Multă gălăgie pentru nimic. Remaniere declanşată de orgolii, nu de dorinţa de a avea un guvern mai bun

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi ne-am făcut iluzii că premierul Tudose rupe pisica în două, că scapă de penalii din guvern, că vrea eficientizarea activităţii guvernamentale. Aiurea! Nimic din toate acestea. Totul a pornit de la faptul că cei trei miniştri remaniaţi nu ascultau de el, se duceau la Liviu Dragnea să primească instrucţiuni. Iar când Tudose le trasa o sarcină, ripostau că nu este de acord Liviu Dragnea.

Aşa că Tudose s-a supărat şi s-a îmbăţoşat vreo 2-3 zile, după care s-a înmuiat şi s-a încolonat în echipa lui Dragnea. Schimbând trei miniştri cu alţii la fel de incompetenţi şi neaveniţi. L-a convins CEx PSD că e mai bine sa pupe ghiulul lui Dragnea cât mai des, şi să ceară aprobare la partid pentru orice acţiune guvernamentală.

Vrăjeala cu „percepţia” de la Bruxelles a ţinut trei zile, pe ministrul Viorel Ilie de la ALDE l-a păstrat în guvern, deşi nu îndeplinea criteriile cerute de Bruxelles, având un dosar deschis la DNA. Şi Paul Stăneascu, înlocuitorul lui Shhaideh de la Dezvoltare ar fi cercetat într-un dosar în rem la DNA.

Rămân în guvern miniştri care s-au discreditat pe ei, guvernul şi România: Liviu Pop la Educaţie şi Petre Daea la Agricultură. Raţionamentul a fost următorul: alegătorii noştri mai degrabă se amuză la zicerile celor doi, aşa că le devenim mai simpatici. Restul, oricum nu ne votează sau stau acasă în ziua alegerilor. Aşa că nu contează. În plus, Liviu Pop este extrem de obedient, ascultă fără crâcnire ce-i spune şeful său de la guvern. În plus, devine extrem de util pentru îngroparea plagiatelor lui Tudose, Baltag şi cine ştie câte alte plagiate.

Şi Florian Bodog de la Sănătate e „bun”, deşi nu asigură vaccinuri şi este şi plagiator. La aşa premier, asa guvern.

Şi asta în ciuda faptului că Tudose avea în mână o armă teribilă: nu putea fi demis prin moţiune de cenzură, având în vedere şi avertismentul preşedintelui Iohannis.În loc să folosească inteligent această armă, premierul Tudose a preferat să cadă la pace cu Dragnea, deşi el va fi făcut ţap ispăşitor la socoteala de final de an.

Erorile guvernamentale din planul economic şi prevederile fanteziste din Programul de guvernare îşi vor face în continuare efectul, ducând România şi pe cetăţenii ei în pragul prăpastiei.

Urmează legile pe justiţie, trimise direct la parlament, ocolind guvernul, unde majoritatea PSD-ALDE va avea grijă să le treacă în forma propusă de ministrul Toader, în ciuda respingerii lor de către majoritatea magistraţilor.

Premierul Tudose şi miniştrii săi vor primi în continuare dispoziţii de la partid, în dorinţa de a stăpâni toată ţara, în special justiţia.

Vor reuşi, nu vor reuşi?

Înclin să cred că nu, pentru că societatea românească s-a maturizat, reacţionează şi apelează inclusiv la manifestaţii de stradă.

În al doilea rând, aşteptăm reacţiile preşedintelui Iohannis, care nu şi-a folosit încă toate prerogativele pe care i le dă Constituţia, în calitate de garant al funcţionării normale a statului.

În al treilea rând, partenerii din UE şi NATO vor trece la următorul nivel de presiune, având destule instrumente pentru a pune la punct un guvern incompetent şi având drept obiectiv sifonarea banilor din bugetul de stat.

În al patrulea rând, justiţia merge mai departe, indiferent ce presiuni va pune asupra sa actuală putere. Şefii DNA şi Parchetului General nu pot fi schimbaţi fără acordul preşedintelui, iar până la schimbarea legilor se mai pot întâmpla multe. Dragnea nu poate sta liniştit cu dosarul pe care îl are în curs de judecată, şi cu noi dosare ce pot apărea din cazul Belina şi cine ştie ce alte infracţiuni vor fi găsite în hârtiile ridicate de către DNA de la CJ Teleorman.

În al cincilea rând, asigurarea salariilor şi pensiilor devine din ce în ce mai problematică, cursul de schimb şi ROBOR-ul abia mai pot fi ţinute în frâu, existând riscul de a transforma totul în fiasco.

Disperarea lui Dragnea se vede şi în interzicerea presedintelui Iohannis de a mai vorbi despre PSD. Parcă am fi la grădiniţă!

Premierul Tudose nu poate sta liniştit. Dragnea şi acoliţii săi îl vor pândi la cotitură, şi la prima greşeală semnificativă îl vor lovi fără milă, plătindu-i cu vârf şi îndesat acţiunile din ultima săptămână.

Antagonismul Iohannis-Dragnea va creşte în intensitate, atingând culmi periculoase în următoarele luni. Din tot acest spectacol dezagreabil pierde România şi cetăţenii săi, acum când se conturează un context internaţional favorabil nouă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite