirosit doar a ceva tårie. UITÅ cå este politician EL insusi?! Ca a contrubuit poate mai mult decat altii la situatia de azi a tårii!? Lectii de moralå sunt doar pentru prosti gråmada in acest caz! Sunt multi in Romania, si multi prosti dar nu toti sunt prosti. La un eventual råzboi, vine momentul sa scåpati de toate otrepele numide de onor presedinte, all inclusive!

+5 (19 voturi)
gogu58
24.04.2014, 11:09:18

Dumneata confunzi TARA cu Voiculescu, Voicu, Cioabă, Ponta, Antonescu şi alţii ca ei. Atunci in '89 fi convins ca daca rusii de eexmplu ar fi intrat in Romania si familisti ar fi iesit afara.

+7 (11 voturi)
aurel aurel
24.04.2014, 11:28:29

foarte corect...tara nu este nici unul sau altul ...nici macar diaconescu sau noi,e o intreaga istorie , traditii,e o limba si obiceiuri,un pamint plin cu inaintasii nostri ,pe care indiferent ca esti plecat in europa sau america esti obligat sa l aperi ,sa l pastrezi.ca si propria ti identitate....doar ca mister diaconu nu pricepe asta...nici nu simte.

+2 (10 voturi)
aurel aurel
24.04.2014, 11:09:38

domnule diaconescu ,in ciuda faptului ca la o prima vedere aveti dreptate...analizand situatia superficial si egoist,ulterior remarc ca sunteti prizionierul unor adinci frustrari si neimpliniri ale unor aspiratii poate utopice.Privind lucrurile prin raportare la baronii locali,la politicienii ce si bat joc de populatie,la functionarii corupti ce invart hartii in birouri caldute pe salarii si spagi grase,intradevar ,iti vine sa te dai cu ,,rusii'' sau sa emigrezi in ,,spania''.Lucrurile nu stau chiar asa...inaintasii nostri nu aveau nici macar ce avem noi ,traind din munca pe tarlaua boierului cu un sac -doi de malai pe iarna ,insa cu toate astea au luptat.Au luptat nu doar sa si apere pogonul de pamint ,ci si dorinta de a nu fi considerat si tratat ca sluga,ca iobag,ca un lucru menit sa satisfaca nevoile ocupantului....si in acest sens ar fi fost bine sa va povesteasca un roman ce a trait inainte de 1918, cum era tratat de stapinire in ardeal....sau un basarabean sub stapinire bolsevica.Tot auzim in jurul nostru ca in afara de sanatate cel mai important lucru este libertatea...de ce credeti oare?In fond acesti baroni,acesti politicieni corupti sunt la putere pusi tocmai de noi romanii ,deci care ar fi motivul sa nu murim (si) pentru ei?nu inseamna ca daca dumneavoastra sunteti frustrat ,romanii plecati la munca in strainatate nu vor lupta pentru ce au ei in tara...cel putin majoritatea...excluzindu i pe cei asemeni dumneavoastra ....dezradacinati ,ai nimanui....fara teluri si onoare...fara mandrie si curaj...in fond orice natie isi are lasii sai,vanzatorii sai,colaborationistii sai.Sa ca stati fara grija unii dintre noi vom lupta chiar si de vom fi ,,pensionari''...si nu pentru politicieni sau baroni.

+6 (16 voturi)
Nitescu Daniel
24.04.2014, 11:35:41

Corect spus domnule Marius Diaconescu ! Este o mare problema chemarea rezervistilor sub arme, chiar un pericol maxim pentru actuala clasa politica, care, cu siguranta, cunoaste bine acest lucru ! Fiind sub umbrela NATO si "la adapost" de intelegerile ascunse dintre marile puteri, Romania a neglijat indolent "organismul" sau principal de aparare a tarii, ARMATA ! In urma intrarii ca membrii cu drepturi depline in NATO, am fost obligati sa ne reducem efectivele militare inclusiv logistica necesara, la limita unei armate de tip "expozitie", cu efect descurajant pentru vremuri de pace, in niciun caz o armata care sa poata face fata real unui conflict militar clasic, mai ales ca suntem vecini "istorici" cu marele urs rusesc, o " masinarie militara" care inca nu s-a emancipat pana la nivelul armatei americane. Nu mai vorbim de faptul ca datorita saraciei, dotarea tehnica necesara si impusa de NATO, nu a fost posibila a fi facuta la capacitate, existand inca in dotarea armatei romane "epave militare", piese de muzeu, cu rol important in actuale sau viitoare actiuni de aparare sau atac ! Nu mai pun problema generalilor "de carton", umflati cu "grade politice", care "intoxica" conducerea MApN-ului ! Sa vi tu acum CSAT si sa ceri trecerea sub arme si lupta pentru tara a unui popor sarac, obosit de probleme existentiale, de "agitatia" asigurarii zilei de maine, popor injurat si trimis la munca in lumea intreaga daca nu-i convin conditiile de "aici", unui popor manipulat politic zilnic, convingand-ul ca atat poate EL, atat munceste, atat traieste, mi se pare a fi pura utopie si maxima nesimtire !

+4 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (83)

Modifică Setările