Modelul economic al PSD dă rateuri

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportul de ţară al Comisiei Europene arată negru pe alb că modelul economic implementat de PSD, proslăvit de actuala guvernare, dă rateuri şi afectează pe termen lung şansele românilor de a atinge standardele europene de viaţă.

Dacă economia duduie, cresc salariile şi pensiile, cum se explică totuşi că suntem printre primii şi la sărăcie şi la analfabetism, iar standardele de viaţă occidentale rămân în continuare un vis mult prea îndepărtat?

Răspunsurile nu le găsim în ghidurile de mesaje ale guvernanţilor, le aflăm din analize serioase, profesioniste, cum este raportul de ţară al Comisiei Europene.

Iar concluziile raportului dat recent publicităţii de către Comisia Europeană sunt îngrijorătoare pentru români şi pentru România.

Creşterea deficitului public este una din problemele cele mai importante, generate de cheltuielile cu salariile, de reducerile de taxe şi de reducerea la un nivel istoric a investiţiilor publice. Conform specialiştilor, deficitul bugetar va depăşi pragul maxim de 3% din PIB, stabilit conform legislaţiei europene.

Creşte riscul la adresa stabilităţii financiare, din cauza ultimelor măsuri luate de Guvern şi Parlament, cu impact mare asupra economiei, cum este celebra OUG 114. Lipsa de predictibilitate a măsurilor, legislaţia controversată, aprobată prin ordonanţe de urgenţă, fără studiu de impact sau consultarea părţilor implicate sunt menţionate de asemenea ca factori de risc la adresa stabilităţii fiscale.

Afectarea competitivităţii României, prin presiunile asupra salariilor din sectorul privat, în urma creşterii salariului minim şi majorărilor salariale din sectorul public, e deja o problemă serioasă pentru piaţa muncii.

Afectarea investiţiilor de către politicile impredictibile ale guvernării aduce prejudicii pe termen lung mediului de afaceri. Să ne gândim doar la legislaţia recentă privind sectorul financiar, fondurile de pensii private, sectoarele energetic şi al telecomunicaţiilor, care pun piedici investiţiilor, sporind gradul de incertitudine şi făcând economia României mai puţin atractivă pentru investitori.

Limitarea oportunităţilor de dezvoltare, din cauza lipsei capacităţii administrative, lasă României într-o zonă nefrecventabilă din punct de vedere economic. La o simplă privire în jur, constatăm că birocraţia şi lipsa serviciilor publice de calitate continuă să afecteze investiţiile, iar reforma administraţiei publice rămâne în continuare la stadiul de promisiune.

La toate acestea se adaugă performanţele slabe ale sistemul de educaţie, problemele majore din sistemul de sănătate şi infrastructura subdezvoltată a României.

Iar la final, când tragem linie, nu prea mai rămâne nimic din optimismul declaraţiilor miniştrilor şi liderilor coaliţiei de guvernare. România merge economic într-o direcţie greşită, dă rateuri peste rateuri, iar nota de plată pentru această guvernare păguboasă va fi plătită de noi toţi, din păcate.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite