Mutări-şoc în Guvern. Dana Gârbovan, propusă pentru Ministerul Justiţiei.  Iohannis poate bloca numirea. Fifor rămâne la Interne. Birchall, vicepremier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dana Gârbovan, judecător la Curtea de Apel Cluj, care a susţinut modifcările operate de PSD în legislaţia penală, a fost propusă de Viorica Dăncilă pentru Ministerul Justiţiei. Ana Birchall, actualul titular al Justiţiei, va prelua funcţia de vicepremier pentru parteneriate strategice, pe care a deţinut-o în trecut. Preşedintele Klaus Iohannis poate refuza propunerea PSD.

UPDATE Ana Brchall nu a plecat la Palaul Cotoceni după CEX-ul PSD, susţin surse politice pentru Adevărul. 

UPDATE Viorica Dăncilă, după CEX: 

Jurnalist: Surse politice susţin că doamna Birchall se află acum la Cotroceni. E adevărat. 

Dăncilă: Nu, nu ştiu despre acest lucru. Dacă a făcut acest lucru este foarte grav. E membru PSD, iar problemele le rezolvăm în interiorul partidului. I-am explicat doamnei Birchall că vreu pe cineva din rândul magistraţilor la minister. Înainte de şedinţa CEX am avut o discuţie cu doamna Birchall. 

Cu doamna Gârbovan aţi discutat?

Nu puteam să fac o propunere fără să discut cu domnia sa. Am rugat-o să vină în această funcţie, având în vedere experienţa domniei sale. 

Ce-i reproşaţi doamnei Birchall?

Nu aş pleca de la aprecieri sau reproşuri. Vreau ca la Ministerul Justiţiei să fie cineva care cunoaşte foarte bine modul în care lucrează magistraţii, cineva independent. 

I-aţi reproşat doamnei Birchall că e prea apropiată de domnul Iohannis?

Nu reproşez nimic. I-am spus de ce vreau ca la acest minister vreau să vină doamna Gârbovan.

Voia Ana Birchall desfiinţarea Secţiei speciale?

Nu are nicio legătură cu acest lucru. 

Dana Gârbovan e apropiată de Florin Iordache

De ce încercăm imediat să aducem o parte negativă a acelei persoane? Sper ca preşedintele să accepte nominalizarea Danei Gârbovan. Nu văd ce motiv să găseşti ca să respingi o astfel de propunere. 

Aţi discutat cu Iohannis despre propuneri?

Nu. 

Aţi discutat despre vizita în SUA?

Nu. O să-l sun luni şi o să-i trimit propunerile. 

Veţi modifica legislaţia în domeniul 5G după vizita preşedintelui în SUA?

Trebuie să discutăm la ce modificări se face referire. Vrem o întărire a Parteneriatului Strategic cu SUA. Domnul preşedinte şi-a dat cu părarea, dar toate aceste lucruri le face Guvernul. 

***

Ana Birchall a fost schimbată la presiunea liderilor PSD, care au acuzat-o că nu susţine agenda partidului, susţin surse politice pentru Adevarul. Ana Birchall se va întoarce în funcţia de vicepremier pentru parteneriate strategice, pe care a deţinut-o înainte să preia portofoliul Justiţiei. Dana Gârbovan va fi propusă de PSD pentru Justiţie, însă mutarea poate fi blocată de Iohannis. 

Ce schimbări face PSD în Guvern

Ana Birchall - pleacă de la Ministerul Justiţiei. Birchall va fi propusă penru funţia de vicepremier pentru Parteneriate straetgice, o funcţie mai degrabă onorifică. 

Mihai Fifor - actualul vicepremier pentru parteneriate strategice va fi propus ministru plin de Interne. Fifor e interimar la MAI, după ce Nicolae Moga a demisionat.

Şerban Valeca - senatorul PSD va fi propus pentru Miniusterul Educaţiei, în locul Ecaterinei Andronescu. Valeca a mai fost ministru al Cercetării în guvernarea PSD. 

Iulian Iancu - preşedintele comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor va fi porpus pentru funcţia de vicepremier pe probleme economice. 

Liderii PSD se reunesc vineri în şedinţa Comitetului Executiv, pentru a pune la punct organizarea Congresului de sâmbătă. Alte tema de discuţie: propunerile de miniştri pe care Viorica Dăncilă urmează să le trimită la Cotroceni, alianţa cu ALDE şi problema majorităţii parlamentare, în condiţiile în care PSD a mai pierdut un senator. „Organizaţia PSD Olt va face campanie pentru candiatul PSD", a spus Paul Stănescu, aflat în relaţii reci cu Dăncilă/.

Citeşte şi:

Cine este Dana Gâbovan, judecătoarea propusă ministru al Justiţiei. A fost de acord cu înfiinţarea Secţiei care anchetează magistraţi

VIDEO Cum a reacţionat Dăncilă când a fost întrebată dacă şi-a făcut operaţii estetice înainte de campania electorală

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite