Politică

articolul anterior articolul urmator

„Muţii“ din Parlament, după doi ani de mandat. Cine sunt aleşii care au vorbit în plen doar când au fost obligaţi de lege

5
6 Jan 2019 18:45:04
Autor: Radu Eremia
Fostul ministru Dănuţ Andruşcă a ieşit din „galeria selectă“ a celor care au luat cuvântul o singură dată în plenul Camerei Deputaţilor în momentul care a trebuit să vorbească la moţiunea simplă împotriva sa. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Fostul ministru Dănuţ Andruşcă a ieşit din „galeria selectă“ a celor care au luat cuvântul o singură dată în plenul Camerei Deputaţilor în momentul care a trebuit să vorbească la moţiunea simplă împotriva sa. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Şapte deputaţi au luat cuvântul în plen o singură dată în doi ani, la depunerea jurământului. Un altul, Dănuţ Andruşcă, fost ministru al Economiei, a ieşit de pe această listă scurtă când a fost nevoit să vorbească pentru a doua oară la o moţiune depusă împotriva sa.

Deputaţii şi senatorii ar trebui să fie vocea electoratului în Parlament. O bună parte dintre cei trimişi în Legislativ au vorbit de nevoile celor care i-au ales, însă sunt şi parlamentari care au fugit de microfonul central al sălii de plen. 
 
Mai precis, în Parlament sunt şapte deputaţi care după doi ani de mandat adică, la jumătatea acestei legislaturi, au luat cuvântul doar o singură dată, pentru câteva secunde, în ziua depunerii jurământului. În rest, aceştia nu au trecut pe la microfonul central. 
 
Partidele cu cei mai mulţi aleşi care au luat cuvântul o singură dată sunt PSD, Pro România şi ALDE. De la PSD, deputaţii Ciprian Constantin Şerban şi Mihai Valentin Popa au fost  auziţi la microfonul central doar când au depus jurământul, aceştia fiind oligaţi de Regulament să vorbească pentru a avea mandatele validate. 
 
Un alt social-democrat, dar care a trecut anul trecut la Pro România, deputatul Nicolae Bănicioiu (fost ministru al Sănătăţii) a vorbit luat cuvântul o singură dată. Şi colegul său de partid, Eugen Durbacă, tot o singură dată a vorbit. 

Şi ALDE are două exemple negative: fostul ministru Toma petcu, dar şi fostul deputat al PMP, Adrian Mocanu. 

Lista celor care au vorbit o singură dată e încheiată de Iarco Furic, din grupul minorităţilor naţionale. 

Un caz special de deputat care fugit de microfonul din sala de plen este cel al PSD-istului Dănuţ Andruşcă. Ministru al Economiei timp de aproape un an, Andruşcă a ieşit de pe lista celor cu o singură intervenţie în plen când a fost pus în situaţia de a vorbi la moţiunea simplă depusă de Opoziţie împotriva sa. Aşadar, Adruşcă, un ministru care a fugit mai mereu de presă, a vorbit de două ori în Camera Deăutaţilor: la depunerea jurământului, dar şi la moţiunea simplă împotriva sa.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Contra Gigi
6.01.2019, 19:02:36

Andrusca ar putea fi definit prin "necuvantatoare" mai bine decat prin mut...Banicioiu parca era subiectul unei anchete "fetite pentru partid", de Ciprian Constantin Şerban şi Mihai Valentin Popa n-au auzit decat mamele lor. Niste...nevorbiti,astia si-au votat marirea indemnizatiei si cam asta-i contributia lor la viata politica.Pentru ce ne trebuie mai multi de 300 de astfel de necuvantatoare?

+1 (1 vot)
elfu
6.01.2019, 20:50:15

Ar fi binevenita o zona a hotnews unde sa fie prezentati "alesii" si ce au facut ei in decursul timpului...

+1 (1 vot)
ivanhoe zoom
6.01.2019, 23:19:09

Cand ai un vocabular si un IQ extrem de redus... De ce politicienii au salarii atat de mari? Fiindca prostia se plateste.

+2 (2 voturi)
kitty kat
7.01.2019, 00:08:29

Eu nu as zice cå sunt muti. Eu cred cå nu au cuvinte, nu au creier. Ei au doar un tel: de parlamentar + beneficiile materiale. Atat. Iar maine-poimaine iau pensie specialå.

+1 (1 vot)
Un cititor
7.01.2019, 10:50:38

Ce "dor" ne era ! Nu vine inapoi ?!

Modifică Setările