Politică

articolul anterior

Monstruoasa coaliţie

27
24 Nov 2021 10:58:58
Adrian Niţă
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Se vorbeşte tot mai des în ultimele săptămâni despre faptul că Florin Cîţu a împins PNL în braţele lacome, lipsite de scrupule ale PSD. Dar se uită că această coaliţie este firească în condiţiile în care cele două partide au fost împreună la guvernare multă vreme, că există membri care au pendulat între un partid şi altul, că există asemănări ideologice şi doctrinare etc. Monstruoasa coaliţie nu este între PNL şi PSD, ci între PNL şi AUR.

Am analizat de mai multe luni, din punctul de vedere al comunicării publice, discursul public al liderilor AUR, comunicările de pe mijloacele sociale, postări sau comentarii şi am ajuns la câteva concluzii pe care le voi schiţa în acest text. Ideea de bază este frapantul paralelism între agenda publică, politică a guvernanţilor şi mijloacele de ripostă ale grupului extremist anti-sistem (denumesc în acest fel pe cei care au manifestat împotriva virusului, apoi împotriva măştii, apoi împotriva vaccinării, apoi împotriva certificatului verde). Voi exemplifica cu două-trei cazuri: campania împotriva lui Vlad Voiculescu, campania împotriva USR şi, în fine, alianţa PNL-PSD. În fiecare din aceste momente, impulsul a plecat de la guvernanţi (de multe ori, de la premier), urmaţi de PSD, ce au pus tunurile fie pe Voiculescu, fie pe USR. Criticile făcute de grupul anti-sistem pe mijloacele sociale au fost mult mai acide, mai distructive, deoarece, adesea, forţa argumentului a fost înlocuită cu argumentul forţei. Prezenţa zilnică, ceas de ceas, la televiziunile anti-vacciniste a unor mesaje sau titluri ce conţin informaţii false, ironii, decredibilizare sau simple calomnii au contribuit imens la realizarea scopului propus – îndepărtarea din guvern a lui Voiculescu, respectiv a USR.

O aparentă linişte s-a instaurat imediat după 7 septembrie, când miniştrii USR şi-au depus demisiile. Atacul PSD şi AUR s-a concentrat apoi pe certificatul verde. Nu s-a mai insistat pe ne-vaccinare, ci pe faptul că certificatul ar încălca drepturi şi libertăţi. Tărăgănarea discuţiilor cu privire la certificat a contribuit, după cum bine se ştie, la scăderea dramatică a ritmului vaccinării. Căzută la un vot în Parlament, legea ar fi putut oferi o oază de normalitate în privinţa limitărilor dezastrului provocat de pandemie în România.

Nu este deloc întâmplător că Florin Cîţu a preluat ideea anti-certificatistului Rafila (reprezentant al României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (!?); propus ministru al Sănătăţii (!?)) şi a decis sistarea discuţiilor şi mecanismelor legislative cu privire la adoptarea certificatului verde in România.

Această victorie a grupului extremist anti-sistem a decis apoi scoaterea din pălărie a ideii testării masive. Deşi nu există teste, nici mijloace tehnice, nici medici, nici infrastructură, deşi nu există nimic, monstruoasa coaliţie PNL-PSD-AUR anunţă cu surle şi trâmbiţe că se trece la testare masivă, inclusiv in şcoli – o măsură cerută de toată societatea civilă încă de la începutul pandemiei.

Această gură de oxigen pentru anti-sistemişti are ca o consecinţă sinistră faptul că azi certificatul verde este un fel de glumă în România.  Unele magazine şi instituţii solicită certificatul verde. Persoanele  vaccinate îl arată şi pot avea acces liber. Cei nevaccinaţi nu au ce arăta, dar pot răspunde că nu există legislaţie, nici sancţiuni dacă nu au certificat verde, astfel încât a solicita certificatul de la un anti-vaccinist este echivalent cu a-i solicita să fii injuriat şi calomniat.

Această sumară imagine a contextului pandemic românesc arată cu claritate cum o parte din ideologia PNL s-a intersectat cu o parte din ideologia PSD ce vine exact în acord cu interesele promovate de partidul extremist AUR. Faptul că reprezintă în jur de 10 la sută din populaţie, acest grup este deosebit de vocal şi lasă impresia că este de o mărime mult mai mare. Pericolul monstruoasei coaliţii PNL-PSD nu este in uniunea în sine, după cum am spus deja, ci în plierea peste ideologia extremistă susţinută de AUR – cei 10 la sută sunt comuni celor trei grupări politice, iar acest lucru este deosebit de grav pentru democraţie. Ideile promovate de anti-vaccinişti sunt antidemocratice, susţinându-se respingerea valorilor comune ale Uniunii Europene, respingerea separaţiei puterilor, a statului de drept, a pluripartidismului şi multe altele. Ei ascund aceste idei sub faldurile ideii că vaccinul (sau certificatul) ar induce încălcări de drepturi şi libertăţi. Oricine poate constata aceste aspecte citind comentariile şi postările de pe mijloacele sociale.

Coaliţia guvernamentală PNL-PSD, odată intrată în acţiune, va consfinţi victoria contra certificatului verde. Grupul anti-sistem va lua o mică pauză şi apoi se va concentra pe altceva (probabil, pe faptul că USR este responsabil de pandemie) care să conducă în fapt la prelungirea pandemiei în România şi deci la prelungirea războiului la care este supusă populaţia. Faptul că zilnic moare un sat nu este un motiv de îngrijorare pentru acest grup iresponsabil. După ei, oamenii nu mor de virus, ci din cauza sistemului, a medicilor sau a vaccinului.

Aşa cum se ştie de multă vreme, înainte de a cuceri un inamic, este suficient să-l dezbini. Asta fac de doi ani cei din AUR, acum ajutaţi de coaliţia guvernamentală PNL-PSD.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

muresan anna
24.11.2021, 11:21:31

Monstruoasa coalitie este impotriva a tot ce este de bun simt ,normal si etic. Este insa zgomotasa, faloasa, plina de agresivitate si atotstiutoare. Iar rezultatele vor aparea foarte curand, in miscari de strada si revolte de tot felul.

+25 (31 voturi)
octavian calin
24.11.2021, 11:35:42

Muresan anna-la ..minti si poate vedea ORICINE CINE GANDESTE RATIONAL SI IMPARTIAL ADEVARUL ...lumea nu mai poate fi prostita -manipluata de voi postacii de rahat lingai ai USR -PLUS ..PNL a fost NEVOIT SA FACA ACEASTA ALIANTA CU PSD pentru ca asta este situatia in parlamentul Romaniei...cu cine era sa se alieze ??ROMANIA TREBUIE ADMINISTRATA INTR-O PERIOADA EXTREM DE GREA , NU ERA SA STEA PNL SA SE ROAGE DE NISTE DERBEDEI USR-PLUS sa faca sluj in fata lor niste oameni de nimic care dupa ce ca sunt TOTAL INCAPABILI MAI SUNT SI GENERATORI DE SCANDALURI ..

-27 (33 voturi)
octavian calin
24.11.2021, 11:29:39

Adrian Nita am citit facatura de doi bani care nu poate fi decat o jalnica manipulare impotriva PNL este clar in slujba cui esti numai ca cei ce-ti citesc PORCARIA ta de articol AU FOST MARTORII EVENIMENTELOR PETRECUTE PE SCENA POLITICA din aceasta perioada ,iar autointituatii tai ''salvatorii '' ai Romaniei si-au aratat ''valoarea''cand trebuia sa LUCREZE IN GUVERNUL ROMANIEI ..si sa vazut .,USR-PLUS au facut ce stiu ei sa faca de la infiintarea lor ca partid politic ,si anume, CIRC ,SCANDAL SI PANARAMA .. Vlad Voiculescu o nulitate ORI UNDE AR FI FOST PUS SA LUCREZE...a fost zero ca viceprimar al capitale si ZERAO CA MINISTRUL AL SANATATII ,UNDE IN LOC SA-SI FACA TREABA SE OCUPA EXCLUSIV DE CONFERINTE DE PRESA , UNDE, EVIDENT, ATACA PARTIDUL ALIAT ,PNL si pe colonelul Valeriu Ghiorghita care este coordonatorul campaniei de vaccinare ..in rest stie toata lumea sabotarea guvernului de catre INEPTUL STELIANION ca ministru al justitiei si PARASIREA GUVERNULUI CATZU CA APOI USR -PSD -AUR SA DEMITA GUVERNUL DINCARE FACUSE PARTE .. si vii cu un tupeu de sluga libidinoasa a USR si sa spui despre alianta PNL-PSD ca monstrasa coalitie ,cand PNL au FOST NEVOITI SA FACA ALIANTA CU PSD DATORITA NEMERNICILOR DE USR-PLUS ,ASTA CA SA STII SI TU MA MINCINOS SI MANIPULATOR DE DOI BANI CARE ESTI ADRIAN NITA ...sa-ti fie rusine

-26 (30 voturi)
Găvrilă
24.11.2021, 11:32:08

sosoaca?...tu esti?

+23 (25 voturi)
L--- Lara
24.11.2021, 11:34:17

@octavian Poti sa spui ce vrei impotriva autorului, dar coalitia asta cu PSD-ul este o mizerie sinistra, cum o dai si cum o intorci.

+24 (28 voturi)

Vezi toate comentariile (27)

Modifică Setările