Politică

articolul anterior articolul urmator

„Moştenirea comunismului“

9
1 Jul 2016 11:24:25
Péter Demény

Cînd se face aluzie la comunism într-un context ca ăsta, putem fi siguri că cineva a) nu vrea să gîndească sau b) e demagog. Viaţa e frumoasă: poate că sunt în joc ambele posibilităţi.

„Emisiunea pentru minorităţi este o moştenire a comunismului“ — aceste cuvinte nemuritoare rostit-a Răzvan Theodorescu prin 1990. Era poate prima frază la auzul căreia mi-am dat seama că lucrurile nici pe departe nu sunt atît de revoluţionare pe cît m-am iluzionat.

Acum, un alt personaj face trimitere la moştenirea comunismului, spunînd că educaţia gratuită este o reminiscenţă comunistă, deşi ulterior şi-a retras vorbele. Domnul ministru Bostan nici nu-şi închipuie ce vorbeşte prin gura lui. Eu cred că vorbeşte o mentalitate care crede că craterul tuturor prostiilor de pe pămînt este comunismul, şi, în acelaşi timp, care crede că toate problemele sunt cauzate de comunism şi pot fi rezolvate prin simpla trimitere la el.

Îmi dau seama prea bine de neajunsurile sistemului educaţional, cei 15 ani de cînd predau cu plata cu ora m-au convins îndeajuns despre ele. Dar aceste neajunsuri nu se datorează faptului că educaţia este gratuită (toţi merităm să avem acces la şcoală), ci într-o bună măsură unei dictaturi care a ţinut într-un loc ţara şi după care bocesc destui, şi într-o şi mai mare măsură clasei politice care nu înţelege nimic în afară de limbajul banilor proprii.

Prin cinismul acestei pături şi prin frustrarea justificată şi inepţia altora, România este ţinută într-un întuneric constant. Şi aşa cum reiese din vorbele lui Răzvan Theodorescu, dictatura nu a fost mai puţin naţionalistă decît comunistă. Moştenirea ei este formula „cetăţeni români de naţionalitate maghiară”, moştenirea ei este nivelarea întru românime, moştenirea ei sunt numele oraşelor scrise în limba română chiar şi în textele maghiare. În acelaşi timp şi într-o legătură strînsă cu cele amintite, moştenirea ei este şi rezolvarea părelnică a problemelor, îndrăgirea rezolvărilor de tip retoric sau de tip „curtea vecinului”, adică aruncarea unei probleme într-o frază cu „elementele străine” şi uitarea ei acolo. Acum, la aproape 30 de ani de la căderea comunismului, aruncăm problema într-o frază cu comunismul. Pe lîngă faptul că nu comuniştii au introdus educaţia gratuită, plătirea unei taxe n-ar îmbunătăţi cu nimic datele problemei. Cîte nu sunt universităţile particulare de unde ies absolvenţi cu nimic mai buni decît de la universităţile de stat? Problema majoră sunt programele educaţionale desuete şi masificarea în faţa căreia mediul universitar este nevoit să lase garda jos.

Referirea la comunism este ca şi condamnarea comunismului: o frază care răsună şi cade în hăul vorbelor mari şi fără conţinut.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

marius cristian
1.07.2016, 15:53:28

Moştenirea ei este formula „cetăţeni români de naţionalitate maghiară”, moştenirea ei este nivelarea întru românime, moştenirea ei sunt numele oraşelor scrise în limba română chiar şi în textele maghiare Sa mori tu ca exista asa ceva in Covasna si Harghita? Ma mir cum de nu-ti crapa obrazul ala cu toval gros de ratan mincinos....

+2 (4 voturi)
lupulescu grig
1.07.2016, 16:02:59

DL Demeny: cu tot respectul trebuie sa va spun ca scopul articolului imi sacapa....pare destul de obscur.....Poate ca ar trebui sa fiti mai clar, un anume rol constructiv ar trebui sa iasa in evidenta......Poate ca totusi ma veti lamuri.....Desi ma declar nationalist, nu agreez (catusi de putin) anumite excese nationaliste (de cele doua parti????)....Nu inteleg insa de ce formula cetateni romani de nationalitate maghiara ar putea fi deranjanta (sau de ce va deranjeaza)......Personal sunt cetatean canadian de nationalitate romana si o afirm cu mandrie (mai exact nu inteleg cum as putea fi deranjat de aceasta realitate).....

+6 (6 voturi)
lupulescu grig
1.07.2016, 16:11:48

Dl DEMENY; observ in ultimul timp o paleta, cel putin excesiva, de pseudoironii cu talc (rost) ascuns la adresa romanilor......Poate ca aveti dreptate....as vrea insa sa va exprimati si vizavi de anumite imperfectiuni maghiare.....Cand am spus asta nu am vrut sa fiu malitios sau sa va atac originea etnica....insa ma simt un pic lezat...In fond mi se pare (sper sincer ca ma insel) ca catalogati multe imperfectiuni drept romanesti (exclusiv romanesti, mai exact).........Va dau un exemplu: un articol despre faptul ca o chelnerita romanca v-a spus nu acolo va rog frumos (acest aspect il iintalnesti peste tot in restaurantele montrealeze si nu numai, deci nu-i romanesc)........Poate ca ar trebui sa deveniti un pic mai ECHIDISTANT.....In fond sunt destui care se exprima (pe acest forum) vizavi de nemernicia romanilor in paralel cu neprihanirea ungurilor.............

+5 (5 voturi)
Cristian Saileanu
2.07.2016, 09:40:42

astept cu nerabdare ziua cand ungurii din romania nu vor mai incerca sa rupa si sa dezbine tara si sa pot sa beau o bere cu ei fara sa ma gandesc ca de fapt doresc sa ma injunghie in spate... dar astept de muuuulta vreme...

+2 (2 voturi)
Barbu Adriana
2.07.2016, 09:56:26

Cand lucrurile nu merg bine in LUMEA asta ( si cate lucruri nu merg bine,mai ales pentru "prostime"...) sunt (vor fi si peste o suta de ani..) doi vinovati : 1,COMUNISMUL si 2.RUSIA Noapte buna !

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările