Negrescu, despre Republica Moldova: Un parcurs accelerat ar însemna aderarea la UE în 5 - 7 ani. UE a investit 600 de milioane de euro la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldova, Uniunea Europeana FOTO Arhivă
Moldova, Uniunea Europeana FOTO Arhivă

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a susţinut, într-un interviu pentru News.ro, că o aderare accelerată a Republicii Moldova la UE ar însemna un parcurs cuprins între 5 şi 7 ani. Potrivit europarlamentarului, în ultimii 8 ani, UE a trimis la Chişinău 600 de milioane de euro, dintre care 200 numai în ultimele trei luni, de la începutul războiului din Ucraina.

„Un parcurs accelerat ar însemna aderarea Republicii Moldova la UE într-un interval de timp cuprins între 5 şi 7 ani”, a susţinut europarlamentarul Victor Negrescu într-un interviu pentru News.ro, iar, „pentru a reuşi acest lucru, e nevoie ca Republica Moldova să respecte angajamentele faţă de partenerii europeni” şi să facă reformele necesare. 

Negrescu a mai explicat că pentru o aderare rapidă şi partenerii europeni trebuie promisiunile, în contextul în care statele au promis un sprijin financiar de aproape 6 miliarde de euro. „Aceste sume de bani trebuie să ajungă în Republica Moldova şi trebuie să se traducă în noi companii, noi locuri de muncă, sprijin suplimentar pentru pensionari, transformarea economiei din Republica Moldova, poate chiar readucerea acasă a unor cetăţeni moldoveni care au plecat. Sunt lucruri concrete din aceste sume care vor fi alocate. Dacă vor reuşi aceste lucruri, acest termen optimist poate fi îndeplinit”, a mai completat Negrescu.

Europarlamentarul a subliniat că R.M. a reuşit să răspundă într-un ritm record la chestionarul de aderare, susţinând că speră „ca aceste răspunsuri să fie analizate la fel de rapid de Comisia Europeană„ pentru un proces de aderare accelerat, alături de Ucraina şi de Georgia.

Potrivit europarlamentarului, paşii următori în procesul de aderare sunt răspunsul dat de Comisia Europeană privind oferirea statutului de candidat, pe care membrii PE l-au cerut anul acesta, urmat de reformele pe care Republica Moldovă trebuie să le facă. 

Negresu a mai explicat că de la semnarea acordului de asociere cu UE, „Republica Moldova a beneficiat de sume consistente de bani: aproximativ 600 de milioane de euro”, „bani fără de care Republica Moldova poate că nu ar fi reuşit să facă reforme”, iar economia statului s-a schimbat dramatic în ultimii 8 ani, UE fiind astăzi principalul său partener commercial şi investitor.

În ceea ce priveşte negocierile de aderare, fiind întrebat dacă acestea vor fi realizate împreună cu Ucraina şi Georgia, europarlamentarul a subliniat că este important ca statele să nu fie legate dacă apar diferenţe importante privind parcursul aderării şi realizarea reformelor. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite