Politică

articolul anterior articolul urmator

MTO latră, caravana cheltuielilor bugetare trece

19
24 May 2017 15:42:39
Ion M. Ionita
Premierul Grindeanu nu crede în avertismentele de la Bruxelles
Premierul Grindeanu nu crede în avertismentele de la Bruxelles

Comisia Europeană a avertizat guvernul României că derapează din limitele asumate privind obiectivele bugetare pe termen mediu (MTO), dar premierul Grindeanu nu a avut altceva de zis, decât că şi anul trecut s-au înregistrat depăşiri şi nu s-a întâmplat nimic.

Câinii latră, caravana cheltuielilor bugetare trece, spun guvernanţii de la Bucureşti, convinşi că vor avea destul nisip unde să-şi vâre capul în momentul în care de la avertismente se va ajunge la penalizări directe.

Ce spune Bruxelles-ul, este ceea ce spun mulţi specialişti din ţară. PSD s-a angajat în cheltuieli bugetare exagerate din dorinţa de a demonstra că îndeplineşte la literă toate promisiunile electorale. Rezultatele se văd în scăderea dramatică a investiţiilor publice, dar nici prin această operaţiune nu se pot produce suficiente  rezerve pentru menţinerea echilibrelor bugetare şi a nu se ajunge la un model de tip Grecia.

Legea salarizării unitare a trecut de Senat, urmând să primească la Camera Deputaţilor votul final. După rapiditatea cu care s-a discutat la Senat, e clar că nici dezbaterile din Cameră nu vor fi mai consistente şi legea va trece fără probleme. Toată lumea va fi fericită, pentru că nici Opoziţia nu se arată a fi vreun mare critic al proiectului, din aceleaşi raţiuni electorale. Se gândesc şi ei că nu dă bine la bugetari să te arăţi împotrivă, dar calculul politic este greşit. Ca de fiecare dată în semenea situaţii, cine capitalizează electoral este iniţiatorul legii, în cazul de faţă PSD. A concura pe acelaşi culoar este fără rost pentru că autorul legii va lua tot, iar cei care se asociază doar din speraţa că vor prinde câteva firimituri electorale, vor rămâne cu buza umflată.

Din contră, o poziţie documentată arătând clar riscurile unor cheltuieli neacoperite, poate găsi rezonanţă în zonele electorale nearondate de PSD, partid pe care oricum nu îl poţi desprinde de publicul său tradiţional.

Cu sau fără avertismente, dacă cheltuieşti banii pe care nu-i ai, te trezeşti falit.

Asta nu înseamnă că o lege a salarizării unitare nu este necesară. De zeci de ani, în România se aplică principiile salarizării din regimul comunist. Aşa s-a ajuns la o grilă profund distorsionată care are prea puţin în comun cu principiile unei salarizări echitabile, în funcţie de munca depusă. Fiecare minister, fiecare familie ocupaţională s-au descurcat de-a lungul timpului după cum au avut sprijin politic. Nu a existat o vedere de ansamblu şi s-a peticit cum s-a putut. Pentru unii mai mult, pentru alţii mai puţin. Iar încercarea de a pune la punct un nou sitem de salarizare în domeniul bugetar a eşuat de pe vremea guvernului Boc.

De aici şi până la creşteri salariale fantastice, aşa cum promite actualul proiect de lege, este o cale lungă. Este adevărat, economia creşte, dar a merge pe ideea măririi deficitelor şi aruncării scadenţei pe umerii generaţiilor viitoare, nu va produce nimic bun. Deja se vede că facem creştere economică fără dezvoltare, un balon de săpun care se va sparge când te aştepţi mai puţin.

Guvernul trebuie să dea un răspuns avertismentului Comisiei Europene. Poate va fi unul la fel de ironic precum primele declaraţii pe acestă temă ale oficialilor de la Bucureşti. Poate că MTO-ul va fi pus la punct de o să-i meargă fulgii. Chestiunea e simplă. Cu sau fără avertismente, dacă cheltuieşti banii pe care nu-i ai, te trezeşti falit.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

catalin toader
24.05.2017, 16:05:02

De la nasterea ei ca stat modern, Romania a avut o problema care a traversat vremurile si oranduirile sociale - un aparat birocratic slab pregatit si prost platit. (lucru care s-a mentinut si in comunism). De ce au vrut stapanii acestei tari un asemenea aparat, este lesne de inteles - ca sa se poata instapani si mai bine. Aceasta lege poate constitui un lucru bun cu o singura conditie - sa fie insotita de o restructurare reala a aparatului bugetar si mai ales de criterii de eficienta pentru fiecare post si fiecare angajat din sectorul public. Sa-l platesti pe om doar in functie de craca pe care a reusit sa se catere si de nivelul studiilor mi se pare o prostie (sa nu mai detaliem cum s-au obtinut diplomele in aceasta tara in ultimii 25 de ani). In aproape o jumatate de veac traita in Romania, am invatat pe propria piele ca exista un deficit de competenta ceva de spaima lumii in tara asta. Acest lucru e valabil si in mediu privat, dar cel mai toxic este in sectorul public.

+5 (5 voturi)
marius cristian
24.05.2017, 16:34:49

Comentariu considerat abuziv.

Mos Ion Roata
24.05.2017, 17:19:11

Nicio zi fara promovarea platformei tefeliste, asumate pe faţă: austeritate, "logica" bancherilor camatari si a corporatiilor, "famelia" "dezcriminată" ghei! Nu uitaţi de ţigani şi de "bieţii" refugiaţi islamişti, buni şoferi de camion, puitori de bombe şi decapitatori! Altfel cum sa-ti iei scarbavnicul pitac de la "patriotii" si "filantropii" jidaci si neo-marxisti, stii tu care... cei care te plătesc si finanteaza ziarul de Sărindar, Iudă! Şi nu, nu ma adresez lui Radu Iude, sunteti voi mai multe şulfe ponegritoare şi şoroşiste, acolo, in redacţie!

-1 (5 voturi)
Mircea B.
24.05.2017, 17:56:17

Reteta bunastarii pesediste e clara: - triplam salariile bugetarilor - face dracnea intr-o noapte (le are pe astea) o nationalizare totala - devenim toti bugetari - se mai face o triplare generala a salariilor poporului - u-raaaaaaaa !

+1 (5 voturi)
Mos Ion Roata
24.05.2017, 18:27:44

Nu mai departe de ieri, am auzit de la un bancher urmatoarele: ca masurile de austeritate au fost perfecte, ca guvernul Boc-Udrea a facut cel mai bine tarii in ultimii 25 de ani, ca guvernul Şoroş (pardon, Cioloş, nu ma pot abtine) a gresit enorm ca a evitat sa ia din nou sau sa continue masurile de austeritate ale lui Boc (de fapt, ale piratului), ca Grindeanu are noroc acum pentru ca titlurile de stat sunt, deocamdata, cumparate de banci, ca nu e bun consumul pentru ca si sclavii (angajatii) lui vor salarii mai mari si eventual credite preferentiale pe care le iau doar unii de acolo, ca romanul trebuie pus cu botul pe labe si ei nu se vor lasa pana nu vor reusi sa execute politic asta etc. Am sa spun despre ce banca e vorba: beredeaua-gesegeaua! Eu am ascultat siderat si m-am intrebat oare ce vede fiinta aia, cica umana, dimineata, cand isi face freza cu gel in oglinda?

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (19)