Muţii din Parlament. Cum explică aleşii faptul că au vorbit doar la jurământ: „Nu am avut ce spune. A vorbit cine a trebuit, cu sprijinul meu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Şi-au votat pensii speciale şi acum se gândesc cum să-şi majoreze salariile, însă mai mult de o treime dintre parlamentari nu au luat cuvântul în Parlament nici măcar o dată în 2015. La trei ani de la preluarea mandatului, mulţi dintre ei au vorbit doar la depunerea jurământului. Motivele invocate de parlamentari sunt dintre cele mai neserioase.

Din cei 387 de deputaţi rămaşi în Camera Deputaţilor, 92 nu au luat cuvântul în plen nici măcar o dată în acest an, iar 44 au urcat a tribuna Parlamentului doar pentru a jura credinţă faţă de ţară şi popor, într-o şedinţă solemnă organizată special la fiecare început de Legislatură, fapt fără de care nu le puteau fi validate mandatele de parlamentar.

Printre cei de mai sus se regăsesc şi nume mai sonore, precum Sebastian Ghiţă, prietenul premierului Victor Ponta, Mădălin Voicu, prezent întotdeauna în clădirea Parlamentului, dar foarte rar la şedinţele de plen, Cristian Rizea, candidatul PSD pentru Primăria Sectorului 5, Marius Manolache, finul premierului Victor Ponta, cunoscut pentru iniţiativele sale de amputare a Codului Penal, sau Andrei Dolineaschi, secretarul general al PSD, dar cei mai mulţi sunt necunoscuţi chiar şi pentru jurnaliştii acreditaţi pe Parlament. Vlad Marcoci (PSD), Roxana Anuşca (PNL), Ioan Axente (PSD), Valentin Busuioc (PSD), Mircea Cazan (PNL), Eugen Chebac (UNPR), Dan Ciocan (PSD), Ileana Dumitrache (PSD), Marian Enache (UNPR), Constantin Enea (PSD), Vasile Iliuţă (PNL), Constantin Mazilu (UNPR) şi Constantin Vizitiu sunt printre cei care care nu au vorbit deloc după depunerea jurământului, în decembrie 2012.

„Nu am avut ce spune“

„Adevărul“ a încercat să afle motivele pentru care zeci de parlamentari nu au putut fi văzuţi nici măcar o dată la tribuna Parlamentului pentru a exprima o opinie politică, un punct de vedere privind multele proiecte de lege dezbătute sau un drept la replică, în cei trei ani de la preluarea mandatului. „Am depus declaraţii în scris, spre deosebire de colegii mei care au citit declaraţiile politice de la tribună. În plus, eu fac parte din Comisia IT, o comisie mai puţin vizibilă decât Comisia Juridică sau Comisia de buget“, a încercat să se scuze deputatul PNL, Mircea Cazan.

Întrebat de ce nu a simţit nevoia să intervină în cazul unor proiecte de lege care se dezbăteau în Parlament, Mircea Cazan aspus că se va revanşa faţă de electoratul care l-a trimis în Parlament în anul care a mai rămas până la alegerile parlamentare din 2016. „Probabil am simţit nevoia, dar nu mi s-a părut că este cazul. Prezenţa mea va fi mai vizbilă de acum încolo“.

Într-un moment de sinceritate, deputatul PSD Ioan Axente ne-a explicat că nu a avut nimic de spus în trei ani de când este în Parlament, însă i-a susţinut pe cei care au luat cuvântul. „Probabil pentru că nu am avut ce spune în plen, dar nu înseamnă că nu am discutat în Comisii. A vorbit cine a trebuit în plen, cu sprijinul meu“, ne-a explicat deputatul PSD Ioan Axente.

Deputatul PSD Dan Ciocan arată că alţii sunt mult mai potriviţi să vorbească în numele său şi al colegilor săi despre activitatea pe care o desfăşoară în Parlament. „Am avut activităţi la comisii. Mi-am  făcut datoria acolo unde trebuie. Nu avem preşedinţi de Comisii care iau cuvântul? Activităţile pe care le desfăşor, le-am desfăşurat normal acolo unde trebuie. Am fost prezenţi la fiecare activitate, am făcut ceea ce trebuie, dar avem şi noi nişte lideri, cum să spun eu, discutăm şi noi problemele noastre şi activităţile parlamentare şi politice. Îi avem pe colegii noştri. De ce să luăm cuvântul? Când necesită, luăm cuvântul“, a spus Dan Ciocan.

„În plen spui tot felul de năzbâtii“

Şi la PNL situaţia este aproximativ aceeaşi. Cel puţin aşa spune deputatul PNL Vasile Iliuţă. „Activitatea mea se bazează mai mult în Comisia de Agricultură, unde îmi aduc aportul (sic! – n.r.). Dacă liderul de grup mă va desemna să iau cuvântul în plen, o voi face. La noi a intervenit de fiecare dată Tinel Gheorghe. Nu am o problemă să iau cuvântul în plen. Am renunţat la patru mandate de primar pentru cel de parlamentar. Deci, am o oarecare experienţă“, a arătat deputatul PNL. 

Deputatul UNPR Eugen Chebac s-a arătat, iniţial, deranjat de constatarea reporterilor „Adevărul“, potrivit căreia în cei trei ani de mandat a luat cuvântul în plenul Parlamentului doar la jurământul de credinţă. „Nu este adevărat. Uitaţi-vă la luările de cuvânt, la iniţiative legislative, la dezbateri“, a spus deputatul UNPR Eugen Chebac. Arătându-i că în dreptul numelui său, la secţiunea lăuri de cuvânt, apare doar cea de la depunerea jurământului, Chebac a recunoscut, în cele din urmă. „Activitatea este în Comisii, nu în plen unde spui tot felul de năzbâtii“, s-a scuzat Chebac.

În anul parlamentar 2015, nu au luat cuvântul nici deputaţii Claudiu Manda, propus ministrul Bugetului de PSD, dar refuzat de fostul preşedinteTraian Băsescu, Cătălina Ştefănescu, promovată în Parlament de preşedintele PSD Liviu Dragnea, Eduart Martin (PSD), Valeriu Steriu (UNPR) şi Alin Popoviciu (PNL). Deputatul PNL Theodor Paleologu a urcat la tribuna Parlamentului doar de două ori în acest mandat - o dată la depunerea jurământului şi o dată să îşi anunţe activitatea de independent. Nici fosta preşedintă a Camerei Deputaţilor Roberta Anastase (PNL) nu a vorbit în plen în acest an, însă s-a aflat în concediu de maternitate. Alţi parlamentari care au vorbit în plen cel mult trei minute în acest an sunt Cristinel Marian (DP), Neagu Murgu (UNPR), Ion Melinte (PSD) şi Cristina Ispir. Premierul Victor Ponta, deputat PSD, s-a adresat plenului Parlamentului în 31 de şedinţe de plen, timp de cinci ore, însă a absentat de la multe voturi importante, printre care cel pentru creşterea alocaţiilor pentru copii, în pofida faptului că anunţase că susţine măsura.

„Nici nu ştiu ce votează“

La polul opus se află un senator PNL, Dumitru Oprea, care a reuşit performanţa de a vorbi în faţa Parlamentului de 1.425 de ori în primii trei ani din Legislatura 2012-2016. Întrebat cum a reuşit să se exprime de atât de multe ori în Parlament, având în vedere că nu este nici măcar lider de grup, iar alţi colegi de-ai săi nu au considerat necesar să intervină niciodată, Oprea a arătat că ţine de interesul fiecărui ales. „Este ciudat ce vă spun acum, dar meseria de parlamentar, dacă putem să o numim aşa, ţi-o faci îndeosebi din Opoziţie, pentru că eu, în timp ce citesc un rând, caut trei întrebări, iar ceilalţi nici nu ştiu ce votează. Dacă îi întreabă cineva ce s-a votat pe ordinea de zi, nu ştiu. La un moment dat, chiar liderul PSD îmi spunea «eu vă invidiez că puteţi să faceţi lucrul acesta , nu ne pică bine, dar ne dăm seama că veniţi cu temele făcute» “, a explicat senatorul PNL Dumitru Oprea.

Tăcuţii Senatului

La Senat, numărul parlamentarilor care nu au luat cuvântul niciodată este mult mai mic. Ajuns în Parlament în 2014, în urma alegerilor parlamentare parţiale, fostul tenismen Ilie Năstase a vorbit la microfon doar pentru a depune jurământul de credinţă şi o va mai face în toamnă, la începutul sesiunii parlamentare, când va trebui să-şi anunţe înscrierea în grupul UNPR, procedură obligatorie, după ce zilele trecute a anunţat că a părăsit grupul PC-PLR pentru a trece în formaţiunea condusă de vicepremierul Gabriel Oprea. Alţi senatori zgârciţi cu vorbele în Parlament sunt Mihnea Costoiu, fost ministru al Cercetării, care a mai avut o singură intervenţie de la depunerea jurământului, şi  senatorul Dan Tătaru, care şi-a anunţat retragerea din grupul parlamentar al PSD şi a precizat o eroare materială din Legea pentru securitatea cibernetică. Nici fostul preşedinte al Senatului Crin Antonescu nu a vorbit în plen în acest an, fiind scump la vedere în ultimul an în Parlament. Alţi senatori care nu au vorbit niciodată în 2015 sunt: Ionel Butunoi (PSD), Viorel Chiriac (PSD), Leonard Cadăr (PSD), Alexandru Mazăre (PSD, Tudor Chiuariu (PNL), Ioan Cristina (PNL), Iulian Dumitrescu(PNL), Cristian Rădulescu (PNL).


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite