Muller pentru „The Guardian”: Social-democraţii români sunt nişte stalinişti. Securitatea încă funcţionează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laureată a premiului Nobel pentru Literatură, scriitoarea germană de origine română Herta Muller continuă să critice Guvernul de la Bucureşti, afirmând că social-democraţii sunt „nişte stalinişti”, reminiscenţe ale fostului partid comunist.

Într-un interviu acordat recent cunoscutei publicaţii britanice „The Guardian”, Muller a povestit cum era supravegheată în timpul regimului comunist şi cum, după mulţi ani şi multe cereri adresate CNSAS, a reuşit să-şi vadă dosarul de la Securitate.

În acest context, Muller a declarat pentru ziarul britanic că „40% din vechii angajaţi (n.r. - ai Securităţii) au fost preluaţi de către noul Serviciu Român de Informaţii. Restul au ajuns toţi milionari cu ajutorul privatizărilor făcute abuziv”. Scriitoarea de origine română insistă că Securitatea încă funcţionează.

Cât despre partidul lui Ponta, Muller a spus că „Partidul Comunist s-a redenumit. Acum sunt social-democraţi. Ţara merge înapoi, iar ei sunt nişte stalinişti”.

În interviul acordat, Muller lansează o acuzaţie şi la adresa Uniunii Europene despre care spune că este vinovată că nu a eradicat comunismul din ţările aflate în fostul bloc dominat de sovietici.

„Pe ăştia îi doare în cot de ţară"

Nu este pentru prima oară când laureata premiului Nobel pentru Literatură critică guvernarea USL. În luna august, într-un interviu acordat săptămânalului german „Der Spiegel”, Muller a definit Cabinetul Ponta drept „o piesă cu pungaşi”.

„Este fără ruşine ceea ce face la Bucureşti aşa-numitul regim social-democrat. De fapt, sunt rămăşiţele partidului comunist, care vrea să-i protejeze pe cleptocraţii din rândurile sale", a afirmat Herta Muller. Ea afirmă că statul de drept a fost golit de conţinut, instituţiile importante sunt umplute cu „soldaţi de partid", iar timpul este dat înapoi. Scriitoarea germană cataloghează tentativa de manipulare a listelor electorale şi ameninţările la adresa judecătorilor de la Curtea Constituţională drept „vârful aisbergului în această piesă cu pungaşi". „Pe ăştia îi doare în cot de ţară", conchide Herta Müller.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite