Politică

articolul anterior articolul urmator

„Nato”, tată!..

8
12 Dec 2015 12:18:51
Cezar Pârlog

— Domnilor, şedinţa va fi scurtă, la nouă trebuie să fiu la ministru. Dacă aveţi probleme, ...nu; bine. Cum ştiţi, ieri a fost convocat CSAT-ul. Treaba cu refugiaţii nu ne priveşte. Pentru noi e cealaltă; preşedintele a subliniat, în spiritul evenimentelor din Ucraina, că armata trebuie să aibă o nouă prioritate şi anume creşterea vitezei de reacţie.

E normal şi subliniez, sînt sarcini şi cerinţe NATO; trebuie să ne conformăm. Ce propuneri aveţi? Nimic? Am eu. Unu: Vasile, te ocupi de cîini, s-a umplut iar curtea. Să dispară urgent!

— Şefu’, vin de la casele vecine. Degeaba îi tot cărăm, n-avem ce face.

— Îi iei şi îi duci în afara oraşului, pe cîmp. Cu maşina ta, d-aia ţi-am dat primă. Te descurci: termen, pînă mîine. Cu ocazia asta, astupăm şi găurile din gard. Doi: pe platoul mare, chiar pe mijloc, facem o tribună în care primesc raportul şi voi urmări în fiecare zi defilarea unităţii, cu tot armamentul din dotare. Aranjaţi, bărbieriţi şi cu cămaşă albă. Cazarmarea, luaţi măsuri! Pînă la şaişpe vreau schiţa. Scara unu pe doi. Vedeţi să fie chiar în mijloc; adică la intersecţia diagonalelor parcării, în centrul de greutate al dreptunghiului înscris în cerc. O faceţi din lemn. Cu copertină. Şi să fie înaltă. Cu cinci trepte. Nu, mai bine din beton, să rămînă. E joi, luni văd defilarea din ea. La treabă! Daţi bătaie, flux continuu, lucraţi şi-n weekend. Eu am plecat la ministru. Mişu, rămîi la comandă. Orice problemă, mă suni pe mobil. Nu uitaţi, la şaişpe vreau schema. Şi necesarul de materiale. Salutare!

        — Plecăm chiar acum, şefu’? Maşina e jos. Merg şi eu să iau nişte ţigări.

         — Marcele, azi, fără ţigări. Dă-i drumu’, că întîrziem.

La a treia încercare, Aro 244 porneşte şi demarează în trombă, cu toată puterea celor 75 de cai. Ratează la milimetru stîlpul din stînga al porţii instituţiei, virează dreapta, mege pe contrasens trei sute de metri, „misiune, dom-ne!” şi se opreşte în faţa coloanei care aşteaptă culoarea verde.

        — Bă, e cam frig la tine în maşină. Şi bagă fum. Ai eşapamentul spart pe undeva? Te duci la Buliga, cînd ne întoarcem, să vadă ce are.

— Şefule, unde-i fum e şi căl...

Ai dracu’ ruşii ăştia, da’ n-au nici o şansă!

                                                                        *

 

Cezar Pârlog este autorul volumului de proză scurtă „Flori, fete, fiţe sau băieţi”, apărut la Editura Tracus Arte în anul 2014, care a obţinut Premiul Naţional „Vasile Voiculescu” la secţiunea proză, ediţia XXVI, 2015.

            (n.a.) Celor îngrijoraţi de sumele alocate de la buget către MApN, le reamintesc că în 2004, la admiterea în NATO ni s-a solicitat şi ne-am asumat un procent alocat pentru apărare de minim 2,38% din PIB, cifră neatinsă încă. La 11 ani după, orbităm între procente de 0,81% (2011) şi 1,31% (2009, 2010, 2012) cu un vîrf de 2,05% (2006), după o propunere iniţială de 1,78%.

Iar dacă nu se ţine cont despre asta, putem vorbi şi în continuare despre „O capotă ridicată, doi bocanci şi-un fund afară, e maşină militară”. Fireşte că şi despre avioane, DAC-uri, ori Dacii...

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

miron miron
12.12.2015, 20:30:05

Adrian Vasilescu viceguvernatorul BNR ne spunea ca 60 la suta dintre firmele romanesti sunt falimentare. O fi facand-o pe naivul domnul Vasilescu, dar 90 la suta sunt pe profit, a aratat-o zilele acestea, cum o mare firma a unui cercetat DNA e pe faliment si cea care o are in America are profit de zeci de ori(acola se duc banii dv.) Aproape fiecare firma pe profit zero gaseste o metoda de a fenta fiscul, sau prin neplata TVA. Ar fi bani pentru bugetul MApN, dar se scurg buznarele afaceritilor, miliardele pleaca peste hotare. Mai trist e ca tot saracii muncitori constructori, capsunarii, muncind departe si din greu, aduc bani in tara. Nu stiu ce ar putea face presedintele, decat sa harneasca cainii si pestii pentru care s-au alocat 2000 lei, insa bugetul presedintiei s-a marit cu 39,22 la suta fata de anul trecut, parca scartie ceva...

+4 (6 voturi)
Mihaela Hură
13.12.2015, 18:18:09

Ei, na! Buget pentru Apărare?? Și cam la ce ne-ar trebui? Doar trăim într-o lume atât de pașnică, rușii sînt la mii și mii de kilometri distanță, refugiații sînt doar niște turiști blajini, care-au venit și ei să admire albastrul de Voroneț... Nu ne amenință ab-so-lut ni-mic. Și-apoi, n-am cântat noi, toată copilăria, bravura ostașului român, care, cu baioneta la armă și explodând de dragoste de țară, a făcut România mare? Față de baionetă, un Aro cu 75 de cai e modernizare curată. Nici măcar bombița atomică n-ar putea întrece asemenea viteză de reacție. Cu alte cuvinte: „La NATO, birjar!”

+4 (6 voturi)
Cezar Pârlog
13.12.2015, 22:29:57

Prea fain spuneti si prea trist este adevarul. Cu sau fara recunoasterea cuiva... În fond, chiar asa, ce atita apărare?! Cine vrea ceva, sa vina sa se serveasca, totul va fi tradus/asimilat prin traditionala nostra ospitalitate....

+3 (5 voturi)
Badea Scârţan
14.12.2015, 00:01:28

Trista realitate, numai ca pe unii dintre conationalii nostri ii apuca asa un dor de incordarea a muschilor catre cine nu trebuie incat iti vine sa ii iei la palme. Armata Romana e cam la nivelul 1909 vizavi de nivelul 1942 cerut. Cei destepti or sa priceapa. Ceilalti oricum nu vor accepta...Romania a fost prinsa de ambele conflagratii mondiale cu o dotare extrem de slaba. In eventualitatea unui al treilea conflict mondial, avem macar scuza ca oricum nu avem nucleare, deci , e inutil.S-o credem noi...!

0 (4 voturi)
Cezar Pârlog
14.12.2015, 08:32:00

"Conationalii" nostri... ne sint conationali. Corect despre inzestrarea armatei noastre in 1RM si 2RM. Cit despre cei initiati/sprinteni, ei sint (cam) ingrijorator de nereprezentativi numeric. Si deloc vocali. ceea ce, in conditiile prezente ii face sa devina o cantitate realmente neglijabila. S-ar impune introducerea disciplinei de Geopolitica si geostrategie in programa obligatorie de la liceu. Macar pentru slefuirea aptitudinii de a citi printre rinduri. In rest...

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările