Politică

articolul anterior articolul urmator

Nedumeririle unui cetăţean turmentat

17
6 Sep 2014 13:23:15
Graţian Mihăilescu

Cetăţeanul turmentat este reprezentantul omului simplu, al alegătorului care nu are ambiţii, este mereu ameţit şi confuz pentru că tot ce se întîmplă în zona politicului este neclar şi incoerent.

M-a îmbătat machiavelismul de mahala dâmboviţeană şi balacareala în lăturile mediatice, anteniste, sau nu,  cum spunea unul dintre cititorii mei. Figurat vorbind, port povara cetăţeanului turmentat din Caragiale: Eu cu cine votez?

Am câteva opţiuni clare însă nu am luat încă o decizie. Politica e o curvă şi vă dau exemplul europarlamentarelor. Am fost unul dintre cei care s-au contrat public cu cei care au vrut să boicoteze alegerile. Fiind un european convins  am îndemnat ca lumea să meargă la vot şi să îşi exercite dreptul democratic, să aleagă Europa! Am votat PNL pentru că am urmărit dezbaterile europene şi mi-a plăcut mult Guy Verhofstatd, iar PNL-ul era singurul partid care a încropit o listă cu ce va face acolo. La puţin timp aceştia au trecut în tabăra Popularilor şi m-am simţit ciudat, că şi cum mi-au furat votul. Sunt ferm convins că negocierile pentru această mişcare au fost conduse de oameni din spate, de liderii din umbră, gen Sorin Frunzăverde. Da am votat PNL-ul, deşi unul dintre cele mai nesuferite personaje pentru mine din politica românească e Sorin Frunzăverde, un om care trebuia demult să fie după gratii. A ştiut când să schimbe taberele, iar acum are mari şanse să ajungă din nou la putere, fiind susţinătorul lui Johannis. Cu toate acestea am votat PNL-ul, “că aşa-i în tenis” vorba marelui Toma.

Îmi place de Johannis, pentru că reprezintă o clasă a adminstratiei, pe care eu nu am întâlnit-o şi credeţi-mă am lucrat cu administraţia până acum.  Un om responsabil, raţional, care a făcut din Sibiu un oraş european, prin proiectele dezvoltate şi prin fondurile atrase. Dar ce facem cu oamenii din spatele lui? Cu oamenii gen Frunzăverde? Adică care e deosebirea între Dragnea, lui Ponta, care se tot chinuie să fure legal pentu şleahta pesedistă, (vezi Marţea Neagră, vezi legea descentralizării, vezi ordonanţa cu migraţia) sau Frunzăverde a lui Johannis? 

De aceea mă gândesc serios la Macovei ca la o alternativă. De ce? E simplu: Săptămâna trecută a fost Johannis la Reşiţa. Nu am putut să ajung, deşi mi-aş fi dorit să văd ce zice, deoarece la televizor nu l-am prea prins. Vi-am spus că îl simpatizez şi mă gândeam că e o alternativă, deoarece are experienţă în  administraţie şi a ridicat Sibiul la rangul de Capitală Culturală Europeană. Apoi, am văzut pozele de la întrunirea de la Reşiţa: Frunzăverde şi toată şleahta de burtoşi cu cefe late din administraţie, care au supt judeţul de resurse pe contracte de clientelism politic, îl susţineau. L-am mai văzut în poză şi pe Popoviciu de la Timişoara, acelaşi Popoviciu care venise la Ponton Casa Baraj cu Udrea. Şi atunci m-am gândit: săracul Johanis, e unealta baronilor şi a clientelei politice din cealaltă tabără. Adică nu văd nici o diferenţă între baronii PSD care l-au împins pe Ponta către candidatură, sau Frunzăverde, Blaga & Co care l-au scos în faţă pe Johanis. Că e mai profesionist decât Ponta, că este mai raţional şi diplomatic şi nu se comportă că un adolescent  ajuns la pubertatea politică  asta vede toată lumea care are simţul decenţei. Problemă mea nu e Johannis, problema mea e maşinăria din spatele lui şi vechii baroni din PDL. Adică tot baronii aia care au provenit din FSN, adică comuniştii şi securiştii de dinainte de 89.  Şi eu nu mai vreau să mă conducă tot oamenii ăia, care au secat ţara asta de resurse în ultimii 25 de ani şi au promovat regimul PCR, adică Pile, Cunoştinţe, Relaţii?

Se pare că degeaba votăm un neamţ, pentru că oamenii care sunt în spatele sau sunt la fel de politruci că ăia din PSD. Apoi m-am gândit la Macovei : are şi ea minusurile ei, nu o să le înşir aici.  Însă un lucru e cert: a luptat împotriva corupţiei în ultimii 10 ani la nivel naţional şi european cu rezultate concrete. Vreau o clasă politică care să se comporte responsabil şi să promoveze competenţa în rândul ei. Vreau o democratizare a sistemului politic care să spargă aceste încrengături politice, făcute pe baza sistemului comunist. Vreau măsuri legislative concrete în acest sens şi Macovei le-a propus deja în trecut.  Vreau integritate, responsabilitate şi capacitate de a lucra în echipă pentru un bine comun: România. 

Macovei promite chestiile astea în discursul ei public. Johannis promite că lansează programul de guvernare în zilele următoare, bazat pe modernizarea Constituţiei, pe reluarea discuţiilor privind regionalizarea, pe un sistem educaţional performant, pe sănătate, adică punctele sensibile ale românilor. Dar poate oare să le pună în practică, dacă sistemul din spatele sau, care îl sprijină  e sistemul PCR, adică pile, cunoştinţe, relaţii? 

PS: Ca un sfat pentru d-na Macovei. Să încerce să preia şi alte probleme în discursul public decât lupta împotriva corupţiei. Şi vreau un plan, o strategie de ţară pe domenii de expertiză şi consilieri care să-I spună chestii economice, ca să nu o prindă ceilalţi în offsaid în campanie.  Ar fi util pentru viitorul ei electorat să încerce să şi apropie şi pe cei care au protestat anul trecut. Sunt mulţi, sunt tineri şi majoritatea nemulţumiţi de clasa politică.   Sunt oameni care înţeleg democraţia şi care sunt sensibili la probleme de mediu şi de dezvoltare sustenabilă.  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Radu Mircea
6.09.2014, 14:07:00

Si eu ma gindesc serios la sloganul uneu deputate de acum citiva ani : '''INCEARCA SI CU O FEMEIE '''

+6 (6 voturi)
ion LIBER ŞI VIU
6.09.2014, 15:16:06

Cîteva doar, consideraţiuni ceva mai Realiste ! Domnilor, cînd nu mai are omul, explicaţiuni, nici argumente, iute i-a mai rămas o geamandură colac şi peste pupăză se ia repede o gură de aer Turmentat cu cel mai formidabil autentic şi faimos al nostru tutulola, carismaticul, neaoşul, hazliul, „cetăţeanul turmentat”. Şi gata ne-am spălat pe mîini, precum atunci cînd după superbe probagande elitiste cum, ce şi despre Votul „răul cel mai mic”, cei aprig turmentaţi votează fericiţi dar trişti, cu conştiinţa beată împăcată „răul acela, cel mai mic”. Ciudată-nvăţătură în a-l obişnui pe con-locuitor, ETERN, mereu şi veşnic, cu „răul cel mai mic”, şi bucuria sumbră, de-a se bălăcări problema în unica soluţie „răul cel mai mic”, de parcă Omul, cetăţeanul, oricît de turmentat, n-ar trebui să-nveţe, întru-nceput, cîte ceva şi despre BINELE acela cel mai mic. Una peste alta, o întrebare, în contextul articolului despre Cine şi Ce se ascunde în spatele candidaţilor, DAR în Spatele Monicăi Macovescu, cineCEşicum-O FI ? Ce se ascunde în spatele lui M.M. ? Căci atunci cînd se vede, e Bine, putem şti ! Dar cînd nu se vede, atunci .....e mai straniu şi grav ? Nu-i aşa ? CĂCI, adevărul, pare mai mult A FI, mai complicat decît doar stereotipul nostru naţional şi patriot, Ghiduşul „turmentat de cetăţean”. Clişeul cataplasmă passe-partout, medicament şi hap, anesteziant şi elixir, drog, euforizant şi, viciu. aceşti jurnalişti şi intelectuali care „uită” să pomenească DES, despre, întreaga Anesteziere, TURMENTARE, ameţire, îndoctrinare, laminare, tercizare şi tergivesar-abrutizare a întregii societăţi româneşti, în TOTALITATE ! Turmentarea Absolută DezumanizantTotalitaristă, care durează neîntrerupt de 70 de ani ! De unde Şi faptul clar, limpede şi concret, că precum de 25 de ani, Comunismul doar s-a pre-Schimbat la FAŢĂ, la fel şi celebrul nostru „cetăţean turmentat” genetic, psihic, spiritual, sufletesc, vorbind, a devenit (răul cel mai mic ?) dermocratic originalizant : VID ! de-aceea-aş zice, ar trebui azi, reconsiderat, chemat şi re-Numit : „Cetăţeanul (cel) Vid” !

0 (4 voturi)
NelosMegros
6.09.2014, 15:36:33

"Însă un lucru e cert: a luptat împotriva corupţiei în ultimii 10 ani la nivel naţional şi european cu rezultate concrete..." - ferească dumnezeu de aşa rezultate concrete...

-5 (5 voturi)
AXE
6.09.2014, 17:00:21

De ce ? Argumenteaza daca ai motive. Uite eu vin alte argumente: "A scris si negociat ca raportor al PE 40 de rapoarte adoptate si a negociat 50 de rapoarte ca raportor al grupului PPE; A scris și depus peste 1.500 de amendamente pentru mai mult de 130 de rapoarte legislative în domeniul anti-corupției, anti-fraudei, achizițiilor publice, transparenței, inclusiv în cheltuirea fondurilor UE de către statele membre și instituțiile UE; scris și depus amendamente referitoare la implementarea reformelor judiciare și anticorupție în țările candidate; drepturile fundamentale în UE; politica de vecinătate europeană; accesul public la informații și documente ale Parlamentului European, Consiliului și Comisiei; condițiile de intrare și rezidență a cetățenilor non-UE în scopul angajării sezoniere etc. A inițiat, scris și negociat o Declarație scrisă și o Rezoluție privind eforturile Uniunii de combatere a corupției; inițiat un proiect pilot pentru Dezvoltarea unui Mecanism de Evaluare în sfera anti-corupției pentru identificarea și reducerea costurilor corupției în achizițiile publice cu fonduri UE, finalizat in 2013 printr-un studiu comandat de Oficiul de lupta antifraudă al UE (OLAF); A condus întâlnirile Comisiilor de Cooperare Parlamentară cu Republica Moldova; scris și negociat Recomandări; organizat întâlniri și audieri privind implementarea de către autorități a angajamentelor europene asumate în cadrul negocierilor pentru Acordul de asociere cu UE, Aria de Schimb Liber Aprofundat și Cuprinzător, Planul de Acțiune pentru Liberalizarea Vizelor și regiunea Transnistreană; condus misiunea PE de observare a alegerilor parlamentare anticipate din 2010 în Republica Moldova; inițiat, scris și negociat Rezoluții privind Republica Moldova; A co-semnat peste 100 de Rezoluții privind încălcarea drepturilor omului în state din afara Uniunii si a avut circa 400 de intervenții orale în plenul PE; adresat întrebări Comisiei Europene și Consiliului; organizat audieri publice."

+4 (4 voturi)
calu
6.09.2014, 15:47:38

Si eu as vrea multe,dar ...m-am hotarat,nu mai vreau nimica pentru ca si asa mi-as raci gura degeaba.Mai bine devenim cu totii niste hoti,penali si corupti ,in felul asta chiar ca niciunul dintre noi nu ne-am mai dori ceva.

+6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările