Muraru anunţă că a sesizat CNCD privind „discursul rasist şi xenofob” al lui Viktor Orban în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Muraru FOTO Arhivă
Alexandru Muraru FOTO Arhivă

Şeful PNL Iaşi a informat într-un comunicat de presă că a solicitat CNCD sancţionarea contravenţională a premierului maghiar, privind discursul ţinut pe teritoriul României. Liberalul a invocat faptul că premierul maghiar a exprimat o formă de discriminare, cu scopul restrângerii drepturilor omului şi că imunitatea diplomatică de care beneficiază se referă la fapte circumscrise codului penal şi nu a fost activată, fiind vorba de o vizită privată.

„În temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, am transmis către CNCD o sesizare privind constatarea şi sancţionarea contravenţiei prevăzută de art. 15 din OG 137/2000 săvârşită la dată de 23.06.2022, de către dl. Viktor Orban, preşedinte al partidului FIDESZ, aflat la Băile Tuşnad în cadrul unui eveniment privat, în afara activităţii sale de prim-ministru al Ungariei, într-o vizită care nu a fost inclusă într-un program oficial al Ministerului Afacerilor Externe din România”, a informat Alexandru Muraru într-un comunicat de presă, susţinând că sesizarea trebuie sa ajungă pe masa Colegiului Director al CNCD, astfel încât toţi membrii să se pronunţe. 

În sesizara transmisă CNCD, deputatul PNL mai face referire la următorul pasaj din discursul premierului maghiar: „În Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă, ci pur şi simplu suntem un amestec de popoare care trăiesc în propriile noastre patrii europene. Iar atunci când stelele sunt potrivite şi vremurile sunt bune, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuşi să ne amestecăm unii cu alţii, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă”. 

Potrivit deputatuluui, pasajul „exprimă o formă de discriminare pe bază de rasă, naţionalitate, etnie şi care are ca scop sau efect restrângerea ori înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale ori a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice”. 

„Instigă la un experiment social, care a stat la baza excluderilor, a persecuţiei şi a crimelor secolului XX”

Muraru a mai invocat şi faptul că, în baza acestei idei, premierul Ungariei a adăugat că ţările în care se amestecă europeni şi non-europeni nu mai sunt „naţiuni”, susţinând astfel că „Viktor Orban instigă de fapt la un experiment social de factură eugenică, experiment care a stat la baza excluderilor, a persecuţiei şi a crimelor secolului XX”. 

În ceea ce priveşte imunitatea diplomatică invocată de şeful CNCD pentru lipsa de reacţie cu privire la discursul ţinut de Viktor Orban în România, Muraru a mai argumentat că „nu se referă la declaraţii, ci la fapte care sunt circumscrise codului penal, iar imunitatea diplomatică se activează în cazul unei acţiuni oficiale, nu a unei vizite private, cum a fost cea de la Băile Tuşnad”. 

Liberalul a mai transmis că declaraţiile care fac apel la „puritate rasială” sunt „inaccpetabile într-o Românie europeană şi tolerantă”, argumentând totodată că discursul premierului maghiar „este desprins din ideologiile rasiale care au făcut milioane de victime în secolul XX”, aceste derapaje fiind astfel „inacceptabile într-o Românie şi Europă a secolului al XXI-lea care au trecut prin tragediile ideologiilor rasiale”. 

Deputatul a cerut dezbaterea în plenului consiliului, arătând că „CNCD nu este o instanţă de judecată”, iar „deciziile sale sunt supuse controlului de contencios administrativ”. 

Liberalul a mai amintit şi că Prezidiul Academiei Maghiare de Ştiinţe i-a dat o replică premierului Viktor Orban, notând că „oamenii care trăiesc în prezent aparţin unei singure specii”, „niciuna dintre diferitele rase umane, care au evoluat de-a lungul timpului, nu este mai înaltă sau mai joasă decât cealaltă”, iar amestecul raselor „este la fel de vechi ca istoria omenirii”,orice restricţie sau stigmatizare a acestui proces fiind „incompatibilă cu cultura umană universală, cu umanismul, cu creştinismul şi cu drepturile omului”.

„România şi-a asumat obligaţii internaţionale şi UE de a combate rasismul”

„Am solicitat sancţionarea lui Viktor Orban pentru declaraţiile cu caracter rasist şi xenofob care au atentat la demnitatea persoanei producând un prejudiciu prin discriminare conform legislaţiei în vigoare”, a mai explicat Alexandru Muraru, arătând că „România şi-a asumat obligaţii internaţionale şi UE de a combate rasismul. Amintesc de acţiunea comună din 15 iulie 1996 adoptată pe baza Tratatului privind Uniunea Europeană cu privire la acţiunea pentru combaterea rasismului şi a xenofobiei, prin care statele membre UE se angajeaza sa incrimineze si sa pedepseasca rasismul”. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite