„Muţii“ din Parlament: 49 de aleşi au fost auziţi doar la jurământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Stefan (PNL), Mugur Cozmanciuc (PNL), Dan Cristian Popescu (PSD), Monica Berescu (USR PLUS), Rozalia Biro (UDMR), Calin Balabasciuc (AUR)
Ion Stefan (PNL), Mugur Cozmanciuc (PNL), Dan Cristian Popescu (PSD), Monica Berescu (USR PLUS), Rozalia Biro (UDMR), Calin Balabasciuc (AUR)

132 de aleşi, adică un sfert dintre deputaţi şi senatori, au luat cuvântul în plen de cel mult trei ori de la începerea mandatului, 49 dintre aceştia fiind auziţi doar câteva secunde, la depunerea jurământului.

Transmiterea mesajelor din partea comunităţilor pe care le reprezintă nu este o prioritate pentru o bună parte a aleşilor care şi-au preluat mandatele de deputat sau senator în decembrie 2020. Iar statisticile arată că din cei 466 de parlamentari, 49 au luat cuvântul în plenul Camerei Deputaţilor sau al Senatului o singură dată, adică la depunerea jurământului, când au trebuit să citească un text standard, pentru câteva secunde.

Cei mai mulţi parlamentari care au intervenit în plenul Parlamentului o singură dată provin din PNL, fiind 16 la număr. Printre aceştia sunt nume cunoscute precum Raluca Turcan, Lucian Bode, Ion Ştefan, Mugur Cozmanciuc şi Marilen Pirtea, toţi fiind deputaţi. Şi în rândul celuilalt mare partid din Parlament, PSD, sunt nouă social-democraţi pe lista vorbitorilor care au luat cuvântul o singură dată în prima sesiune parlamentară. Printre ei se numără deputatul Dan Cristian Popescu, fost viceprimar al Sectorului 2, Dan Tudorache (fost primar al Sectorului 1) şi Rodica Nassar. Şi nouă aleşi ai USR-PLUS au vorbit o singură dată în plenul Parlamentului, cel mai cunoscut nume fiind Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor.

Şi în al treilea partid aflat la guvernare, adică UDMR, sunt şase parlamentari care au mers la tribuna plenului doar la depunerea jurământului, iar printre aceştia este inclusiv preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor. Cinci din cei 18 parlamentari ai minorităţilor au vorbit o singură dată, la fel ca şi doi deputaţi ai Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR). Lista este încheiată de doi deputaţi neafiliaţi, Francisc Tobă şi Apjok Norbert, daţi afară din UDMR, respectiv din AUR. 

Imagine indisponibilă

Campionii intervenţiilor

La polul opus, cei mai activi parlamentari sunt doi vicepreşedinţi ai Camerei Deputaţilor, Laurenţiu Leoreanu (PNL) şi Cristina Prună. Leoreanu a vorbit de 890 de ori în prima sesiune, în timp ce Prună de 841 de ori. Liderii Opoziţiei în ceea ce priveşte luările de cuvânt din Parlament sunt tot doi vicepreşedinţi ai Camerei Deputaţilor, adică Marius Budăi (253 de intervenţii) şi Alexandru Rafila (149 de intervenţii). Pe de altă parte, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a luat cuvântul de doar nouă ori. Din celălalt partid al Opoziţiei, AUR, cel mai vocal a fost Claudiu Târziu, lider de grup la Senat şi copreşedinte al formaţiunii, prin cele 98 de luări de cuvânt, în timp ce George Simion a avut 71 de intervenţii în plenul Camerei Deputaţilor. 

Jurământul şi încă o luare de cuvânt

Topul parlamentarilor cu două intervenţii în cele două Camere este condus de PSD, cu 25 de aleşi care au făcut efortul să mai ia cuvântul încă o dată pe lângă depunerea jurământului. Pe locul al doilea se clasează PNL, cu 14 aleşi care s-au întâlnit doar de două ori cu microfonul central, în timp ce USR-PLUS are cinci parlamentari, UDMR doar doi deputaţi, iar minorităţile, un singur reprezentant cu două intervenţii. Cei mai cunoscuţi politicieni cu doar două intervenţii sunt Claudiu Năsui (USR-PLUS), Robert Sighiartău (PNL), Ionel Dancă (PNL), Monica Berescu (USR PLUS), Biro Rozalia (UDMR) şi Graţiela Gavrilescu (PSD).

În ceea ce priveşte aleşii cu trei intervenţii, pe primul loc se află PNL, cu 12 parlamentari, urmat de USR-PLUS, cu 10 astfel de reprezentanţi. Şi la PSD găsim nouă parlamentari care au intervenit în plen doar de câte trei ori, iar câte un deputat aflat într-o situaţie similară şi la UDMR şi Grupul Minorităţilor. În total, 132 de deputaţi şi senatori au luat cuvântul în plen de cel mult trei ori, după prima sesiune parlamentară.

Fuga de declaraţii

Parlamentarii au fost scumpi la vorbă şi când i-am contactat pentru a-i întreba de ce au evitat să ia cuvântul în plenul Parlamentului, inclusiv pentru declaraţii politice, dacă nu în cadrul dezbaterilor parlamentare. Întrebat de ce a luat cuvântul o singură dată, mai exact în momentul în care a depus jurământul, deputatul AUR Călin Balabaşciuc nu a dorit să vorbească nici de data aceasta. Alesul AUR ne-a precizat că ne poate da un răspuns în scris. Oarecum similar a procedat şi Mugur Cozmanciuc, deputat PNL şi fost şef al filialei Neamţ, care a refuzat să dea o explicaţie privind tăcerea sa din Parlament şi a punctat faptul că îi putem trimite în scris întrebările şi ne răspunde.

Printre cei care au invocat argumente pe tema tăcerii lor din Parlament a fost Dan Cristian Popescu, deputat PSD care în trecut a fost parlamentar PNL şi viceprimar al Sectorului 2. Popescu a motivat că, „fiind într-un grup mai mare acum, cel mai mare grup, ia cuvântul un responsabil pentru fiecare proiect. În cealaltă legislatură am fost într-un grup mult mai mic şi atunci luam mai des cuvântul”. Mai mult, a mai precizat că în cazul declaraţiilor politice nu a mai prins loc.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite