Politică

articolul anterior articolul urmator

„Mor eu, mamă, să-l văd pe Băsescu plecat?”

73
7 Feb 2013 15:34:39
Daniel Şandru

Deşi bizară, întrebarea din titlu e reală, la fel şi personajele poveştii de mai jos. Iar povestea – profund subiectivă, recunosc din capul locului – este dintr-un târg de provincie aflat în nordul Moldovei şi ghemuit între dealuri galbene, din lut. Dar ar putea fi şi de aiurea, probabil din orice alt colţ al „României europene”.

Încă o precizare. Ştiu şi mi-este pe deplin clar: se zice că astăzi istoriile astea dihotomice, comunism-anticomunism, nu mai contează. Poate că nu mai sunt importante în discursul public (oare chiar n-or mai fi?). În planul subiectivităţii, însă, consider că am dreptul de a mă încăpăţâna să cred că astfel de poveşti mai au ceva de spus, chiar şi atunci când personajele lor nu înţeleg (din variate motive, care nu pot fi neapărat judecate!), sub raport istoric, ce li s-a întâmplat / li se întâmplă.

Cam pe când Ion Iliescu se pregătea să plece la Moscova pentru a învăţa cum să lupte cu imperialismul capitalist, bătrâna de azi robotea, sub pază militară, „pentru reconstrucţia Uniunii Sovietice”. Luată pe sus, la 21 de ani, de-un ofiţer rus şi doi soldaţi români, pentru că avea un nume nemţesc, a săpat cu târnăcopul în una din minele de cărbuni din Ucraina.

A scăpat de-acolo după vreo patru ani, numai ea ştie cum, şi s-a întors acasă, unde comunismul era în plină construcţie. La un moment dat, comunismul s-a prăbuşit, poate că de bine ce fusese construit. Ion Iliescu nu s-a prăbuşit, abia îi începuse gloria.

Prin ’92, de-mi aduc bine aminte, sub „masca” din plexiglas a mesei de bucătărie din casa bătrânei trona un afiş mare, scoţând în evidenţă celebrul (apoi!) „rânjet bolşevic” şi având sloganul „Un preşedinte pentru liniştea noastră!”. Totul era bine.

Între 1996 şi 2000 n-a mai fost bine. „Ţapul” părea că-l învinsese până şi pe Cel de Sus, din moment ce domnul Iliescu trebuise să plece acasă. S-a dus naibii „liniştea”! Fără să resimtă exact cum anume s-a întâmplat acest lucru, nimic nu o putea convinge că totu-i altfel decât rău.

Îi spunea şi fata ei, avidă de politică: se va vinde ţara, o dată ajunşi la guvernare ungurii vor lua Ardealul, uite ce-i în Iugoslavia, la fel va fi şi la noi. Într-adevăr, totul era rău. De la televizor ce se mai afla „adevărul”. Păi ce, ar fi ieşit minerii în stradă, şi în ’99, dacă n-ar fi fost rău? „Ehe, vom trăi şi vom vedea!”

Totuşi, după 2000 a fost iarăşi bine. Domnul Năstase, „om mare, mamă, cu carte”, fusese pus sus, acolo, de domnul Iliescu. Mărise pensiile, salariile. Oamenii puteau cumpăra, puteau face, în sfârşit, rate, tinerii intrau „în servici”. Plus că, mereu, domnul Năstase apărea la televizor şi vorbea aşa, frumos şi pe-nţelesul tuturor. Şi Doamna Dana, şi copiii. Şi era primit cu pâine şi sare peste tot unde mergea, şi domnul Iliescu din nou zâmbea. Era linişte, iarăşi!

Până a venit „ăsta, mamă, Băsescu!”. Din 2004 încoace, „e mai rău ca Ceauşescu, care măcar a construit, ăsta tot strică”. Liniştea s-a risipit, numai scandal şi scandal. Nu mai poţi spune nimic. Se zice şi la televizor, e dictatură! Numai el, numai fetele lui, „case şi apartamente”.

„Succesuri”, evident, plus „săraca nevastă-sa, că ea nu-i vinovată cu nimica, păcat de-aşa femeie!”. Şi ce-are cu băiatul ăsta, că-i tânăr, să lase şi pe alţii, ce, numai el? Sau cu domnul Antonescu? Păi „dânsul” vorbeşte aşa de frumos, şi-i pentru pensionari, şi pentru tineret. Ultima dată, bătrâna şi-a pus buletinul de vot în urna mobilă. „Numai la voi mă gândesc, mamă!”

Acum e istovită, la aproape 88 de ani. Cum spune ea, a văzut şi rege, şi „carlişti”, şi legionari, pe Antonescu şi ai lui, comuniştii lui Stalin şi pe-ai lui Ceauşescu. Niciodată n-a fost „linişte”, decât aşa, pe-alocuri şi foarte pe scurt. Îi scapă o întrebare ciudată, gândindu-se, probabil, dacă mai are pentru ce trăi: „Mor eu, mamă, să-l văd pe Băsescu plecat?”

În colţul dintre uşa balconului şi fereastra sufrageriei, pe comodă, televizorul luat în rate de fiică, şi ea pensionară, îşi derulează imaginile cât e ziua de lungă, până târziu în noapte. Mereu e pe Antena 3.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

73 Comentarii

Filon Aurel
7.02.2013, 16:15:34

Daniel Sandru:articolul desi s-a vrut poetic a devenit pe parcursullui abject!Face parte din seria de cliseisme a celor ce nu au nici mama,nici tata!!Acelora ce in autobuze nu se ridica sa dea locul unui batrin sau femeilor!Acelora ce in aglomeratia din metrou,injura batrinii ,ce''nu au ce face acasa'' sau la azil!Autorul face parte din grupul celor ce-si vad impozitele irosite pe plata pensiilor citorva amariti de CAP-isti!Dinsul face parte din ''caasta'' celor ce atunci cind vad un taran batrin isi pun repede batista la gura si spun ''uite domne ce pute asta''!Pe scurt,de ce nu-i eutanasiem domle' pe astia batrini,sau cel putin sa nu le dam drept de vot,ca nu mai au discernamint(uitind cine la sters la fund)!!

-18 (26 voturi)
Scifi
7.02.2013, 16:46:21

Trec fugitiv peste cretinismele debitate de acest Filon Aurel, din ce in ce mai agasant prin prezenta si stupizenie, si va felicit, domnule Sandru, pentru modul incredibil de fidel in care ati zugravit tabloul caracteristic Romaniei de astazi. TRIST, FOARTE TRIST. Imi vine sa plang pentru acesti batrani, pentru felul in care ei au fost pur si simplu dezumanizati, lobotomizati de tirul continuu, neintrerupt, de intoxicare si manipulare la care sunt supusi de catre cei care slujesc noua oligarhie securisto-mafiota. Nu meritau asa ceva... In lupta lor nebuna pentru putere, manipulatorii de astazi, cu noile tehnici moderne, fac ravagii in constiintele oamenilor nevinovati, dar slabi de inger. Cum spuneam, e trist...

+14 (22 voturi)
papillon
7.02.2013, 16:52:11

Felicitari pentru articol, d-le Sandru !!! Parca l-am scris eu ! Aplauze !!! PS: Nu doar batranica aia gandeste astfel ci peste 60% dintre romani satui de scandal si circul politic venit la pachet odatata cu inscaunarea lui Base...!

-10 (20 voturi)
Sorin Bocancea
7.02.2013, 16:30:52

Pe vremea lui Ceausecu, era o emisiunea TV a lui Adrian Paunescu, marele propagandist, care se numea "Antena va apartine". Si era o emisiune de propaganda foarte apreciata. Ceausismul a cazut iar acum Antena e la Felix. Cu emisiunile ei propagandistice foarte apreciate. Iata mostenitorii! P.S. Aurel nu a inteles nimic. Dar nimic! Dar e fericit. Are masina linga care se pozeaza... Cu antena! S-a ajuns: antena ii apartine!

+10 (14 voturi)
Filon Aurel
7.02.2013, 16:35:06

Sorin Bocancea:tu n-ai inteles nimica!In rest apropo masina:esti invidios???

-9 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (73)

Modifică Setările