Modificări controversate la legea de funcţionare a AEP. Coaliţia, din nou divizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleşii nu pot sta departe de propuneri controversate FOTO Alexandru Dobre / Mediafax
Aleşii nu pot sta departe de propuneri controversate FOTO Alexandru Dobre / Mediafax

Un proiect de lege prin care este netezit drumul pentru noi angajări la stat, de această dată în Autoritatea Electorală Permanentă, a dus la apariţia de noi tensiuni între PSD, care promova iniţiativa, şi colegii din PNL. Ajuns la votul final din Cameră, aleşii majorităţii au decis să aibă noi consultări pe tema formei finale a proiectului, pentru a nu exista un alt motiv de conflict intern.

În Camera Deputaţilor a avut loc, joi, un nou moment tensionat în interiorul Coaliţiei, cauzat de o iniţiativă legislativă prin care la Autoritatea Electorală Permanentă vor putea fi angajate fără probleme persoane prin numire directă sau prin detaşare din alte instituţii, nu doar prin concurs sau examen. Mai precis, era vorba de două amendamente adăugate, la propunerea senatorului Radu Oprea (lider de grup al PSD la Senat), la un proiect de lege pentru aprobarea unei ordonanţe de urgenţă.

„Personalul aparatului de specialitate al Autorităţii Electorale Permanente cu statut de înalt funcţionar public parlamentar este numit prin concurs, examen sau modificarea raporturilor de serviciu, după caz, cu avizul birourilor permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului”, este primul amendament, depus când iniţiativa era încă la Senat. Al doilea stipulează: „Posturile din cadrul aparatului de specialitate al Autorităţii Electorale Permanente se ocupă, după caz, prin concurs, examen, numire sau modificarea raporturilor de serviciu, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor Legii nr. 7/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”. Practic, prin amendamentele propuse de social-democrat era netezit drumul pentru angajarea mai uşoară de persoane în AEP, cu toate că forma iniţială a actului normativ nu se referea deloc la instituţia în cauză. Nuanţări au fost făcute de aleşii Puterii din Comisia de muncă şi de administraţie din Camera Deputaţilor. Mai precis, responsabilitatea numirii sau destituirii a fost mutată la şeful instituţiei, adică preşedintele AEP.

Întrebat de „Adevărul” dacă prin noile prevederi nu are loc ocolirea concursurilor, din moment ce are loc acceptarea clară a detaşărilor sau transferurilor, Radu Oprea a precizat: „Nu este vorba de «a ocoli», ci despre planul de carieră pe care oricare persoană care lucrează într-o instituţie poate să îl vizeze, mai ales cei care au vechime şi rezultate bune în activitate”. Social-democratul a fost chestionat şi despre suspiciunile potrivit cărora prevederile l-ar putea ajuta pe Constantin Mituleţu-Buică, şef al AEP care este trimis în judecată de Parchetul Sectorului 3, pentru abuz în serviciu, fiind acuzat de mai multe angajări făcute fără respectarea legii. „Orice lege se referă la viitor, nu la trecut. Deci, nu poate ajuta nicio persoană care este trimisă în judecată pentru fapte comise în trecut. O lege nu este retroactivă”, a fost poziţia lui Oprea. De altfel, USR a acuzat că PSD şi PNL vor „să-l scape de închisoare pe şeful AEP”.

Constantin Mituleţu-Buică a precizat, într-o intervenţie la Digi 24, că AEP a discutat cu parlamentarii, însă doar pentru a exista o „armonizare legislativă”, în concordanţă cu cerinţele din alte acte normative. Referitor la faptul că ar putea fi o lege cu dedicaţie, şeful AEP a negat categoric: „Nu are nicio legătură cu un dosar cu care aş fi eu într-un moment implicat”, a precizat Mituleţu-Buică, subliniind că el are un proces pentru aplicarea unor sancţiuni disciplinare.

Discuţie cu specialiştii şi decizie în Coaliţie

Liberalii n-au fost deloc încântaţi de proiectul trimis miercuri la votul final, după ce cu o zi înainte primise raport de la Comisia de administraţie (anterior se pronunţaseră cei de la Comisia de muncă). „Am dus-o mai spate (n.r. – pe ordinea de zi) ca să clarificăm aspectele. Prin liderul nostru de grup am cerut asta. În opiniile unora pare în regulă, în ale altora, nu. Aşa că o să vorbim şi noi cu juriştii din partid. În Parlament nu o discutăm până nu avem o opinie”, a declarat pentru „Adevărul” Florin Roman, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. Ulterior, şi liderul de grup al PNL, Gabriel Andronache, a subliniat pentru „Adevărul” că, pentru „o coerenţă” a Coaliţiei, liberalii vor discuta atât intern, cât şi cu colegii proiectul de lege, înainte de a ajunge la votul final. Aşadar, proiectul de lege rămâne pe ordinea de zi pentru viitoarele şedinţe de plen, dar necesită clarificări.

Săptămâna şi diferenţa de viziuni

De altfel, surse din Coaliţie au precizat că PNL „sigur” nu ar vota proiectul de lege în actuala formă, ceea ce ar fi fost alt motiv de conflict în interiorul Puterii. Practic, ajungeam la al doilea episod de dispută publică, după cel de la votul privind respingerea proiectului prin care avea loc revenirea la alegerea primarilor în două tururi. În urmă cu o săptămână, după ce o parte a liberalilor s-au abţinut, Camera Deputaţilor nu a putut respinge proiectul prin care are loc revenirea la alegerea primarilor şi a şefilor de CJ în două tururi.

Potrivit specialiştilor consultaţi de „Adevărul”, din punct de vedere al problematicii legate de cazul Mituleţu-Buică nu ar fi probleme referitoare la ajutarea acestuia în procesul în care este trimis în judecată pentru abuz în serviciu. „Vorbim de modificări în civil, nu în penal. Doar penalul retroactivează. Aşa că nu se pune problema aici”, a declarat un avocat, sub condiţia anonimatului. Prin urmare, rămâne doar bucătăria internă a partidelor în ceea ce priveşte politica de angajări la stat.

Mituleţu-Buică, acceptat, dar văzut ca un compromis

În decembrie 2021, PNL ar fi vrut ca noua Putere să discute cazul lui Constantin Mituleţu-Buică, mai ales că acesta are probleme în instanţă şi a fost la cuţite în anii 2019 şi 2020 cu liberalii. Cazul şefului AEP a fost trimis la comisiile juridice din Camera Deputaţilor şi Senatului, şi acolo a rămas la stadiul de intenţie, pentru a nu provoca un scandal major în Coaliţie. În prezent, subiectul demiterii şefului AEP nu mai e pe agenda Puterii, potrivit informaţiilor „Adevărul”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite