Motivarea CCR privind ordonanţa traseiştilor: Scopul real este de a orienta într-o anumită direcţie politică, ceea ce nu este o situaţie extraordinară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Constituţională a României FOTO Adevărul
Curtea Constituţională a României FOTO Adevărul

Judecătorii Curţii Constituţionale au publicat motivarea deciziei prin care au stabilit că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 55/2014, privind migraţia aleşilor locali, este neconstituţională.

Judecătorii CCR susţin că emiterea unei astfel de ordonanţe de urgenţă se justifică numai în situaţii extraordinare, ceea ce nu este cazul. „Scopul real al OUG este acela de a-i orienta pe aceştia într-o anumită direcţie politică şi de a permite constituirea, în acest mod, a unei noi majorităţi politice, aspecte care, desigur, nu se pot înscrie într-o situaţie extraordinară", se arată în motivare.

Judecătorii Valer Dorneanu şi Tudorel Toader consideră că obiecţia de neconstituţionalitate ar fi trebuit respinsă: "În principal, respinsă ca inadmisibilă, iar dacă s-ar fi trecut peste acest aspect, trebuia respinsă ca neîntemeiată".

“După cum se cunoaşte, la alegerile locale din anul 2012 Alianţa „Uniunea Social Liberală” a obţinut o majoritate considera bilă, candidând în cele mai multe cazuri pe liste unice pentru toate funcţiile din administraţia locală consiliul local, consilier judeţean, primar sau preşedinte de consiliu judeţean. Pe aceste liste, candidaţii, deşi au fost nominalizaţi şi cu precizare a partidului de care aparţin, candidatura în sine aparţinea listei electorale a USL. Candidaţii nu s-au prezentat în faţa electoratului cu programe proprii sau cu programele partidului lor ci cu programul şi promisiunile alianţei. Cazurile în care cele două partide au prezentat candidaţi separaţi au fost mai puţine. În aceste condiţii este evident că opţiunea electoratului s-a bazat nu atât pe persoana candidatului sau a partidului său ci pe programul, pe angajamentele şi promisiunile alianţei”, susţin cei doi judecători.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite