Ne îndreptăm spre modelul de guvernare „Dragnea-Dăncilă”. Dar cu mai mulţi şefi, şi cu Florin Cîţu pe post de marionetă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici că se putea o alegere mai proastă pentru funcţia de premier. Florin Cîţu a fost ales să joace rolul jucat de Dăncilă. Deciziile erau luate la partid, iar guvernul le punea în aplicare fără crâcnire. Dar atunci parlamentul era dominat de Dragnea, care-l ignora pe preşedinte. Acum lucrurile stau cu totul altfel. Florin Cîţu a fost ales din motive de obedienţă, şi ca să încaseze toate şuturile generate de erorile guvernului.

Război între palate

Este exact ca în timpul lui Dragnea, dar nu pe faţă. Prin spate. Preşedintele Iohannis i-a cerut lui Orban să-şi asume pierderea alegerilor prin demisia din funcţia de şef al PNL. N-avea sens să-i ceară demisia din fruntea guvernului pentru două săptămâni. Doar că Orban, un talent nativ în combinăgeală politică, a ales să demisioneze din fruntea guvernului. Să renunţe la funcţia de premier, punându-şi în loc un aliat obedient, pe Florin Cîţu. Exact ca Dragnea. Aşa a gândit şi Iohannis. Aflat într-o relaţie foarte bună cu Cîţu, s-a gândit că e singurul premier care va asculta de el, nu de şeful PNL. Mai sunt şi şefii USR PLUS, UDMR, care au tot dreptul să-l cheme pe Cîţu să le dea socoteală şi să-i  impună soluţii, pentru că  l-au acceptat în fruntea guvernului. Ce viaţă va avea dl Cîţu în calitate de premier, nu e greu de ghicit. Cel puţin Dăncilă avea un singur şef. Pe Dragnea. Cîţu va avea vreo 5 şefi, care mai de care mai insistenţi, iar şefii de partide având în plus argumentul că ar putea vota oricând o moţiune de cenzură iniţiată de PSD.

În aceste condiţii, guvernarea porneşte sub auspicii cât se poate de proaste. Iar în primele zile de guvernare sunt aşteptate bugetul de stat pe 2021, anularea pensiilor primarilor şi altor aleşi local, instalarea secretarilor de stat şi alţi şefi de instituţii importante şi multe altele,  deosebit de dificile.

Cine este dl Florin Cîţu

Nu înţelege în ce se bagă. Fără personalitate, fără talentul lui Orban în combinăgeală politică, fără cultură politică, fără competenţe în alte domenii ale guvernării.

Comunică extrem de prost. Dupa 5 minute in care îl asculţi, te intrebi ce-a vrut să spună. Orban este „parfum” pe lângă el.

Nici în domeniul fiscal n-a făcut mare brânză. A împrumutat 100 miliarde de lei (cu banii ăştia oricine putea conduce MF), a dus deficitul bugetar la 10% din PIB şi datoria publică la 45% din PIB, n-a început măcar restructurarea sistemului bugetar. Cum va arăta bugetul pe 2021, când pensiile şi salariile înghit  integral veniturile la bugetul de stat? În opinia mea există riscul iminent ca instituţiile de credit să spună stop creditării României, cum au făcut în 2010 la un deficit de 5,7%.

Că aşa stau lucrurile ne spune chiar dl Florin Cîţu: „Victorie! Am reuşit imposibilul. Standard & Poor’s a menţinut ratingul României!  Tradus, România merita trecută la „junk”, dar a fost o luptă cu un rezultat imposibil!  Cum poţi să spui aşa ca ministru de Finanţe?

Altă zicere celebră a dlui Cîţu: Sectorul privat trebuie să fie principalul obiectiv în România, nu învăţământul, nu sănătatea. Să terminăm cu propaganda!”  Adică, în concepţia dlui Cîţu învăţământul şi sănătatea reprezintă pretexte de propagandă! Foarte bine că sprijină sectorul privat! Dar să rezolve mai întâi colectarea taxelor şi impozitelor, acum la nivel de 27% din PIB, în timp ce media europeană este de 42% din PIB!

În numai 24 de ore, viziunea dlui ministru Florin Cîţu s-a schimbat cu 180 de grade. Iată, comparativ, cum s-a sucit dl Cîţu de marţi până miercuri.

Marţi: „Economia va ieşi mult mai bine decât ne aşteptam din această criză. Ştiu că am spus că au scăzut încasările, dar acum companiile au revenit, plătesc la timp şi estimez că în aprilie vom încheia mai bine decât credeam”. „Încasările sunt „puţin” sub nivelul de anul trecut.”

Miercuri: Dacă execuţia bugetară nu este bună, investiţiile vor avea un semn de întrebare asupra lor, la plata salariilor va fi o problemă şi acolo. Plata pensiilor care sunt azi va avea o problemă, dacă avem o execuţie proastăDeci execuţia bugetară este foarte importantă pentru a plăti cheltuielile pe care le avem azi.”

După ratingul acordat României de către agenţia Fitch, ministrul Cîţu spunea: „înrăutăţirea perspectivei este un avertisment clar dat de agenţia de rating populiştilor din Parlament"…. „ Este uşor să faci un deficit mare pe hârtie dar problemele pot apărea la finanţare dacă deficitul este crescut fară să se prezinte sursele de finanţare”. 

Exact! Aici are dreptate. Este situaţia în care se află el. A propus la rectificarea bugetară din vară un deficit de 6,7%, agenţia Fitch spune că va fi, de fapt, 8%, iar acum România are un deficit oficial de 9,1%, posibil să fie mult mai mare, 10-11% cum ne avertizează specialiştii independenţi.

În această rectificare bugetară nu s-a tăiat de nicăieri. Acele ministere care au considerat că pot să ajute bugetul cu economii în această perioadă au luat această decizie şi au transmis către Ministerul Finanţelor reducerea unor cheltuieli neesenţiale. Sumele sunt foarte mici, de aceea nici nu au fost incluse.

Declaraţia aceasta va rămâne în istoria finanţelor publice din România. La rectificarea bugetară din vară, veniturile scad cu 20 miliarde de lei, cheltuielile cresc cu 12 miliarde lei, dar ministrul Cîţu nu simte nevoia să taie de undeva. Câteva mizilicuri acolo, unde s-au simţit miniştrii să mai reducă!

Altă declaraţie antologică: „Binenţeles că economia va avea altă structură după ce trece această perioadă, asta este, dar va fi o structură poate mai sănătoasă pe termen lung şi o structură care ne va ajuta să fim şi noi, poate, între primele economii din Europa după această perioadă”.

Între primele economii din Europa! Alături de Germania, Franţa şi Marea Britanie!

Daca se bazează pe banii europeni, dl Cîţu greşeşte amarnic. Aceştia nu vin pentru pensii si salarii bugetare, iar UE s-a „fript” de prea multe ori ca sa nu ceară toate garanţiile posibile că banii se vor duce pe investiţii si modernizare.

Am putea umple un roman cu declaraţiile dlui Cîţu. Nu cred că Orban, preşedintele, şefii de partide din viitoarea coaliţie nu cunosc aceste declaraţii care descalifică o persoană pentru funcţia de ministru al Finanţelor, nu mai vorbim de aceea de premier. Şi atunci, de ce îl propun ca premier?

Orban, pentru că-l ştie vulnerabil, şi va fi uşor să-şi impună camarila şi clienţii politici în funcţiile cheie din guvern. Preşedintele, pentru că-l ştie obedient, dispus să-l asculte şi să execute ce-i spune să facă.

Şefii de partide, pentru că îl ştiu uşor de influenţat şi de speriat, şi îşi pot impune proiectele din programele de guvernare la care ţin foarte mult. Sub ameninţarea votării unei moţiuni de cenzură.

Dar la interesele poporului român se gândeşte cineva?

Iata şi evaluarea agenţiei Fitch,  după alegerile din România:

PNL şi USR-PLUS s-au angajat să pună în aplicare consolidarea fiscală treptată, dar nu există un consens în ceea ce priveşte domeniul de aplicare şi calendarul precis al măsurilor pe termen scurt, având în vedere provocările economice şi de sănătate intensificate de pandemie”.

Volatilitatea politică a României din ultimii ani a crescut incertitudinea politicii şi a subminat planificarea fiscală pe termen mediu. Formarea unor planuri credibile de consolidare fiscală pe termen mediu rămâne o consideraţie importantă în evaluarea noastră de rating suveran, având în vedere istoricul slab al ţării”.

Concluzie

Florin Cîţu trăieşte pe altă planetă. Wishful thinking. În loc să reducă drastic cheltuielile bugetare, care nu produc valoare adăugată, şi nu contribuie la progresul economic al ţării, ministrul Cîţu se bazează doar pe împrumuturi. Care în contextul actual sunt total nesigure, şi mai trebuie şi returnate. 

Mă aşteptam ca preşedintele, şefii de partide, să se gândească în primul rând la interesele României, nu la cele ale clientelei de partid, nu la promovarea camarilei proprii. Dacă vom ajunge după 2-3 luni la necesitatea schimbării premierului, iar acesta refuză să demisioneze, vom avea un nou episod Grindeanu. Partidele care au propus un premier, se văd obligate să-l demită prin moţiune de cenzură!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite