Politică

articolul anterior articolul urmator

N-am pornit noi incendiul

13
20 Feb 2017 06:30:54
Mihnea Dumitru

Serialul Designated Survivor sau Supravieţuitorul Desemnat, pentru cei care nu-s familiari cu limba domnului Scutură-suliţă, descrie un scenariu al haosului, atunci când aproape toţi politicienii americani sunt omorâţi într-un atac terorist, în timpul speech-ului despre Starea Naţiunii. Un singur ministru, neimportant, devine peste noapte preşedintele Statelor Unite.

Ironia face că actorul care-l interpretează pe noul preşedinte să fie canadian, cumva aducând în joc, involuntar, imagini ale lui Justin Trudeau, noul premier al vecinilor SUA. În spectrul hollywoodian dintre Viaţa la Casa Albă (West Wing) şi House of Cards (House of Cards), adica între idealism şi cinism, acest nou preşedinte este mai degrabă un nătâng asupra căruia se forţează măreţia. 
 
Faptul că apare un astfel de serial în perioada Trump, în care o lume întreagă nu poate înţelege ce s-a întâmplat cu Statele Unite, iar contrastul cu Obama este orbitor, rezumă ziafetul alegerilor americane la un circ soios, împroşcat peste voinţa electoratului cu mizerie şi colegii de electori. 
 
Din perspectiva politicii româneşti, domnul Trump este un amator, aproape un userist fara cotă. Este un habarnist, ce s-ar întâmpla dacă Dan Diaconescu ar ajunge preşedinte, eventual - şi chiar şi acolo, cu nuanţe până la cer. Nici Trudeau, pentru cunoscători, nu este mai presus decât titanul uneori dictator-luminat care era tatăl său. 
 
Dar Trump este şi o referinţă pentru noi, cei care nu am votat PSD. Paralelele dintre votanţii săi şi electoratul PSD sunt la ordinea zilei, cu părerile lor despre „tefelei” şi tineri manipulaţi, unde psihotronice şi mici securişti de rit nou care vând virgule pe la Geologie. 
 
Cu un an înainte de Centenarul Marii Uniri, suntem mai polarizaţi decât oricând, cu o minoritate vocală şi diluată în nemulţumiri şi o majoritate conservatoare, dar ascendentă în realitatea democratică a victoriei PSD. Trump ne-a speriat, însă, ne-a creat nesiguranţă, alături de frica disoluţiei UE şi a NATO, de o criză a refugiaţilor şi de miile sau sutele de mii de ştiri care guvernează o lume interconectată, în globalizare exhaustivă. 
 
Supravieţuitor desemnat nu este domnul Trump, decât poate al fricii. Dar în anglo-centrismul nostru de toate zilele, trăim dezamăgirea sa post-adevăr în stiluri noi, inclusiv anti-PSD. Dacă referinţa noastră pentru idealism este premierul de carton, la care face ochi dulci fătuca dictatorului portocaliu, că poate tati îi cumpără şi ei o ţară, atunci avem o problemă. 
 
Avem o problemă de leadership, pe lângă efortul de identificare a valorilor, pe lângă lupta anticorupţie şi tot ceea ce ne mai defineşte, în diviziunea noastră. O unire ar însemna acceptarea celuilalt, inclusiv a unor tineri frumoşi şi liberi, nenorociţi de ploaie şi frig, dar care vor ceva. Când am început să ne ignorăm copiii, oare? Când am renunţat să le mai oferim şi lor o ţară, aşa cum îşi doresc? 
 
Billy Joel are un cântec, We Didn't Start the Fire. Este despre evenimentele dintre 1949 şi 1989, principalele ştiri ale Americii. Tot cântă cum nu el, nu noi am pornit incendiul. Şi se potriveşte ca o rugă peste ceea ce tinerii acestei generaţii protestează, în faţa unei ţări ratate. Este revolta unei generaţii în faţa alteia, este urletul de răspuns la o Revoluţie neterminată, este ceea ce Colectivul trebuia să facă şi care a fost pervertit într-o măsluială politică. Târziu, poate inutil, poate slăbit de scop, dar neamul de tineri s-a trezit şi vrea ceva. Primul părinte care trece peste pensia asigurată de politicul parvenit şi pervers, primul om care-şi aduce aminte că are copii, acolo, în Piaţă, câştigă respectul unei generaţii. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

marius cristian
20.02.2017, 09:37:50

super maxima comparatia intre votantii psd-isti si cei trump-isti ; adicatelea tinerii frumosi si liberi romulani si americacani voteaza numa' corect politic , progresist si globalist , iar restul sunt niste untermenscheni .... ce sa te faci cu democratia asta si cu dreptul universal de vot , tare ii mai deranjeaza pe cate unii , care mai nou prin intermediul IT-istilor sorosisti au instituit si cenzura pe feisbuci : http://www.evz.ro/un-grup-de-tineri-frumosi-si-liberi-din-sibiu-vrea-sa-limiteze-libertatea-de-exprimare.html

-5 (7 voturi)
Lica Mosu
20.02.2017, 09:37:55

@ mahhnitu' ! Te-am ,,cetit" ca sa ma lamuresc ce-o fi in capu tau ?! Tu zici: ,,Primul părinte care trece peste pensia asigurată de politicul parvenit şi pervers, primul om care-şi aduce aminte că are copii, acolo, în Piaţă, câştigă respectul unei generaţii." !! In ,,concluzie" : TU N-AI !! PS. Sunt si copil care trec peste manipularea ,,asigurată de politicul parvenit şi pervers" şi isi aduce aminte că au parintii, acolo, la Cotroceni, si se intreaba DE CE ? - si ca-i respecta .. .pe cei care le-au dat EDUCATIE si le-au asigurat ,,conditii" sa...creasca !!!

-2 (4 voturi)
Stefanescu Marian
20.02.2017, 10:40:10

Mi-a plăcut exprimarea:"Târziu, poate inutil, poate slăbit de scop, dar neamul de tineri s-a trezit şi vrea ceva. Primul părinte care trece peste pensia asigurată de politicul parvenit şi pervers, primul om care-şi aduce aminte că are copii, acolo, în Piaţă, câştigă respectul unei generaţii." Deşi,"neamul de tineri",chiar trezit,nu are un scop definit şi practică o metodă de tip -anti cu iz anarhist... Iar despre părinţii care îşi aduc sau nu aminte despre proprii copii,ei trebuie iertaţi fiindcă sunt părinţii noştri. Altminteri nu este nimic neobişnuit în cele ce se întâmplă în România şi în Lume.Poate că totul înseamnă moartea Istoriei şi căutarea Viitorului....

+5 (5 voturi)
berenger
20.02.2017, 11:24:33

designated survivor este, de fapt, serialul în care (până pe la episodul 7, că după aia am renunțat) binele ia bătaie metodic, nu are răspuns, iar resursele sale stau în 2-3 oameni, pe când ofensiva răului e masivă, bine pusă la punct, inteligentă și atotputernică. nu-s sigur că aducerea serialului în discuție e chiar oportună. ca să nu mai spun că relevant în cariera actorului ce joacă rolul principal nu e că e canadian, ci că el e, în primul rând, jack bauer

+1 (1 vot)
Ovidiu Stoica
20.02.2017, 12:28:04

Fortata comparatia. Problematica SUA, problemle sociale care l-au adus pe Trump la putere, sunt cu totul altele decat cele din Romania. In campania electorala americana s-a vorbit si despre coruptie (Fundatia Clinton si sistemul ei "pay-per-play") air Trump a promis ca va lupta impotriva ei "drain the swamp". Una din primele masuri luate de Trump a fost sa le ceara celor numiti de ele in administratie sa se anagajeze in scris ca nu vor deveni lobbysti ai firmelor private vreme de 5 ani de la terminarea slujbei in administratie. (vezi cum a plecat Barosso de la sefia Uniunii Europene la echipa de conducere a conglomeratului financiar-bancar Goldman Sachs) --Appointees to President-elect Donald Trump's administration will be asked to sign a form barring them from being a registered lobbyist for five years after they leave government service, officials announced Wednesday -- following up on the D.C. outsider's pledge to "drain the swamp." Republican National Committee chief strategist Sean Spicer said on a conference call with reporters that the prohibition would help to ensure people won't be able to use government service "to enrich themselves."-- Corupta elitelor politice e un subiect si in SUA dar nu asa de mare cum e in Romania. In SUA marile probleme sunt imigratia in masa (xeci de milioane legal si ilegal) combinata toxic cu pierderea locurilor de munca prin dislocarea capacitatilor producitive-industriale in Asia. In ultimii 25 de ani clasa de mijloc americana s-a redus cu 50% (!), au 49 de milioane de oameni care traiesc din ajutor social, asta la o populatie de 320 de milioane.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (13)