Motivele pentru care Victor Ponta ar trebui să voteze cu Iohannis

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis şi Victor Ponta
Klaus Iohannis şi Victor Ponta

Se ia sloganul PSD, „Mândru că sunt român!“ şi genealogia candidaţilor, se combină cu un vot acordat lui Crin Antonescu, în 2009, se ornează cu un fost premier liberal susţinut de PSD – Călin Popescu Tăriceanu şi se serveşte cu o garnitură de logică dichisită cu un alt fost preşedinte de dreapta - Emil Constantinescu. Rezultatul? Victor Ponta corespunde profilului votantului de dreapta.  Să detaliem.

1, PSD  a insistat, în campanie, pe mândria românului de a se fi născut în spaţiul carpato-danubiano-pontic şi nu în zona mediteraneană, de pildă, unde urmaşii olimpienilor, grecii, ar fi cât se poate de invidioşi pe asemenea date geografice excepţionale. O privire la originile candidaţilor arată, însă, că, matematic vorbind, Iohannis ar avea mai multe motive să fie mândru că e român.

Să privim, în oglindă, declaraţiile candidaţilor referitoare la originea lor. Victor Ponta, de exemplu, spune că familia sa, iniţial numită Ponte, a venit în România din Trieste, cu peste o sută de ani în urmă, adusă de împăratul austro-ungar.

„Mă întreabă foarte multă lume de unde e numele de «Ponta». Pot să vă spun că familia mea a venit din Trieste, la Pecica, a fost adusă de către împăratul austro-ungar pentru a construi şi a pietrui drumul de la Pecica la Nădlac“, a afirmat, cu mândrie, Victor Ponta.

Dar strămoşii lui Klaus Iohannis ? „

Strămoşii mei au venit acum 850 de ani în Transilvania, în zona Sibiului, şi de atunci tot acolo trăim. Pentru ţara noastră, 850 de ani pot să spun că e destul de mult. Pot să spun că sunt de aici. Am documente scrise care atestă că familia Iohannis a existat în zona Sibiului, în Cisnădie, cam de la 1500. Familia mea, indiferent cât mergem în urmă, a fost una de condiţie medie. nici bogaţi, nici lipiţi pământului“, a spus Iohannis.

Concluzia este că amândoi pot fi mândri că sunt români, dar Iohannis are vreo 750 de ani de mândrie în plus faţă de contracandidat. O asumare sinceră a sloganului ar însemna să îl votăm pe “cel mai român” ?

2. Dacă privim, de asemenea, istoria opţiunilor politice, găsim în Victor Ponta un admirator sincer al liberalismului, de vreme ce a votat un promotor al valorilor liberale, pe nimeni altul decât Ion Raţiu. Pentru cârcotaşi, să nu uităm nici de votul din 2009, când Victor Ponta a declarat că ar fi optat nu pentru Mircea Geoană, ci pentru Crin Antonescu, fost preşedinte PNL.

„În turul întâi l-am votat pe Crin Antonescu, am considerat că e schimbarea de care are nevoie România“, a spus Ponta, care în 2009 era, desigur, membru PSD.

Ulterior, actualul premier a preferat răul cel mai mic şi l-a ales pe Geoană.

3. Un alt motiv pentru care Ponta ar putea să îşi îndrepte votul către candidatul liberal este alăturarea cu fostul preşedinte PNL, Călin Popescu Tăriceanu. Tăriceanu însuşi se declară urmaş al valorilor liberale, iar Ponta îl propune drept premier şi se arată un fan al măsurilor luate de PNL în vremea în care era la guvernare.

4. Nu în ultimul rând, un fost preşedinte din zona de dreapta, Emil Constantinescu, îşi arată susţinerea pentru Victor Ponta, în special graţie rezultatelor pe care liderul PSD le-a bifat în lupta anticomunistă. Datele indică, dacă îl credem pe Constantinescu, un votant de dreapta (în cazul în care nu se gândeşte  cineva că Emil Constantinescu ar fi virat la stânga din motive cunoscute doar de dânsul).

5.Dacă luăm în considerare şi opţiunile politice ale altor foşti lideri PSD, situaţia este limpede ca lumina zilei. Nu mai departe de 2009, în plin duel electoral, Traian Băsescu l-a întrebat pe fostul preşedinte PSD Mircea Geoană care este soluţia sa la criza economică proaspăt izbucnită. “Iohannis!”, a răspuns Geoană, categoric. Slavă Domnului că votul e secret!

În sfârşit, dacă luăm în calcul dorinţele exprimate în nenumărate rânduri de Victor Ponta, privitoare la refacerea USL, vedem că actualul premier este cât se poate de ataşat de PNL.

Cum este, însă, o competiţie prezidenţială, iar oamenii vor pâine şi circ, după cum s-a exprimat candidatul PSD într-o altă intervenţie, câte o înţepătură trebuie să străpungă platoşa de campanie a lui Iohannis, să nu se plictisească lumea.

Altminteri, abia aştept ca Ponta să fie întrebat pe cine a votat în 2014.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite