Modificările la Legea finanţării partidelor politice, declarate neconstituţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modificările aduse de PSD şi ALDE Legii privind finanţarea partidelor politice au fost declarate, joi, pentru a doua oară neconstituţionale de către CCR, instituţie condusă de Valer Dorneanu. Mai precis, judecătorii CCR nu au fost de acord ca partidele să păstreze sumele primite ilegal în campanii, fiind sancţionate doar cu amendă care poate ajunge la un maximm de 200.000 de lei.

„La adoptarea legii examinate, Parlamentul a procedat contrar considerentelor reţinute în parag.59 al Deciziei nr.718 din 8 noiembrie 2017,  în sensul că procesul legislativ pentru adoptarea acestei legi nu a încetat efectiv, ci a continuat prin demararea procedurii de reexaminare a legii. Or, prin Decizia nr.718 din 8 noiembrie 2017, Curtea a constatat neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, în integralitatea sa”, se arată în comunicatul Curţii Constituţionale, la sesizarea făcută de PNL şi USR Astfel, judecătorii CCR subliniază faptul că în continuare sumele ilegale pot fi confiscate.

PNL şi USR au susţinut în sesizare, că modul de redactare al unor paragrafe este neclar şi impredictibil. Parlamentarii celor două partide mai arată cu propunerea de moficare a legii criticate trebuie să vizeze abrograrea unui singur alineat al unui articol, dar expunerea de motive a iniţiativei legislative a fost „greşită“ încă de când proiectul a fost depus în Legislativ.

În uma deciziei judecătorilor Curţii, proiectul de lege se va reîntoarce în Parlament pentru a fi pus în acord cu hotărârea CCR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite